Plafonarea preţurilor la unele alimente de bază, inclusiv lapte, zahăr, făină, ulei de floarea soarelui şi ouă, urmează să expire la finalul acestei luni.
Rata anuală a inflaţiei în Ungaria a urcat la 22,5% în noiembrie şi ar urma să accelereze şi mai mult.
Marţi, Guvernul de la Budapesta a eliminat plafonarea preţurilor la carburanţi, în condiţiile în care mulţi oameni au intrat în panică şi au achiziţionat cantităţi mari de combustibili, dar şi din cauza importurilor insuficiente. Preţul la benzină va creşte la aproximativ 640 forinţi pe litru, în timp ce preţul la motorină va fi de 699 forinţi pe litru.
Companiile străine şi-au redus livrările de combustibili spre Ungaria, după ce autorităţile au plafonat preţurile la benzină şi motorină la 480 forinţi (1,22 dolari) pe litru.
Citește și Guvernul Ungariei va majora de la 40% la 95% taxa specială plătită de MOL
Guvernul Ungariei va majora de la 40% la 95% taxa specială plătită de grupul local de petrol şi gaze Mol în urma profitului făcut din diferenţa de preţ dintre ţiţeiul rusesc Ural şi petrolul Brent, transmite Xinhua.
Este a doua oară când este majorată taxa impusă în vară, care iniţial era de 25%. De acum înainte, statul va lua practic întreaga marjă de profit.
Miercuri, premierul Viktor Orban anunţase că Executivul de la Budapesta va lua "profiturile suplimentare" din vânzările de combustibili ale companiilor ungare de petrol şi gaze, la o zi după ce Guvernul a eliminat plafonarea preţurilor la carburanţi, în condiţiile în care mulţi oameni au intrat în panică şi au achiziţionat cantităţi mari de combustibili, dar şi din cauza importurilor insuficiente.
Citește și Penurie de carburanţi în Ungaria
Sute de benzinării din Ungaria au rămas fără carburanţi de câteva zile, ceea ce, potrivit presei, situaţie provocată de măsurile Guvernului ultranaţionalist, precum plafonul de preţ introdus în 2021, precum şi de războiul din Ucraina, relatează agenţia EFE.
Potrivit portalului HVG, circa 500 din cele 2.000 de benzinării care există în ţară nu au suficienţi carburanţi.
Guvernul premierului Viktor Orban a introdus anul trecut, înainte de războiul din Ucraina, un preţ plafonat la 1,16 euro pe litrul de motorină şi super 95, pentru a contracara inflaţia încă de atunci în creştere.
De duminică după-amiaza, presa ungară semnalează tot mai multe plângeri din cauza lipsei de carburanţi cu preţ fix şi, de asemenea, a celor de calitate mai bună, care nu sunt incluşi în această plafonare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Agenția Națională de...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...