Negrescu: Solicit public autorităților să iasă cu un mesaj de calmare a piețelor
Analistul economic Adrian...
Într-o intervenție la postul de televiziune B1TV, minsitrul Burduja a recunoscut faptul că echipa guvernamentală nu ia în calcul renunțarea la plafoanele impuse asupra prețurilor la energie. În orice caz, nu în viitorul aproapiat.
Eliminarea plafoanelor nu este o opțiune pe care o luăm în considerare pentru viitorul apropiat. E adevărat că există, pe cadrul legal actual, posibilitatea și chiar obligația de a analiza aceste plafoane cu o scadență trimestrială, deci putem să le ajustăm eventual, având în vedere evoluția din piață, dar o eliminare ar fi cel puțin imprudentă pentru că la nivelul pieței europene și globale de energie discutăm încă de o volatilitate mare și, deci, de menținerea unei nevoi de protejare a consumatorilor români, atât în cazul cetățenilor, cât și în cazul firmelor”, a spus ministrul Energiei.
Pe de altă parte, el a declarat că nu se pune problema ca România să redirecționeze fonduri obținute din venitul companiilor energetice către refacerea infrastructurii energetice a Ucrainei. „E important să spun de la bun început că nu se pune problema unei asemenea intervenții din partea României în acest moment, cu toată poziționarea fermă pe care România a avut-o și o are, și o va avea în chestiunea războiului declanșat de Federația Rusă în Ucraina”, a spus Sebastian Burduja.
Potrivit precizărilor sale, „argumentul ucrainenilor, pe care l-au lansat întregii Uniuni Europene, este că, urmare a acestui conflict, sectorul energetic din Ucraina a suferit în mod deosebit și companiile terțe din Uniunea Europeană au beneficiat indirect, au avut profituri excepționale, drept pentru care o parte dintre aceste fonduri adiționale s-ar putea îndrepta către refacerea infrastructurii energetice din Ucraina”.
„La acest apel momentan a răspuns doar Lituania, printr-o companie lituaniană care a direcționat undeva la 12 milioane de euro către Ucraina. România analizează. E și un subiect de nivel european, probabil la următoarele întruniri ale Consiliului miniștrilor energiei se va aborda și acest subiect. În acest moment, repet, având în vedere nevoile de investiții strategice în sectorul energetic românesc, având în vedere faptul că tot ca urmare a conflictului din Ucraina au avut de suferit și consumatorii din România, prețuri mai mari la energie, nu se pune problema unei asemenea intervenții din partea României”, a continuat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Analistul economic Adrian...
Invitat la interviurile DCNews,...
Kazahstanul intenționează să...
Călin Georgescu, câștigătorul...
Banca Națională a României a calculat valoarea leului...
Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere pe toţi...
Activele nete ale celor 247 de...
Bursa de la București nu a...
Orizontul pentru producătorii...
Compania a achiziționat...
În prima zi a săptămânii, investitorii au exprimat o...
Analistul economic Adrian...
Comerţul online ia amploare în Germania.
Sunt date publicate de...
Chiar dacă inflația în zona...
Grupaj de știri.
Performanțele variate ale...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...
Un concept surprinzător și...