Plata chiriei. Ce se întâmplă cu subvențiile de la stat
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Proiectul mai are și alte prevederi
Proiectul mai are și alte prevederi
Ministerul Dezvoltării a elaborat un proiect de hotărâre prin care se propune majorarea subvențiilor acordate pentru plata chiriilor în cazul familiilor cu venituri mici.

Măsura se regăsește în proiectul de hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Strategiei Naționale a Locuirii, document ce va include asumarea anumitor obiective, dar fără a modifica direct Legea locuințelor. Conform textului, subvențiile destinate plății chiriei pentru locuințele sociale va fi majorată în cazul celor cu venituri mai mici de 150 de euro pe lună, astfel încât aceștia să nu plătească mai mult de 10% din bugetul lunar pentru achitarea facturilor la chirie și utilități, luate împreună.

În prezent, Legea nr. 114/1996 stabilește că subvenția acoperă doar cheltuielile cu chiria, iar nivelul acesteia pentru o locuință socială nu poate depăși 10% din venitul net lunar al gospodăriei. Așadar, subvențiile (limitate tot la 10% din veniturile gospodăriei) vor include, pe lângă cheltuielile cu chiria, și cheltuielile lunare cu utilitățile.

Citește și Magistrații mai primesc o facilitate financiară

Proiectul de HG mai prevede o serie de alte modificări ce vor fi asumate pentru o viitoare modificare a Legii locuințelor. Printre alte măsuri:

- cel puțin 2% din locuinţele publice construite vor fi utilizate de către persoanele cu dizabilităţi şi vârstnici;
- evacuarea din imobile ce aparțin autorităților publice nu se va putea face fără consultarea celor evacuați și fără să le fie asigurată o altă locuință;
- noua lege a locuinţelor va reglementa drepturile şi obligaţiile proprietarilor de locuinţe şi drepturile şi obligaţiile chiriaşilor și raporturile dintre aceștia;
- locuințele cu chirii subvenționate construite de Agenția Națională pentru Locuințe pentru tineri nu vor mai fi vândute, ci vor intra în fondul de locuințe publice;
- programul Prima Casă se va derula și în următorii ani;
- taxa pe valoarea adăugată pentru achiziționarea locuințelor private va rămâne tot de 5%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel