Plata cu telefonul mobil, oferită de toate băncile

Autor: Anca Mihailov
Data publicării:
Foarte simplu de folosit
Foarte simplu de folosit
Noile tehnologii ne ușurează viața, dacă le folosim în cunoștință de cauză, iar instituțiile bancare au lansat posibilitatea de plată cu telefonul mobil, tocmai pentru a ne scuti de neplăceri, atunci când uităm banii sau cardul acasă. Un alt mare avataj al acestui produs nou oferit de bănci, pentru facilitarea plăților contactless, este comisionul zero, serviciile fiind oferite gratuit de bănci.

Cum foarte mulți pot uita orice, mai puțin telefonul mobil, pentru că sunt persoane active, permanent conectate cu ceilalți, modalitatea de plată pentru cumpărături cu mobilul a devenit foarte populară, în foarte scurt timp de la lansarea acestei oportunități. Astfel, astăzi putem pleca liniștiți de acasă fără portofel, pentru că plățile la magazine se pot face foarte simplu: apropiem telefonul de POS și plata se face pe loc. Se poate activa pe orice smartphone cu sistem de operare Android 5.0 sau superior și care are tehnologia NFC inclusă, precum și prin dispozitivele iOS, cu Apple Pay.

Se instaleză și se folosește foarte simplu

Clienții fiecărei bănci beneficiază de posibilitatea de a-și instala pe telefon aplicațiile pentru a face plăți  cu mobilul, iar pentru a face acest lucru este nevoie de activarea home banking-ului, prin care se generează un card virtual, direct din aplicație. Astfel se vor putea face plățile contactless, cu telefonul. Pentru instalarea aplicațiilor, fiecare bancă le oferă clienților un set simplu de îndrumări, cu doar câțiva pași de parcurs, astfel încât să se poată activa cardul virtual. 

Citește și Marii perdanți ai pieței financiare. Regulile trebuie respectate

Sistemele cele mai noi de plată cu telefonul au simplificat foarte mult procedurile, astfel încât nu mai este nevoie nici măcar de autentificarea în sistemul home banking, așa cum se întâmplă atunci când trimitem bani prin Ordin de Plată. Este nevoie doar de un minum instructaj, pentru a ști ce funcții trebuie să fie activate și cum se pot verifica transferurile de bani. Important este ca magazinele să aibă, la rândul lor, sisteme POS care acceptă plata contactless. În general, pentru cumpărăturile de până la 100 de lei nu este nevoie nici de introducerea codului PIN, la fel ca în cazul plăților prin card bancar contactless. 

Sisteme de siguranță

Pentru a evita fraudele, se pot introduce sisteme de securitate, de exemplu, după cinci plăți consecutive fără PIN, indiferent de sumă, la a șasea plată trebuie să fie introdus codul PIN, iar limita maximă de utilizare este de 10 astfel de plăți pe zi, la fel ca în cazul unui card obișnuit. O altă măsură de siguranță este aceea prin care la fiecare plată a cumpărăturilor cu telefonul mobil, clientul băncii primește o notificare direct pe telefon, astfel încât știe în orice moment ce se întâmplă cu banii din cont, având și acces la situația soldului.

Băncile mai oferă și posibilitatea de a modifica limitele de tranzacționare pentru plățile cu telefonul, iar aceste modificări pot fi operate foarte simplu, chiar de către titularul contului bancar, care-și poate stabili suma maximă și numărul de tranzacții pe care și le dorește, în funcție de nevoi. Chiar și atunci când nu mai are acces la internet, clientul poate plăti prin acest sistem, urmând să valideze plățile imediat cum se reconectează. În cazul în care clientul își pierde telefonul, în cel mai scurt timp trebuie să-și blocheze cardul virtual generat pentru plata cu mobilul, iar această operațiune se face la fel ca atunci când se pierde cardul bancar sau este furat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik

pixel