Plata în rate a facturii la energie. Zoltan Nagy (ANRE): Furnizorul este obligat să ofere acest drept clientului

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
În ce situație se suspendă plata facturii
În ce situație se suspendă plata facturii
EXCLUSIV
Vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, Zoltan Nagy, a vorbit, în cadrul emisiunii ”D`Economic News”, realizată de Alex Vlădescu la DCNews, despre cum vor arăta noile facturi la energie, ce trebuie să apară neapărat pe prima pagină a acestora, despre plata lor, inclusiv în rate. Există situații în care furnizorul este obligat să ofere clienților acest drept.

”Atât la energie electrică, cât și la gaze naturale a fost aprobat un nou regulament de furnizare, cel pe energie electrică încă de la mijlocul lunii februarie, cel la gaze naturale cred că în urmă cu două săptămâni. Ambele regulamente au niște prevederi cu privire la elmentele minime ce trebuie incluse în factură. Acele informații minimale ce trebuie comunicate clientului cu ocazia emiterii facturii.

Nu noi am insistat să fie incluse în factură 

Mare parte din aceste elemente vin din directivele europene care prevăd elemente minimale care trebuie comunicate clienților. Mare parte din ele nu reprezintă invenția noastră, nu noi suntem cei care insistăm ca această multitudine de informații să ajungă la client”, a spus vicepreședintele ANRE. 

Ceea ce am făcut noi și, până la urmă aceasta a fost intenția, a continuat Zoltan Nagy, ”a fost să selectăm și să grupăm în două categorii aceste elemente. Prima categorie care trebuie neapărat să apară pe prima pagină a facturii și celelalte elemente pe care noi am considerat că nu sunt chiat atât de esențiale și poate nu sunt de interes pentru toți consumatorii vor fi incluse în anexele la factură sau pe verso. 

Obligația de plată a clientului se suspendă

Concret, pe prima pagină a facturii trebuie să apară, atât la energie electrică, cât și la gaze, datele de identificare ale furnizorului și ale clientului, evident. Trebuie să apară, de asemenea, data de încetare a contractului, dacă este pe o perioadă nedeterminată, numărul și data emiterii facturii, perioada de facturare și cantitatea facturată, termenul scadent de plată, până la ce dată trebuie să achite clientul factura respectivă, eventualele obligații de plată neachitate din trecut și valoarea totală de plată. În cazul energiei electrice și prețul unitar, în cazul gazelor nu am insistat să punem prețul unitar. Mai trebuie să fie prezente niște date de contact al furnizorului, astfel încât, în momentul în care o problemă cu factura, o nelămurire legată de cuprinsul facturii, fie că vorbim de cantitate, fie că vorbim de perioada facturată, clientul să se poată adresa și să-l întrebe pe furnizor în legătură cu aceste nereguli. Iar furnizorii, în cazul unei facturi contestate sau a unei simple observații făcute de client, este obligat să răspundă în 15 zile lucrătoare, perioadă în care și obligația de plată a clientului se suspendă. 

Plata eșalonată

În ceea ce privește contractul-cadrul, toți cei încadrați în categoria de consumatori vulnerabili, indiferent de suma facturată sau perioada facturată, oricând au acest drept de a solicita plata eșalonată în minim trei rate. Toți ceilalți clienți beneficiază și ei de acest drept de a plăti în rate sau eșalonat factura în situația în care furnizorul nu respectă perioada de facturare și factura include o perioadă mai mare de o lună. Perioada normală de facturare este de o lună și am văzut, în cursul anului trecut, ba chiar și anul acesta, că sunt furnizori care au întârziat și continuă să întârzie. Deci, în momentul în care furnizorul facturează o perioadă mai mare de o lună, automat trebuie să-i ofere clientului și posibilitatea plății eșalonate”, a explicat Zoltan Nagy. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Se elimină unele taxe

Schimbare majoră în Codul fiscal: Dispar o serie de obligații 

Se taie contribuții! Guvernul elimină o parte din taxele...

Reprezentanți ai Confederaţiei Patronale Concordia
Wall Street. Foto: Freepik.com
Ilie Bolojan
Port petrolier pe insula Karg
Taxele vamale ar putea fi amânate
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
Ford

Ford anunţă un program de concedieri voluntare

Ford anunţă un program de concedieri voluntare la uzina...

Steagul Bulgariei
Freepik.com
Freepik.com
Salariu / Foto: pexels.com

Scădere a salariului mediu net. Cifre oficiale de la INS

Câştigul salarial mediu brut în România a scăzut cu...

Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm

Protest în faţa Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor

Sindicaliştii din ANAR protestează, vineri, în faţa...

Foto: Freepik.com
Bitcoin / FOTO: Freepik
Foto: Facebook Alexandru Nazare
Freepik.com
Ministerul Finanțelor
Foto ilustrativ / Foto: Freepik
Blue Air

Blue Air a intrat în faliment

Infinexa a deschis procedura de faliment pentru compania Blue Air Aviation,...

Curs valutar
Consiliul Concurenței / Foto: DCBusiness
Avion / FOTO: Freepik
O nouă zi cu pierderi
Evaziune fiscală / Foto: Freepik
Investiție imobiliară / Foto: Freepik
ASEAN 2025

pixel