Plecați în vacanță cu mașina? Țările unde găsiți cea mai ieftină benzină

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Calculați și alegeți varianta cea mai bună
Calculați și alegeți varianta cea mai bună
Înainte de toate, trebuie redefinită noțiunea de ieftin. Pentru că, pe fondul crizei modiale a energiei, a prețurilor ridicate la petrol, este evident că nicăieri benzina sau motorina nu se mai vinde pe doi bani. Prin urmare, puține sunt țările europene unde carburantul costă sub 2 euro. 

În România prețul unui litru de benzină a atins aproximativ 1 euro și 74 de cenți, iar cel de motorină – 1 euro și 84 de cenți, adică 8 lei și 61 de bani, respectiv 9 lei și 10 bani. 

Dacă v-ați planificat o călătorie cu mașina în Grecia și vă opriți să faceți plinul, veți găsi benzina la 2,38 euro și motorina la 2,014 euro. Dacă este mult sau puțin depinde de traseul pe care intenționați să-l parcurgeți. Oricum, înainte de a porni la drum este recomandat să vă alcătuiți bugetul pornind de la aceste tarife care, în funcție de evoluția pieței mondiale a petrolului, ar putea suferi modificări în sus sau în jos. Un lucru este cert și anume că, un plin în Grecia va costa cu 33 de euro mai mult decât în România. 

Privind tot în jurul nostru: în Serbia veți avea parte de o surpriză plăcută, pentru că un litru de benzină costă 1,66 euro, motorina fiind comercializată pentru 1,76 euro/litrul. Fie că sunteți în trecere, în drum spre alte destinații sau vă opriți în țara vecină, deplasarea cu mașina va fi mai ieftină decât în Grecia. 

Dar și mai ieftin este în Bulgaria, unde, la pompă, litrul de benzină poate fi cumpărat cu 1,64 de euro, iar de motorină cu 1,68 de euro. Având în vedere că stațiunile bulgărești la Marea Neagră au devenit, în ultimii ani una dintre destinațiile căutate de români, prețul la carburant este o veste bună. 

Pornim însă mai departe și, ajungând în Croația, renumită pentru peisajele și stațiunile sale, constatăm că lucrurile nu sunt deloc dramatice. Pentru că un litru de benzină costă 1,81 euro, cel de motorină ridicându-se la 1,82. Suportabil, în ultimă instanță. Tot sub doi euro costă carburantul și în Cehia, cu 1,89 euro pentru litrul de bezină și 1,86 pentru motorină. 

În Franța, Austria, Belgia, Danemarca, Spania, Elveția sau Marea Britanie, prețurile la pompă trec de 2 euro pentru ambele variante de carburant. Cel mai scump este în Norvegia (1,5 euro și 2,4 euro), Țările de Jos (2,34 și 2,05), Danemarca (2,52 și 2,20) sau Islanda (2,47 și 2,38), chiar dacă este destul de dificil de ajuns cu mașina până acolo. În Germania, un litru de benzină a atins 1,92 euro, iar cel de motorină costând 2,01 euro, potrivit Cargopedia.  

Citește și Prețul carburanților. Ciolacu: Trebuie PLAFONAT! Nu putem lăsa specula la liber

Luni dimineață, înaintea ședinței de coaliție, liderul PSD a ieșit în fața presei, vorbindu-le jurnaliștilor despre prețul carburanților, despre pensii speciale, despre cheltuieli, declarând că, după părerea lui, Codul Fiscal al României arată ca în Evul Mediu.

„Prețul carburanților trebuie plafonat. Eu vreau să intervenim pentru că nu se poate ca în anumite zone, cum este piața carburanților, să lăsăm specula la liber”, a spus Ciolacu.

„Sunt anumite companii prestigioase, corecte care, într-o conjunctură cum a fost pandemia, au avut niște venituri excepționale… Sau cum a fost această criză din energie, la carburanți. Unele dintre ele sunt bazate pe un preț speculativ. Aștept de la ministerul Energiei explicații. Dacă cetățenii au dus greul în această perioadă și tu ai făcut venituri excepționale este normal ca pe o perioadă limitată…”

Citește și Raționalizarea energiei în România. Dumitru Chisăliță: E o variantă pe care trebuie să o luăm în considerare

Contactat de DCBusiness, Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, a vorbit despre ce ar putea face guvernul României în contextul crizei gazelor și al faptului că Germania a anunțat să va reporni centralele pe cărbune pentru a conserva rezervele de gaze.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel