Premierul Nicolae Ciucă a declarat vineri, la Braşov, că nu există riscul ca România să piardă fonduri europene din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), iar banii pentru cea de-a doua cerere de plată urmează să fie primiţi în curând.
"Ieri (joi - n.r.), în şedinţa de guvern, secretarul de stat de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a prezentat elementele de progres şi pentru cele două jaloane (pe energie - n.r.) şi urmează să primim finanţarea completă pe cea de-a doua cerere de plată", a spus Nicolae Ciucă.
Întrebat când se va întâmpla acest lucru, premierul a răspuns "cât de curând", el mai adăugând că "decizia este la Comisia Europeană".
MIPE a anunţat, în urmă cu o săptămână, că România nu a îndeplinit două jaloane din Cererea 2 de plată din PNRR, de ambele jaloane fiind responsabil Ministerul Energiei.
Conform MIPE, cea de-a doua tranşă de plată din PNRR, în valoare totală netă de 2,81 miliarde euro, vizează 51 de jaloane şi ţinte, iar jaloanele 129 şi 133, care nu ar fi fost îndeplinite, sunt în valoare de 143 de milioane de euro.
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a afirmat, joi, la Ploieşti, că trebuie rezolvată "problema cofinanţărilor" proiectelor pe care autorităţile publice locale le derulează cu fonduri europene, punctând că se lucrează la un mecanism în acest sens.
"E important să mergeţi cu proiectele înainte şi să vă rezolvăm problema cofinanţărilor, care probabil tot mai mult apare ca discuţie pe Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, dar şi în zona aceasta a politicii de coeziune. Lucrăm la un mecanism pentru cofinanţare pe care sper să vi-l putem prezenta cât de curând, pentru că, într-adevăr, a apărut ordonanţa cu împrumuturile din Trezoreria statului, dar pentru proiectele consistente, serioase (...) nu ajung", a spus Boloş în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o cu mai mulţi primari.
În context, ministrul a menţionat problema unor "valori năucitoare" în cazul cofinanţărilor.
"Aici va trebui să rezolvăm problema cofinanţărilor, pentru că apar cofinanţările acestea generate de PNRR şi standardele de cost, mai avem noi în PNRR cofinanţări, ştiţi ce valori năucitoare avem sau predecesorii noştri au ştiut ce pun acolo sau ce iscălesc şi cum se prezintă documentele la Bruxelles. Dar trebuie să rezolvăm mecanismele de cofinanţare şi acest lucru se va întâmpla în curând", a adăugat Marcel Boloş.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Un studiu publicat de Banca...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...