PNRR. Plată parțială, jaloane restante: România așteaptă verdictul final al Comisiei Europene pentru tranșa a treia

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Modificarea PNRR
Modificarea PNRR
Comisia Europeană urmează să transmită României calculul final asupra plăţii parţiale pe care o efectuează din cererea de plată nr. 3 din PNRR şi pe diferenţă, suspendarea unei sume aferente celor şase jaloane considerate neîndeplinite sau parţial îndeplinite, a declarat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu.

"Ieri, Comisia Europeană a comunicat oficial României o evaluare parţial pozitivă asupra cererii de plată numărul 3, o cerere de plată care cuprinde jaloane şi ţinte aferente trimestrelor III şi IV 2022, respectiv Comisia ne informează că din totalul de 74 de jaloane şi ţinte câte a avut cererea de plată numărul 3, un număr de 68 de ţinte şi jaloane sunt îndeplinite din perspectiva Comisiei, iar şase jaloane nu sunt îndeplinite în totalitate sau sunt parţial îndeplinite. Din această perspectivă, am anunţat şi în săptămânile trecute, dar acum avem o formalizare a acestei discuţii sau acestor anunţuri pe care le-am făcut, vom avea o plată parţială din cererea de plată numărul trei", a declarat Adrian Câciu, miercuri, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

El a precizat că cererea de plată numărul 3 în valoare brută a fost de 2,7 miliarde de euro.

"Din această sumă, România deja a încasat 649 de milioane de euro, reprezentând prefinanţarea, odată cu prefinanţarea celorlalte cereri de plată pe care România le are la dispoziţie din întreaga derulare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, urmând ca într-o lună de zile, Comisia Europeană să ne transmită calculul corect sau final asupra plăţii parţiale pe care o efectuează şi pe diferenţă, suspendarea unei sume aferente celor şase jaloane considerate neîndeplinite sau parţial îndeplinite. Am văzut pe surse o serie de date, o serie inclusiv de sume, nu aş confirma sumele, ceea ce am ca certitudine este suma de la Transporturi, unde este vorba de 79 de milioane de euro ca suspendare. În rest, nu aş confirma aceste sume până când nu avem, dacă vreţi, decizia oficială a Comisiei Europene. Este şi un agreement, poate aţi văzut comunicarea Comisiei, comunicarea de evaluare pozitivă nu conţine date şi sumele referitoare la plata parţială, acestea urmând să fie finalizate în baza aprobării din cadrul Consiliului de Miniştri ai Finanţelor - ECOFIN, peste o lună de zile, după ce au fost validate de comitetele economice ale Comisiei ", a explicat Câciu.

Ministrul s-a referit şi la jaloanele rămase în discuţie, punând accent pe cel referitor la reducerea plafonului la microîntreprinderi, unde, a punctat el, decizia trebuie luată în cadrul coaliţiei de guvernare.

"Am avut o dezbatere amplă în acest an asupra jaloanelor în discuţie. Avem - şi n-aş intra în foarte multe detalii decât dacă este nevoie - competenţa de intrare în detalii revine totuşi miniştrilor de resort. Avem un jalon pe componenta de energie, pe partea de guvernanţă corporativă la companiile din energie, unde trebuie reluată procedura la un număr de 15 companii. Avem un jalon care se referă la microîntreprinderi, parte din reforma fiscală, care, dintr-o anumită perspectivă a Comisiei, a rămas parţial neîndeplinit, în sensul în care dânşii reclamă că plafonul de la microîntreprinderi ar trebui redus de la 500.000 euro undeva la 88.500, cât este plafonul de TVA potrivit directivei TVA. Aici deja am anunţat, a anunţat şi domnul prim-ministru, şi facem încă o dată acest anunţ - că este, din punctul nostru de vedere, nevoie de o decizie politico-economică, la care să participe toată clasa politică, inclusiv cei care au trecut în PNRR eliminarea facilităţilor la microîntreprinderi, dar şi mediul economic, pentru a face o analiză asupra impactului economic asupra acestei decizii versus impactului economic dacă România renunţă la banii aferenţi acestui jalon", a mai declarat Câciu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

pexel.com
Terminal petrolier / Foto: Freepik
Navă transportoare de gaz natural lichefiat / FOTO: Wikipedia
Rompetrol
Lingouri de aur / FOTO: Freepik
România are aprobată prima tranșă
Tren de marfă / Foto: Unsplash
Bitcoin / FOTO: Freepik

Bitcoin urcă aproape de 68.000 de dolari

Mai întâi a oscilat, neștiind parcă încotro să o apuce,...

TVA
Poarta Brandenbourg, Berlin

Germania strânge și mai mult cureaua

Autoritățile de la Berlin încearcă să evite eventuale...

Concedieri

Airbus va concedia până la 2700 de angajați

Anul trecut marile bănci internaționale au fost cele...

Așa prăbușiri mai rar!
O importanta linie de cale ferată va fi disponibila pentru călători
Modificarea PNRR
City-ul londonez / FOTO: Freepik
Cercetare / FOTO: Freepik
Boeing / FOTO: Wikipedia
Cafeaua de dimineață! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik
Aplicația Temu / sursa foto: Flickr.com / @Focal Foto
Foto: Pexels.com
ASF trebuie să mai lucreze pe text

Noi obligații pentru Autoritatea de Supraveghere Financiară

ASF urmează să fie desemnată să transmită date...

pexels.com
Sebastian Burduja
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr

pixel