Polonia ar putea îngheţa anul viitor preţurile la electricitate pentru gospodării
Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Ne aflăm printre ţările UE cu cele mai mari creşteri ale preţurilor la electricitate pentru consumatorii casnici / Foto: Pexels.com
Ne aflăm printre ţările UE cu cele mai mari creşteri ale preţurilor la electricitate pentru consumatorii casnici / Foto: Pexels.com
Polonia intenţionează să îngheţe anul viitor preţurile la electricitate la actualul nivel, pentru gospodăriile care consumă mai puţină energie, Guvernul căutând modalităţi de a atenua efectul majorării inflaţiei asupra consumatorilor, transmite Reuters.

În august, rata anuală a inflaţiei în Polonia s-a situat la 16,1%, cel mai ridicat nivel din peste două decenii.

"Luăm măsuri pentru a ne asigura că electricitatea pentru fiecare familie, pentru o gospodărie care consumă până la 2.000 kilowaţi-oră (kWh), este la un preţ fix, de fapt la cel actual", a anunţat Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului conservator Lege şi Justiţie (PiS), cea mai importantă formaţiune din cadrul coaliţiei de guvernare din Polonia.

Acesta a adăugat: "Dacă cineva îşi reduce consumul cu cel puţin 10%, comparativ cu anul precedent, va primi un discount suplimentar".

Kaczynski a explicat că decizia va avea ca rezultat menţinerea preţurilor stabile pentru aproximativ două treimi gospodăriile poloneze, urmând ca o serie de măsuri în domeniul energiei să fie prezentate săptămâna acesta de premierul Mateusz Morawiecki.

Guvernul de la Varşovia a adoptat scutiri de taxe, subvenţii la combustibili pentru gospodării, şi alte măsuri, pentru a atenua efectul creşterii preţului la energie.

În august, Morawiecki anunţa că firmele din energiei vor trebui să absoarbă o parte din costuri prin creşteri mai reduse ale tarifelor la energie.

De asemenea, Kaczynski a declarat că Executivul discută cu băncile de stat majorarea la 7%-8% a dobânzilor oferite clienţilor la depozitele vechi şi noi. 

Criza energetică. Profesorul Coșea: Victima războiului din Ucraina este Europa, în primul rând

Profesorul de economie Mircea Coșea a comentat măsurile propuse de diferiți politicieni la nivel de UE pentru a stopa creșterea facturilor la energie. Expertul crede că traversăm o perioadă de restabilire a unor 

”Deocamdată suntem la nivelul la care discutăm niște declarații de ici și de colo, de la anumite persoane, hai să le zicem personalități. Nici un stat european nu a trecut încă la legiferarea acestor aberații și nici nu vor trece. Pentru că, deocamdată este, după părerea mea, o perioadă în care populația trebuie să fie educată printr-o anumită terorizare. Se dorește o panică, o teroare, ca populația să înțeleagă că este nevoie de anumite măsuri”, a declarat profesorul Mircea Coșea, comentând declarațiile care vin din diferite țări, potrivit cărora nerespectarea noile reguli gândite de autorități pentru reducerea consumului de energie va antrena amenzi usturătoare, ba chiar pedepse cu închisoare. 

Incapacitatea conducătorilor Europei 

Fără îndoială, a continuat Mircea Coșea într-o intervenție la România TV, este nevoie de măsuri. ”Dar nu trebuie să acoperim incapacitatea conducătorilor Europei de astăzi de a găsi soluții la gazul rusesc cu astfel de lucruri care, câteodată, duc chiar la o anumită psihoză. Am trecut prin psihoza COVID, când am umblat cu măști și am stat în casă nu știm nici azi pentru ce.

Este nevoie ca românii să vină cu tobe?

Ni se spune acum că nici măcar nu a fost vaccin, a fost un fel de apă sterilizată. Acum ni se spune că vom fi amendați. Toate aceste chestiuni trebuie clarificate din punctul de vedere al ieșirii oamenilor în stradă. De exemplu, eu îmi pun întrebarea: este, oare, nevoie ca oamenii să iasă în stradă pentru ca la nivelul Guvernului României să se înțeleagă că închiderea companiei Alro Slatina este o catastrofă economică pentru România? Este, oare, nevoie ca muncitorii de acolo să vină cu tobe și cu steaguri ca să spună că nu e bine, că trebuie neapărat luate niște măsuri? 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tranzacţie pe piaţa românească de software

Adnumus intermediază cu succes achiziția de către Eleco...

Modificare a Codului Muncii, în Senat. Schimbările propuse

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Cine se află în spatele mărcii de pantofi Jacques Solovière?

Jacques Soloviere. Un nume care te duce cu gândul la un...

Legea ANL a suferit schimbări majore

Legea ANL a fost recent modificată substanțial.

Ora adevărului pentru patru din cei Șapte Magnifici

Tesla, Meta, Microsoft și Alphabet își vor publica,...

Rețeaua energetică a Ucrainei, mutilată

Sectorul energetic ucrainean a fost extrem de afectat în...

2023, an record pentru încălzirea oceanelor

Potrivit raportului Copernicus, temperatura medie a...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

Michelin mută fabrica din Polonia la Zalău

Compania producătoare de anvelope Michelin va muta la...

Gazoductul Balticconnector a fost repus în funcțiune

O conductă de gaz din Marea Baltică, care a fost ruptă...


pixel