Polonia știe ce are de făcut pentru a-și reduce deficitul

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Varșovia / FOTO: Freepik
Varșovia / FOTO: Freepik
”Este esențial pentru noi ca acest plan să nu limiteze creșterea economică și investițiile”, a spus ministrul Finanțelor, Andrzej Domanski.

Un plan de consolidare fiscală pentru perioada 2025-2028, prezentat, marți, de Guvernul de la Varșovia. Obiectivul principal este readucerea deficitului bugetar sub limita impusă de Uniunea Europeană, de 3% din PIB, până în anul 2028. Totodată, planul prevede stabilizarea raportului datorie-PIB la sub 60% până în 2030, informează Reuters.

Acest plan fiscal vine ca o reacție la reintroducerea procedurii de deficit excesiv impusă de Uniunea Europeană, procedură care a fost suspendată în anii ce au urmat pandemiei de COVID-19. Conform regulilor europene, statele membre cu un deficit bugetar mai mare de 3% din PIB sunt obligate să implementeze măsuri pentru a aduce cheltuielile sub control.

Traiectoria deficitului și a datoriei publice

Conform documentului prezentat de autoritățile poloneze, deficitul bugetar ar urma să scadă de la 5,7% din PIB în 2024 la 2,9% în 2028. În același timp, raportul dintre datorie și PIB este estimat să crească ușor în perioada următoare, atingând un maxim de 61,3% în 2027, dar urmând să scadă sub pragul de 60% până în 2030.

„Am stabilit o traiectorie pe patru ani, concentrată pe îmbunătățirea parametrilor economici, în special în ceea ce privește nivelul datoriei. Este esențial pentru noi ca acest plan să nu limiteze creșterea economică și investițiile”, a declarat ministrul Finanțelor, Andrzej Domanski.

Creștere economică și cheltuieli militare

Guvernul polonez prognozează o creștere economică de 3,1% în 2024, urmată de o accelerare până la 3,9% în 2025. Aceste cifre reflectă un optimism moderat, având în vedere contextul macroeconomic regional și internațional. Cu toate acestea, planul include și provocări majore.

Domanski a explicat că unul dintre factorii principali care influențează deficitul bugetar este creșterea semnificativă a cheltuielilor militare. Conform planului, Polonia intenționează să majoreze aceste cheltuieli până la 4,7% din PIB în 2025, față de 4,2% în 2024, în contextul tensiunilor geopolitice din regiune și al angajamentelor de securitate.

Beneficii sociale și promisiuni electorale

Un aspect important al planului guvernamental este menținerea beneficiilor sociale introduse de administrația precedentă. Domanski a subliniat că planul pe patru ani nu include tăierea acestor beneficii. În plus, guvernul actual nu intenționează să renunțe la promisiunile făcute în campania electorală, inclusiv la dublarea pragului de impozitare a veniturilor personale, care va ajunge la 60.000 de zloți (aproximativ 15.294 de dolari).

Aceste măsuri sunt esențiale pentru menținerea sprijinului popular și pentru evitarea unor șocuri sociale, într-un context economic care rămâne incert.

Aprobarea Comisiei Europene și Consiliului UE

Guvernul polonez a anunțat că planul fiscal pentru 2025-2028 urmează să fie trimis spre aprobare Comisiei Europene până la sfârșitul acestui an. După aprobarea din partea Comisiei, documentul va trebui ratificat și de Consiliul Uniunii Europene înainte de a intra oficial în vigoare.

Odată ce planul va primi undă verde, Polonia va prezenta măsurile concrete pe care le va aplica pentru a atinge obiectivele anuale de consolidare fiscală. Aceste măsuri vor fi esențiale pentru a demonstra că guvernul este capabil să mențină controlul asupra deficitului și să respecte angajamentele asumate față de partenerii europeni.

În concluzie, Polonia își propune să reducă treptat deficitul bugetar și să stabilizeze datoria publică pe termen mediu, fără a afecta creșterea economică și investițiile. Această strategie reflectă un echilibru dificil între consolidarea fiscală și menținerea cheltuielilor necesare în contextul provocărilor actuale, inclusiv cele legate de apărare și securitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un copil se joacă lângă un calorifer / Foto: Freepik
A fost ceva neașteptat
OpenAI în pragul colapsului
După discuțiile de la Ministerul Energiei / FOTO: Pagina de Facebook a ministrului Burduja
Metrou Miorița / Foto: Metrorex
Bursă

Companiile miniere, în cădere liberă la bursă. Haos pe piețe

Indicele FTSE 100 al Bursei de Londra a suferit marți...

Cip / sursa foto: Freepik.com

Taiwan a devenit centrul Inteligenței Artificiale mondiale

Foxconn anunță construirea unei fabrici pentru...

Dolari
Varșovia / FOTO: Freepik

Polonia știe ce are de făcut pentru a-și reduce deficitul

”Este esențial pentru noi ca acest plan să nu limiteze...

Samsung
Disperare / FOTO: Freepik
Motorină / FOTO: Freepik

Motorina rusească inundă piețele din Turcia și Brazilia

După ce Uniunea Europeană a impus un embargou complet...

tineri - cladire de birouri. Foto: Pexels.com
Bancnote, euro / Foto: Freepik

Curs valutar BNR: Leul s-a depreciat din nou faţă de euro

Banca Naţională a României a comunicat cursul valutar.

Ylva Johansson / Comisia Europeană
Folosind diferite programe / FOTO: Freepik

Adobe propune o aplicație gratuită. Cui îi este adresată

Respectiva aplicație va putea fi accesată începând de...

Viktor Orban și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Inteligența Artificială / sursa foto: Freepik.com
Ucraina / sursa foto: Freepik.com / inguskruklitis
Hurezani / FOTO: OMV Petrom

A scăzut producţia de hidrocarburi a OMV Petrom

Producţia de hidrocarburi a OMV Petrom a scăzut în...

Wall Street
Inundațiile din Italia din zona Emilia-Romagna / Foto: Vigili del Fuoco
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș

pixel