Polonia va cheltui 1% din PIB pentru a-i ajuta pe refugiaţii ucraineni
Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Polonia va cheltui 1% din PIB pentru a-i ajuta pe refugiaţii ucraineni
Polonia va cheltui 1% din PIB pentru a-i ajuta pe refugiaţii ucraineni
Cheltuielile făcute în acest de cetăţenii privaţi şi autorităţile din Polonia în sprijinul refugiaţilor ucraineni vor trece de 25 de miliarde de zloţi (5,3 miliarde de dolari), adică aproape 1% din Produsul Intern Brut al Poloniei, a estimat un think tank de stat, transmite Bloomberg.

Studiul publicat miercuri de Polish Economic Institute (PIE) arată că în primele trei luni de la debutul războiului din Ucraina, polonezii au cheltuit până la 10 miliarde de zloţi pentru a-i ajuta pe refugiaţii ucraineni. Guvernul de la Varşovia şi autorităţile locale au alocat aproximativ 15,9 miliarde de zloţi sub formă de ajutoare sociale, asistenţă medicală şi educaţie pentru refugiaţi în 2022, adaugă Polish Economic Institute.

Peste două milioane de ucraineni s-au stabilit în Polonia de la debutul invaziei ruseşti, ceea ce a generat un sprijin semnificativ din partea cetăţenilor privaţi polonezi, mulţi dintre ei găzduindu-i pe refugiaţi chiar în casele lor.

Studiul realizat de Polish Economic Institute, care are la bază un sondaj derulat în perioada 25 aprilie-19 mai în rândul a 2.200 de persoane adulte, arată că 70% dintre polonezi au luat parte la efortul de susţinere a refugiaţilor ucraineni. Pe măsură ce războiul din Ucraina s-a prelungit, proporţia persoanelor implicate în ajutarea refugiaţilor a scăzut până la 57% la începutul lunii mai. Având în vedere că sosirea refugiaţilor conduce la o creştere a chiriilor şi pune presiune asupra şcolilor, statul va fi nevoit să îşi asume un rol şi mai important în viitor, susţine Polish Economic Institute. 

Exodul muncitorilor ucraineni afectează economiile emergente din Europa

Şantierele de construcţii, fabricile şi depozitele din Europa Centrală se chinuie să găsească înlocuitori, după ce zeci de mii de bărbaţi ucraineni şi-au abandonat locurile de muncă pentru a se reîntoarce în ţara lor, după invazia rusească, transmite Reuters.

Înainte de invazia rusească, ucrainenii erau cel mai mare contingent de muncitori străini din Europa Centrală. Polonia şi Cehia găzduiau aproximativ 600.000 de muncitori ucraineni, respectiv peste 200.000, potrivit unor asociaţii reprezentantive. Angajatorii polonezi estimează că aproximativ 150.000 de muncitori ucraineni, în principal bărbaţi, au plecat din Polonia de la începutul războiului.

Reuters a vorbit cu 14 directori de companii, recrutori, organisme reprezentative şi economişti din Polonia şi Cehia care susţin că plecarea muncitorilor ucraineni duce la creşteri de costuri şi întârzieri în îndeplinirea comenzilor industriale şi a lucrărilor de construcţie.

Un exemplu este Wieslaw Nowak, director la producătorul polonez de tramvaie ZUE Group, potrivit căruia unul din sub-contractori nu a reuşit să finalizeze lucrările pentru amplasarea unor şine de tramvai pentru că aproape toţi cei 30 de muncitori ucraineni pe are îi avea au plecat acasă.

"Multe companii caută angajaţi la scară largă pe diferite şantiere de construcţii din cauza unor plecări masive. Cu siguranţă asta afectează costurile şi ritmul lucrărilor pentru că dacă cineva pierde brusc zeci de angajaţi, refacerea echipelor este o chestiune care durează mai mult de câteva zile", a spus Wieslaw Nowak.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel