Polonia va prelua activele subsidiarei Gazprom

Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
Gazprom reduce cu 56,5% livrările de gaz către Republica Moldova
Gazprom reduce cu 56,5% livrările de gaz către Republica Moldova
Guvernul de la Varşovia va prelua activele poloneze ale Gazprom, a anunţat luni ministrul Dezvoltării, Waldemar Buda, sporind temerile legate de ce se va întâmpla cu participaţia de 48% a companiei ruse în Europolgaz, care deţine secţiunea poloneză a gazoductului Yamal, transmite Reuters.

Decizia va asigura securitatea infrastructurii critice folosită pentru tranzitul gazelor, a declarat Waldemar Buda. În septembrie, Polonia a impus sancţiuni Gazprom şi a anunţat că activele companiei vor fi îngheţate, după ce în aprilie a sancţionat 50 de oligarhi ruşi şi companii, inclusiv Gazprom, pentru a spori presiunile asupra Moscovei în urma invadării Ucrainei.

În replică, Rusia a oprit exporturile de gaze în Polonia, după ce Varşovia a refuzat să plătească în ruble. "Facem tot ce putem pentru a contracara agresiunea Rusiei şi a elimina influenţa şi capitalul rusesc. Conform Constituţiei Poloniei, exproprierea nu este posibilă, prin urmare am decis să plasăm compania sub administrare obligatorie", a explicat Buda.

În timp ce Europolgaz deţine secţiunea poloneză a Yamal, cu o lungime de 684 km, gazoductul este operat de compania poloneză de stat Gaz-System. După sancţionarea Gazprom, operatorul gazoductului nu a avut un partener pentru a lua decizii cheie privind infrastructura. 

Olanda a înghețat patentele companiilor rusești de gaze și petrol

Pe de altă parte, Guvernul olandez a îngheţat patentele companiilor de gaze şi petrol Gazprom, Rosneft şi Transneft, ceea ce face dificil ca aceste companii ruseşti să poată face afaceri în Ţările de Jos, şi le permite celor olandeze că recreeze produsele care fuseseră brevetate, fără consecinţe legale, a anunțat agenția EFE.

Gazprom, Rosneft şi Transneft s-au aflat pe lista sancţiunilor europene după ce Rusia a invadat Ucraina, în februarie, ceea ce înseamnă că activele lor sunt îngheţate, inclusiv cele şase patente pe care aceste companii le deţin în Ţările de Jos, conform postului public de televiziune NOS, care citează Oficiul de Brevete.

Patentele protejează produse precum senzori seismici, proiecte de turbine de gaze şi alte invenţii realizate de angajaţii companiilor ruseşti menţionate, dar, odată îngheţate aceste patente, companiile olandeze pot acum să recreeze produsele respective fără consecinţe legale.

Patentele protejează prin lege împotriva imitaţiilor proiectele şi invenţiile companiilor care le-au creat şi, dacă alte companii vor să le utilizeze, trebuie să obţină acordul titularului de brevet şi să îi plătească redevenţele legate de această licenţă, ceea ce generează venituri companiilor deţinătoare de brevete.

De asemenea, companiile pot utiliza brevetele drept garanţie pentru a obţine un împrumut de la bancă, iar asta nu mai este posibil dacă patentele sunt îngheţate, ceea ce complică posibilităţile companiile ruseşti de a face afaceri în Ţările de Jos, mai scrie EFE.

Pe de altă parte, companiile olandeze încearcă să renunţe la patentele lor din Rusia, a precizat avocatul pentru brevete Robbert-Jan de Lang, deoarece menţinerea acestora presupune costuri care nu sunt necesare, deoarece şi Moscova a suspendat în martie protejarea patentelor "din ţările neprietenoase", pe această listă aflându-se şi Ţările de Jos.

Citește și Germania amână introducerea unei frâne de urgenţă la preţurile la gaze şi electricitate

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com

pixel