Poluare. Ce se întâmplă în China, în timp ce Europa cheltuie sume uriaşe pentru Green Deal

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Poluare. foto: pexels.com
Poluare. foto: pexels.com
China începe să-şi piardă din credibilitate în ceea ce priveşte politicile de mediu. 

China este în urmă cu privire la obiectivele cheie pentru abordarea emisiilor care generează încălzirea globală, iar analiștii au declarat că credibilitatea Beijingului în negocierile globale privind clima ar putea fi în pericol dacă nu își intensifică eforturile pentru a reveni pe drumul cel bun.

Guvernul chinez rareori a ratat obiectivele în trecut. Dar acum, motivat în principal de preocupările privind securitatea energetică, a arătat puțină voință politică de a aborda decalajul în emisii, au declarat analiștii, potrivit Reuters.

Comisia Națională pentru Dezvoltare și Reformă a Chinei (NDRC), o agenție de planificare, a promis săptămâna trecută să "intensifice eforturile în conservarea energiei și reducerea carbonului" în acest an după ce "nu a îndeplinit așteptările" în 2023.

Analiștii spun că este mult în urma obiectivului său de a reduce intensitatea energetică cu 13,5% și intensitatea carbonului cu 18% între 2021 și 2025.

Ratele de intensitate - măsurând cât de multă energie este consumată și cât de mult dioxid de carbon este emis per unitate de creștere economică - sunt o parte cheie a angajamentului țării de a aduce emisiile la un vârf înainte de 2030 și la zero net până în 2060.

Menținerea obiectivelor în limita posibilului ar necesita "eforturi concertate în toate sectoarele pentru a reduce decalajul", a declarat Jom Madan, analist principal de cercetare la firma de consultanță Wood Mackenzie.

Dar comisia de planificare și-a stabilit obiective pentru 2024 care sunt mult sub ceea ce este necesar. Pentru intensitatea energetică, comisia a impus doar o reducere de 2,5%. Nu a stabilit niciun obiectiv nou pentru intensitatea carbonului și nu a făcut niciun pas nou pentru a reduce utilizarea cărbunelui - cea mai poluantă combustibil fosil.

Madan a prezis că China s-ar putea "apropia ... dar nu şi-ar putea atinge cu adevărat obiectivele" privind eficiența energetică. Dacă țara ratează obiectivele sale pentru 2025, ar putea ridica îndoieli la nivel mondial cu privire la capacitatea sa de a reduce emisiile.

De asemenea, țara se expune unui "pierderi serioase de credibilitate diplomatică", a declarat principalul analist Lauri Myllyvirta de la Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat.

"China a subliniat mult timp capacitatea sa de a implementa angajamentele țării, în timp ce critică alții pentru stabilirea de obiective ambițioase", a spus el.

NDRC nu a răspuns la o solicitare de comentariu.

Ca cel mai mare poluator de carbon din lume și a doua cea mai mare economie, China se confruntă cu o presiune internațională tot mai mare de a-și arăta mai multă ambiție în domeniul climatic. A rezistat, argumentând că deja face mai mult decât majoritatea țărilor în dezvoltare rapidă.

Emisiile în creștere ale Chinei reprezintă 35% din totalul anual mondial. Pe cap de locuitor, nivelul emisiilor este cu 15% mai mare decât media OECD, a declarat săptămâna trecută Agenția Internațională pentru Energie.

Pentru a-și atinge obiectivele, Beijingul ar trebui să se concentreze pe îmbunătățirea eficienței în industrie și construcții și să ofere mai mult sprijin financiar companiilor pentru a înlocui sau moderniza facilitățile învechite, a spus Madan. Extinderea pieței carbonului ar ajuta, de asemenea, a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Casă de schimb valutar
Investitorii români sunt îngrijorați
Indici bursieri
Bani

Băncile au împrumutat statul cu peste 540 milioane lei

Împrumuturi mai reduse în luna mai față de aprilie.

Foto: Freepik.com
Tractor
Farmacie

Trump a pus gând rău producătorilor de medicamente

Nu este pentru dată când președintele american atacă...

Diamante
Christine Lagarde / Foto: BCE / Flickr
Platformă
Banca Naționala a României
ANAF / Foto: DCBUsiness
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Cu ochii pe grafice / FOTO: Freepik
Statul vrea să investească în fabricile de alimente / Foto: Freepik
foto: pexels.com
Pensionară / Foto: Freepik
Freepik.com
Firmele scapă de încă o serie de hârtii / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com
Contor electric / Foto: Arhivă
Veterinar / Foto: Freepik

Reglementări dure pentru farmaciile veterinare

Unitățile farmaceutice veterinare trebuie să respecte...

Foto: Freepik.com
Euro depășește dolarul / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com

pixel