Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
China este în urmă cu privire la obiectivele cheie pentru abordarea emisiilor care generează încălzirea globală, iar analiștii au declarat că credibilitatea Beijingului în negocierile globale privind clima ar putea fi în pericol dacă nu își intensifică eforturile pentru a reveni pe drumul cel bun.
Guvernul chinez rareori a ratat obiectivele în trecut. Dar acum, motivat în principal de preocupările privind securitatea energetică, a arătat puțină voință politică de a aborda decalajul în emisii, au declarat analiștii, potrivit Reuters.
Comisia Națională pentru Dezvoltare și Reformă a Chinei (NDRC), o agenție de planificare, a promis săptămâna trecută să "intensifice eforturile în conservarea energiei și reducerea carbonului" în acest an după ce "nu a îndeplinit așteptările" în 2023.
Analiștii spun că este mult în urma obiectivului său de a reduce intensitatea energetică cu 13,5% și intensitatea carbonului cu 18% între 2021 și 2025.
Ratele de intensitate - măsurând cât de multă energie este consumată și cât de mult dioxid de carbon este emis per unitate de creștere economică - sunt o parte cheie a angajamentului țării de a aduce emisiile la un vârf înainte de 2030 și la zero net până în 2060.
Menținerea obiectivelor în limita posibilului ar necesita "eforturi concertate în toate sectoarele pentru a reduce decalajul", a declarat Jom Madan, analist principal de cercetare la firma de consultanță Wood Mackenzie.
Dar comisia de planificare și-a stabilit obiective pentru 2024 care sunt mult sub ceea ce este necesar. Pentru intensitatea energetică, comisia a impus doar o reducere de 2,5%. Nu a stabilit niciun obiectiv nou pentru intensitatea carbonului și nu a făcut niciun pas nou pentru a reduce utilizarea cărbunelui - cea mai poluantă combustibil fosil.
Madan a prezis că China s-ar putea "apropia ... dar nu şi-ar putea atinge cu adevărat obiectivele" privind eficiența energetică. Dacă țara ratează obiectivele sale pentru 2025, ar putea ridica îndoieli la nivel mondial cu privire la capacitatea sa de a reduce emisiile.
De asemenea, țara se expune unui "pierderi serioase de credibilitate diplomatică", a declarat principalul analist Lauri Myllyvirta de la Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat.
"China a subliniat mult timp capacitatea sa de a implementa angajamentele țării, în timp ce critică alții pentru stabilirea de obiective ambițioase", a spus el.
NDRC nu a răspuns la o solicitare de comentariu.
Ca cel mai mare poluator de carbon din lume și a doua cea mai mare economie, China se confruntă cu o presiune internațională tot mai mare de a-și arăta mai multă ambiție în domeniul climatic. A rezistat, argumentând că deja face mai mult decât majoritatea țărilor în dezvoltare rapidă.
Emisiile în creștere ale Chinei reprezintă 35% din totalul anual mondial. Pe cap de locuitor, nivelul emisiilor este cu 15% mai mare decât media OECD, a declarat săptămâna trecută Agenția Internațională pentru Energie.
Pentru a-și atinge obiectivele, Beijingul ar trebui să se concentreze pe îmbunătățirea eficienței în industrie și construcții și să ofere mai mult sprijin financiar companiilor pentru a înlocui sau moderniza facilitățile învechite, a spus Madan. Extinderea pieței carbonului ar ajuta, de asemenea, a adăugat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...