Portugalia elimină TVA pentru produsele alimentare de bază
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
O măsură de care vor beneficia toți portughezii
O măsură de care vor beneficia toți portughezii
Confruntat cu creșterea prețurilor, guvernul portughez a anunțat noi măsuri în favoarea populației. 

Guvernul portughez a anunțat noi măsuri menită să ajute populația să facă față crizei inflaționiste, printre care se numără și aplicarea unei TVA cu "cotă zero" pentru o serie de produse alimentare esențiale. "Dorim ca această măsură să ducă la o reducere" și la o "stabilitate a prețurilor", a declarat ministrul de Finanțe, Fernando Medina, adăugând că necazurile care s-au abătut asupra sectoarelor de producție și distribuție a alimentelor ar trebui să se încheie săptămâna viitoare.

Executivul socialist a decis, de asemenea, să majoreze ajutoarele sociale pentru familiile cele mai sărace cu 30 de euro pe lună și 15 euro pentru fiecare copil. Această măsură, care vizează peste un milion de familii, va începe să fie aplicată din luna aprilie, a precizat, la rândul său, ministrul Muncii, Ana Mendes Godinho. Aceste prevederi includ, de asemenea, o creștere "extraordinară" de 1% a salariilor pentru aproximativ 740.000 de funcționari publici, precum și o creștere a alocației de masă.

Pachet de ajutor suplimentar de 2,5 miliarde de euro

Guvernul va finanța aceste măsuri grație marjei bugetare eliberate anul trecut, deficitul public fiind redus la 0,4% din PIB, în condițiile în care obiectivul inițial era de a-l reduce la 1,9%, după un dezechilibru de 2,9% în 2021. "Situația financiară ne permite să luăm măsuri în favoarea familiilor", cu un pachet suplimentar de ajutoare în valoare de 2,5 miliarde de euro, a venit cu precizări ministrul de Finanțe.

Inflația din Portugalia a început să încetinească după ce a depășit, în octombrie anul trecut, pragul de 10%, ajungând la 10,1%, cel mai ridicat nivel din ultimii 30 de ani. La o inflație anuală de 7,8%, creșterea prețurilor din acest an ar trebui să se limiteze la 4%, potrivit guvernului, sau la 5,8%, potrivit Băncii Portugaliei.

Citește și Grecia majorează salariul minim pe economie

Guvernul conservator de la Atena, al cărui mandat de patru ani se încheie în iulie, a majorat de două ori salariul minim brut lunar în 2022, la 713 euro, în condiţiile în care veniturile gospodăriilor sunt afectate de inflaţia ridicată.

Acum, autorităţile de la Atena intenţionează să majoreze de la 1 aprilie salariul minim cu 9,4%, la 780 euro pe lună. "Suntem conştienţi cu toţii că salariile în ţara noastră încă sunt scăzute, deşi inflaţia importată pune presiune suplimentară pe ele", a declarat Mitsotakis la televiziunea publică.

Acesta a adăugat: "Evident, noua creştere nu va rezolva problema. Dar, desigur, va oferi un sprijin important. Creşterea este la nivelul maxim pe care îl poate oferi Guvernul ţinând cont de capacitatea financiară a ţării". ....

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tarom, salvată pe ultima sută de metri de la faliment

Executivul a aprobat în şedinţa de joi un ajutor de stat...

Putin aprobă confiscarea activelor americane aflate în Rusia

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat joi un decret...

Mare companie germană deschide o fabrică în România

Holdingul german Karl Mayer, specializat în producţia de...

Finanțele au împrumutat peste 4 miliarde de lei de la bănci

Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, joi, 4,038...

Tesla mai construieşte o uzină în China

Tesla a început construirea în Shanghai a unei fabrici...

Știrile dimineții. Cinci informații la începutul zilei

Temele zilei, energia electrică, rezerva de gaze, prețul...


pixel