Portugalia vrea să construiască două rafinării de litiu. Ce face România

Autor: DCBusiness Team , Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Depozite de carbonat de litiu în Salar de Uyuni, Bolivia / Foto: Luca Galuzzi / Wikipedia
Depozite de carbonat de litiu în Salar de Uyuni, Bolivia / Foto: Luca Galuzzi / Wikipedia
Portugalia deține 60.000 de tone de rezerve dovedite de litiu, un metal folosit, printre multe altele, la baterii și acumulatori. Și profită de această bogăție. România are, la rândul ei, importante rezerve de materii prime critice, dar nu are bani pentru redeschidere minelor închise rând pe rând.

O nouă companie portugheză susținută de un bogat conglomerat de întreprinderi speră să construiască două rafinării de litiu în Peninsula Iberică până în 2030, a declarat marți șeful ei executiv. Lifthium, condus de Duarte Braga, a declarat că respectivele rafinării vor fi ridicate în municipalitatea Estarreja din nordul Portugaliei și Torrelaverga din regiunea Cantabria din Spania.

Întreg lanțul valoric

Cu aproximativ 60.000 de tone de rezerve cunoscute, Portugalia este deja cel mai mare producător european de litiu, exploatat în mod tradițional pentru ceramică. Acum, vrea să profite de zăcămintele locale, încercând să acopere întreg lanțul valoric, de la extracție și rafinare până la fabricarea acumulatorilor și bateriilor, prin reciclarea acestora din urmă.

Una dintre rafinăriile Lifthium ar fi gata până în 2027, iar cealaltă până în 2030. Se estimează că toate aceste proiecte ar costa în jur de 1 miliard de euro. Acționarul său principal este unul dintre cele mai mari conglomerate din Portugalia, Jose de Mello, care deține cel mai mare producător de produse chimice din țară, Bondalti, și operatorul privat de asistență medicală CUF.

Nu sunt bani

În primăvara anului trecut a fost adoptată „Strategia României pentru Resurse Minerale Neenergetice - Orizont 2035”. Documentul, care prezintă probe privind existența unor importante resurse de materii prime critice, precizează că acestea nu pot fi exploatate din cauza costurilor ridicate implicate de redeschiderea minelor, lipsa know-how-ului pentru exploatarea lor și  imposibilitatea prelucrării lor în țară. România are zăcăminte de litiu în Munții Lotrului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath

pixel