Președintele BCE: Nu se întrevede o redresare a zonei euro

Autor: Andreea Ionescu
Data publicării:
Creditarea companiilor din zona euro a scăzut în luna septembrie
Creditarea companiilor din zona euro a scăzut în luna septembrie
Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), avertizează că nu se întrevede o  redresare a zonei euro, în vreme ce riscurile externe afectează economia regiunii, justificând astfel noile măsuri de stimulare anunţate luna aceasta, conform agenției de știri Reuters, citată de Agerpress.

„Datele recente şi indicatorii care estimează evoluţia economiei - cum ar fi noile comenzi din industrie - nu arată semne convingătoare de redresare a creşterii în viitorul apropiat, iar riscurile negative se menţin", a declarat Draghi, în cadrul Comisiei pentru afaceri economice din Parlamentul European.

Recent, Banca Centrală Europeană a anunţat relansarea programului de relaxare cantitativă (QE), achiziţionând lunar obligaţiuni în valoare de 20 de miliarde de euro (22 de miliarde de dolari), începând cu 1 noiembrie. Acest program se va derula atât timp cât va fi necesar, pentru a întări impactul politicilor BCE, şi se va încheia cu puţin timp înainte ca BCE să înceapă majorarea ratelor dobânzilor

Draghi a mai afirmat că sectorul serviciilor - stâlpul economiei interne - pare să rămână rezistent deocamdată, dar nu va fi imun pe termen nedeterminat la dificultăţile din industriile concentrate pe export.

„Cu cât mai mult va dura slăbiciunea din industrie, cu atât sunt mai mari riscurile ca alte sectoare ale economiei să fie afectate de încetinire", a avertizat şeful BCE.

El a scos în evidenţă beneficiile unui instrument fiscal centralizat, cum ar fi bugetul federal din SUA, ca un element cheie pentru a înlesni ciclurile de afaceri.

„Avem nevoie de o strategie economică coerentă în zona euro care să completeze şi să îmbunătăţească eficacitatea politicii monetare", a adăugat Draghi.

Pe fondul încetinirii economiei zonei euro, BCE a redus dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, de la minus 0,40% la minus 0,50%. La această măsură se adaugă relansarea programului de relaxare cantitativă (QE), începând cu 1 noiembrie.

 

Previziuni negative în privința economiei mondiale

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Proiect / Foto: Freepik
Freepik.com
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Cumpărături online / FOTO: Freepik
BVB
Birou. Freepik.com
Foto: Pexels.com
Comisia Europeană propune reducerea folosirii gazelor în UE cu 15%
Dolari. Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Daniel Torok
Dragos Anastasiu / Foto: gov.ro
Alexandru Nazare
ANAF

ANAF urmează să aibă un nou șef

Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...

Bancnote
Noile telefoane Nothing
Bogdan Ivan și partenerii kazahi
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Stradă din București, noaptea / Foto: Lawrence Krowdeed / Unsplash
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

DGAF

pixel