Președintele CE: Maria Britanie, arc de instabilitate pentru UE

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Charles Michel, despre Brexit: Vom rezista până în ultimul moment
Charles Michel, despre Brexit: Vom rezista până în ultimul moment
Decizia Marii Britanii de retragere din Uniunea Europeană se înscrie în "arcul de instabilitate din jurul Blocului comunitar, a acuzat, luni, Charles Michel, preşedintele Consiliului European, afirmând că britanicii au o dilemă privind modelul social.

"În jurul nostru s-a dezvoltat un arc de instabilitate", a declarat Charles Michel într-un discurs rostit prin videoconferinţă la Institutul Bruegel (Laboratorul Economic European şi Global de la Bruxelles).

"La vest s-a produs Brexit. Rezultatul a zdruncinat Uniunea Europeană. Această opţiune în materie de suveranitate naţională a fost simţită ca un eşec al construcţiei europene. Însă adevărul este că britanicii se confruntă cu o dilemă. Ce model de societate vor?", a subliniat Charles Michel, potrivit agenţiei Reuters.

Preşedintele Consiliului European a comparat decizia Marii Britanii de retragere din UE cu riscurile generate de Turcia, Rusia, Libia şi Siria.

Negocierie dintre UE şi Marea Britanie privind relaţiile post-Brexit sunt în impas. Administraţia Emmanuel Macron a criticat dur, vineri, atitudinea Guvernului Boris Johnson, avertizând că Bruxellesul nu va ceda "intimidărilor". Anterior, Guvernul Germaniei a cerut Marii Britanii să înceteze "jocurile" în negocierile privind viitoarele relaţii după retragerea din Uniunea Europeană, atrăgând atenţia că timpul până la expirarea tranziţiei post-Brexit este scurt.

Armaghedonul Brexitului. Încă o bancă fuge din Marea Britanie

Uniunea Europeană şi Marea Britanie trebuie să accelereze negocierile pe tema viitoarelor relaţii bilaterale, dar încheierea tranziţiei post-Brexit fără niciun acord nu este exclusă, a avertizat, la rândul său, Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte al Comisiei Europene. "Există multe probleme importante. Progresele în cazul a numeroase cerinţe ale UE sunt deocamdată insuficiente. Deci, trebuie să intensificăm substanţial negocierile dacă vrem să ajungem la un rezultat de succes. Alternativa la un Brexit fără acord nu este plăcută, dar nu o putem exclude", a declarat Valdis Dombrovskis.

Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeană pe 1 februarie. În perioada de tranziţie post-Brexit, care durează până pe 31 decembrie 2020, Marea Britanie va continua să aplice reglementările Uniunii Europene. Premierul Boris Johnson speră că va finaliza până pe 31 decembrie 2020 negocierile privind viitoarele relaţii bilaterale. Liderii UE i-au transmis în mod repetat că timpul este foarte scurt. Bruxellesul a avertizat Guvernul de la Londra că va trebui să respecte standardele sociale, de muncă şi de protecţie a mediului pentru a obţine un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeană. Downing Street susţine că vrea condiţii similare cu cele acordate de Uniunea Europeană Canadei, Coreei de Sud şi Japoniei, dar oficiali UE au atras atenţia că situaţia este diferită la nivelul standardelor, în contextul proximităţii geografice dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie. Recent, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a avertizat că Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru scenariul încheierii fără niciun acord a tranziţiei post-Brexit.

Tensiunile s-au amplificat în contextul în care Guvernul Boris Johnson intenţionează să modifice unele clauze ale Acordului Brexit, un plan considerat a fi o încălcare a reglementărilor internaţionale. Tratatul conferă un statut special provinciei britanice Irlanda de Nord, pentru a evita apariţia controalelor la frontieră şi a menţine Acordul de pace din Vinerea Mare. Însă Guvernul Boris Johnson contestă menţinerea reglementărilor UE în provincia britanică Irlanda de Nord.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani
Friedrich Merz / FOTO: Wikipedia

Germania: Conservatorii în frunte. AfD, scor istoric

Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...

Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Germania / FOTO: Unsplash
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com

BCE ar putea reduce dobânda la 2% până în vară

Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...

Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...


pixel