Preţul angro al ouălor de tip 'Midwest large' a atins joi un nivel istoric de 3,09 dolari pentru o cutie de 12 ouă, triplu faţă de preţul înregistrat la începutul lunii martie, înainte ca preşedintele Donald Trump să declare stare de urgenţă naţională, susţine Urner Barry care monitorizează evoluţia zilnică a preţului produselor alimentare.
Creşterea preţurilor la ouă ar putea avea consecinţe importante pentru consumatori, având în vedere că ouăle sunt o modalitate relativ ieftină de asigurare a necesarului de proteine şi un produs de bază pentru 93% din gospodăriile americane.
Contracte grase cu statul pe timpul pandemiei. Cine sunt cei 4 mari câștigători
Au crescut şi preţurile pentru consumatori, chiar dacă nu la fel de mult precum preţurile angro, susţin experţii deoarece unele magazine nu au transferat încă preţurile mai mari din angro către consumatori.
Brian Moscoguiri, director la Urner Barry, susţine că actuala creştere a preţurilor la angro depăşeşte ceea ce s-a întâmplat în 2015, când a avut loc epidemia de gripă aviară, şi se datorează unei cereri crescute. "Preţurile la ouă sunt în creştere pentru că majorarea s-a făcut brusc. Furnizorii văd un nivel al cererii de patru, cinci şase ori mai mare decât înainte", susţine Brian Moscoguiri. Acesta a subliniat că în luna ianuarie preţul angro la ouă a scăzut până la 0,78 dolari pentru un carton de 12 ouă, o evoluţie normală după sărbători, după care în februarie a crescut până la 1,03 dolari, nivel la care a rămas până la începutul lunii martie.
În ultimele săptămâni însă cererea a crescut pe măsură ce consumatorii au început să îşi umple cămările şi frigiderele pentru a se pregăti pentru o izolare prelungită în comunităţile lor pe măsură ce SUA se chinuie să ţină sub control răspândirea rapidă a noului coronavirus.
Brian Moscoguiri a subliniat că Urner Barry înregistrează în mod frecvent creşteri ale cererii la nivel regional legate de furtuni de zăpadă, când oamenii încearcă să facă cumpărături în avans pentru a se pregăti.
Jayson Lusk, profesor de economie la Purdue University, a spus că este greu de spus dacă creşterile de preţuri se datorează majorării cererii sau unui anumit oportunism din partea furnizorilor. "Ceea ce determină creşterea preţurilor este cererea mai mare, consumatorii sunt dispuşi să plătească mai mult pentru ouă", a spus Jayson Lusk. Acesta a subliniat că Biroul de statistică urmăreşte evoluţia preţurilor de retail, însă datele pentru luna martie vor fi publicate abia luna viitoare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...