Astfel, contractele futures cu livrare în noiembrie pentru petrolul marca Brent a coborât, la Bursa ICE de la Londra la 57,74 dolari/baril, în timp ce la New York, tițeiul american WTI pentru octombrie s-a ieftinit cu 1,04 dolari/baril, ajungând la 54,07 dolari/baril.
Potrivit Bloomberg, Washington și Beijing nu au reușit încă să convină condițiile de reluare a negocierilor. Sursele agenției americane au explicat că SUA au propus Chinei să fixeze anumiți parametrii pentru următoarea rundă de discuții, dar oferta a rămas fără răspuns. La rândul său, responsabilii Chinei au cerut Washingtonului să renunța la introducerea de noi tarife vamale, dar nu au găsit înțelegere.
”Economia rămâne factorul cheie. Orice escaladare a tensiunii în relațiile comerciale dintre SUA și China oferă susținere dolarului SUA și presează asupra pieței petrolului”, au comentat situația analiștii băncii franceze BNP Paribas.
Citește și Petrolul a pierdut 7% în 6 zile. Îngrijorare mare pe piață
De altfel, în marea lor majoritate, analiștii occidentali cred că tendința descendentă a pieței se va menține atâta timp cât, în negocierile dintre SUA și China, nu se va semna un document concret. E adevărat, orice declarație, optimistă sau pesimistă, se va reflecta imediat asupra prețurilor, dar efectul va fi de scurtă durată, amplificând volatilitatea pieței.
Mergând chiar mai departe, experții ruși nu exclude o prăbușire a pieței, cu prețuri de 40 de dolari/barili în următoarele săptămâni. Ceea ce ar însemna probleme pentru industria petrolieră mondială în ansamblul ei, în special pentru proiecte de investiții, dar și pentru țările care depind de exporturile de țiței, precum producătorii de aur negru din Golful Persic și Rusia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...