Precedent îngrijorător pentru Isărescu: un guvern UE a pus gând rău conducerii băncii centrale

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Matteo Salvini
Matteo Salvini
România nu este singura țară în care conducerea băncii centrale se află în relații încordate cu guvernul. În Italia, Matteo Salvini și Luigi di Maio, liderii partidelor de guvernământ La Liga, respectiv Movimento 5 Stelle, vor să înlocuiască funcționari de la vârful Băncii Italiei, pe care-i acuză că nu s-au achitat de sarcina de a supraveghea sistemul bancar, fapt ce a dus la prăbușirea a două bănci, cu pierderi importante pentru micii acționari, transmite Reuters .

”Managementul Băncii Italiei și al Consob (echivalentul din Italia al ASF - n.red.) trebuie curățate complet (...) Suntem aici pentru că cei care trebuiau să supravegheze, nu au făcut-o”, a declarat Matteo Salvini, vicepremier al Italiei, la o întâlnire, la Vicenza, cu cei păgubiți de căderea din 2017 a două bănci, pe care Salvini și di Maio i-au asigurat că vor fi compensați.

În vizorul coaliție de guvernământ se află Luigi Signorini, unul dintre cei cinci membri ai Consiliului de Administrație ai Băncii Italiei, al cărui mandat expiră în această lună. Altor doi, printre care și viceguvernatorului Salvatore Rossi, li se încheie mandatele în mai.

Liderii coaliției de guvernământ au relații încordate cu guvernatorul băncii centrale, Ignazio Visco, care, chiar dacă nu a criticat deschis guvernul de la Roma, a avertizat asupra creșterii costurilor creditării pentru statul italian ca urmare a bugetului pe 2019. Mandatul lui Visco a fost reînnoit în 2017, înainte de instalarea actualului guvern.

Citește și: Isărescu a recunoscut: Am intervenit. Ce l-a determinat să facă acest lucru

Salvini și di Maio au anuțat că vor crea un fond de compensare a acționarilor care și-au pierdut investițiile la Popolare di Vicenza și Veneto Banca, fond în valoare de 1,5 miliarde de euro. Comisia Europeană a avertizat deja Italia că despăgubirile încalcă regulile UE, însă guvernul italian nu pare dispus să renunțe la el. ”Dacă Europa este de acord e bine, dacă nu este acord, pentru noi tot bine e”, a spus Salvini.

În cazul României, mandatul actualei conduceri a Băncii Naționale expiră în octombrie. Deocamdată, actualul guvernator Mugur Isărescu nu a anunțat dacă își mai dorește un nou mandat în fruntea băncii centrale. În ultima perioadă, Isărescu a fost criticat de mai mulți reprezentanți ai coaliției PSD-ALDE pentru modul în care a gestionat deprecierea recentă a leului în raport cu euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa / Foto: Freepik
Ferma. Foto: Pexels.com
Foto: Reuters
Wall Street. Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Seminte. Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Donald Trump

Skype, mesajul de adio pentru utilizatori

Aplicaţia de mesagerie Skype va fi închisă, iar...

Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Baraj. Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF)
Freepik.com
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Freepik.com
Cheile casei
Freepik.com
Foto: Freepik.com

pixel