Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zile
Bun venit la ediția de azi, 29 octombrie, a...
”În România, piața ideilor este săracă. Iar cei care au curajul să organizeze dezbateri, să pună lumea în jurul unei mese fac un lucru bun”, a declarat ministrul Energiei în deschiderea intervenției sale.
Mai pregătiți ca niciodată
Trecând direct la subiect, Sebastian Burduja a declarat că ”suntem mai pregătiți ca niciodată pentru această iarnă. Iar în privința schemei de plafonare-compensare, ea va rămâne în vigoare și în această iarnă, dar și iarna viitoare. Conform legislației, ea este valabilă până în martie 2025. Cunoaștem impactul și importanța protejării consumatorilor finali, ne străduim să recuperăm și să plătim rapid restanțele către furnizori, pentru că, în acest moment, după cum știe toată lumea, furnizorii sunt cei care acoperă diferența dintre prețul de pe factură și prețul din piață sau prețul la care un furnizor cumpără energia electrică și gazele. Deci, nu trebuie să își facă griji românii, nu vor tremura, nici de frig, nici de frica facturilor”, a promis responsabilul guvernamental.
Ce cantitate de gaze avem?
El a amintit că, ”la 1 noiembrie a început, practic, sezonul rece, noi am adoptat, în Guvern, actele normative necesare pentru această pregătire și chiar pe 1 noiembrie a avut loc și prima ședință a comandamentului energetic de iarnă la sediul Dispeceratului Energetic Național, unde am trecut în revistă toate aspectele necesare pentru pregătirea iernii.
Sigur că avem un stoc de gaze. În primul rând, avem 103% grad de umplere, adică s-a făcut supra-plinul. Și cu acest stoc de gaze, plus ceea ce reușim să producem și în timpul sezonului rece, într-o iarnă normală vom trece acest sezon doar cu gaz românesc, din ceea ce avem înmagazinat și din ceea ce se produce.
De unde luăm gaze dacă vremea o va impune
Ce înseamnă iarnă normală, ne spun meteorologii: unu, cel mult două episoade de ger, viscol într-o lună, un episod putând dura de la 1, 3, 4 până la șapte zile. Dacă va fi o iarnă deosebit de grea, dacă vom avea solicitări speciale din partea Republicii Moldova sau a altor state din regiune, suntem pregătiți să activăm o opțiune cu Azerbaidjanul, opțiune securizată de România din vara trecută, prin care avem acces la 1 miliard de metri cubi de gaze. Dacă nici acea cantitate nu va fi suficientă, avem, desigur, opțiunea importului de gaz natural lichefiat pe ruta Grecia - Bulgaria - România sau Turcia - Bulgaria - România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bun venit la ediția de azi, 29 octombrie, a...
Guvernul urmează să adopte în...
Proiectul de ordin prevede amânarea și anularea unor...
Gigantul rus Gazprom a raportat...
România și Bulgaria...
Alegerile din SUA pot afecta...
Cursul valutar comunicat de...
O analiză dată publicităţii...
ANPC propune noi reglementări pentru informarea...
Netflix extinde parteneriatul cu NBCUniversal iar...
Laurenţiu Neculaescu,...
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că în...
Coreea de Nord a trimis soldați...
După un început de săptămână...
Angajaţii a peste o sută de...
Un abces dentar este o acumulare de puroi care poate...
Germania are nevoie de reforme şi investiţii pentru a...
Probabilitate confirmată de reprezentantul Kremlinului,...
Legislația în vigoare reglementează strict dobânzile...
Este vorba despre Zhang Yiming, a cărui avere este...
Laurenţiu Neculaescu,...
Australia este cel mai mare...
Laurențiu Neculaescu,...
Grupaj de știri.