Pregătiri pentru iarnă: Europa pregătește centrale electrice plutitoare

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Se încearcă tot felul de măsuri
Se încearcă tot felul de măsuri
Mai multe guverne europene poartă discuţii pentru a închiria centrale electrice plutitoare, într-un moment în care continentul vrea să îşi asigure aprovizionarea cu energie la iarnă, transmite Bloomberg.

Centrale electrice plutitoare sunt nave uriaşe care ard gaze naturale lichefiate, păcură cu un conţinut redus de sulf sau motorină bio pentru a produce electricitate. Nave de acest tip ar putea fi ancorate în largul porturilor din Europa încă din luna decembrie, susţine firma turcă Karpowership, care deţine o flotă de astfel de nave.

"Suntem în discuţii cu patru dintre marile economii din Uniunea Europeană", a spus directorul de operaţiuni comerciale de la Karpowership, Zeynep Harezi, într-un interviu pentru Bloomberg. "Dacă vom putea depăşi birocraţia şi documentaţia, atunci vom produce electricitate la un cost foarte mic, cu respectarea normelor de mediu ale UE", a adăugat Zeynep Harezi.

Astfel de centrale electrice plutitoare au fost utilizate ca o sursă pentru producţia de electricitate în Africa şi alte economii emergente. Faptul că Europa migrează spre nave care ard combustibili fosili este un nou semnal al nevoii urgente de a găsi surse suplimentare pentru producţia de electricitate pentru la iarnă, în condiţiile în care continentul se confruntă cu numeroase îngrijorări după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Guvernele europene implicate în discuţiile cu Karpowership nu au decis încă dacă vor utiliza păcură sau gaze lichefiate, a spus Zeynep Harezi. Eventuala utilizare a păcurii cu un conţinut redus de sulf ar fi cel mai recent exemplu al faptului că preţurile ridicate la gaze îi determină pe consumatorii de energie să ardă combustibili pe bază de petrol.

Cu toate acestea, utilizarea centralelor electrice plutitoare este un subiect controversat. În Germania, ţară care caută surse alternative de electricitate pe măsură ce închide unele centrale nucleare, ministerele Economiei şi Mediului discută cu compania belgiană Exmar şi Guvernul landului Saxonia Inferioară cu privire la posibilitatea de a găzdui trei centrale electrice plutitoare care funcţionează pe bază de păcură. Însă ONG-ul de mediu BUND a criticat utilizarea unor astfel de nave care ard combustibili fosili, susţinând că argumentele pentru nu sunt clare.

Karpowership are opt centrale electrice plutitoare disponibile care pot genera până la doi gigawaţi de electricitate pe oră, suficient pentru a alimenta cinci milioane de locuinţe. Cea mai mare navă de acest tip are o capacitate de 500 de megawaţi pe oră.

Navele conectează centrala electrică de la bord cu o staţie electrică de la mal şi au nevoie de aproximativ un kilometru de cabluri pentru a deveni operaţionale. Firma turcă susţine că vasele sale pot furniza energie electrică la un preţ cuprins între 20 şi 25 de eurocenţi pe kilowatt oră, adică jumătate din preţul curent de pe piaţa din Germania în cazul contractelor cu livrare pentru anul viitor.

Citește Statele UE vor să depăşească impasul provocat de plafonarea preţurilor la gaze

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel