Pregătiţi-vă pentru preţuri mai mari! Avertismentul specialiştilor privind alimentele: Va fi dureros!

Autor: Mihai Ciobanu
Data publicării:
Legume. Foto: picjumbo.com - Pexels
Legume. Foto: picjumbo.com - Pexels
Războiul dintre Rusia şi Ucraina va avea consecinţe grave asupra Europei, atât fermieri cât şi cumpărătorii urmând a avea de suferit, spun specialiştii. 

Conflictul militar dintre Rusia şi Ucraina va avea efecte puternice asupra fermierilor, a consumatorilor, producătorilor de îngrăşăminte şi exportatorilor de produse agricole, a avertizat Comisia Europeană, transmite Reuters.

Ucraina şi Rusia sunt responsabile pentru mai mult de 30% din comerţul mondial cu grâu, 32% în cazul orzului, 17% în cazul porumbului şi peste 50% în cazul uleiului de floarea soarelui şi a seminţelor oleaginoase.

Potrivit lui Michael Scannell, director general adjunct al diviziei de agricultură a CE, cumpărătorii de grâu ar trebui să se pregătească pentru preţuri mai ridicate.

Blocul comunitar importă cantităţi semnificative de hrană pentru animale şi îngrăşăminte din regiune, în timp ce producătorii de îngrăşăminte din UE sunt dependenţi de importurile de gaze naturale din Rusia.

"Consecinţele agresiunii Rusiei vor avea un impact major asupra sectorului agroalimentar al UE şi va fi dureros", le-a spus Scannell europarlamentarilor, înaintea reuniunii de miercuri a miniştrilor Agriculturii din UE, unde ar urma să se discute despre securitatea alimentară.

Oficialul UE a declarat că în acest moment atenţia este îndreptată spre porturile de la Marea Neagră, de unde pleacă exporturile ucrainene. Acest comerţ a fost îngheţat, existând riscul întreruperii livrărilor în sezonul de vară de recoltare a porumbului.

"Aceste evoluţii sporesc posibilitatea ca această criză să continue pe termen mediu, deoarece va afecta recoltele din 2022", a apreciat Scannell.

UE exportă cantităţi semnificative de carne de porc în Ucraina şi ambele exportă şi importă carne de pasăre. Din Rusia, blocul comunitar importă vinuri, băuturi spirtoase şi dulciuri, transmite Agerpres.

 

Citeşte şi: Ne aşteaptă şi o criză alimentară? Elena Mateescu (ANM), veşti nu tocmai bune despre anul agricol

 

Elena Mateescu a tras un semnal de alarmă cu privire la deficitul de precipitaţii înregistrat în primele şase luni ale anului agricol. 

"În acest moment am parcurs şase luni din anul agricol 2021-2022, de la 1 septembrie şi până în prezent, vorbim de o cantitate medie în cele şase luni de numai 224,8 l/mp de precipitaţii, faţă de perioada similară a anului cel mai recent secetos, 2019-2020. Ne amintim că şi în acel an culturile agricole, datorită fenomenului de secetă de lungă durată, încă din toamna anului 2019, care s-a prelungit şi în primăvara şi în vara anului 2020, au afectat atât cerealierele cât şi culturile înfiinţate în primăvară – porumb, floarea soarelui", a spus Elena Mateescu. Citeşte mai departe aici. 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms

pixel