Premierul Italiei anunță că demisionează. Reacția piețelor. Președintele Mattarella respinge demisia lui Draghi

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Mario Draghi
Mario Draghi
Premierul italian Mario Draghi își va prezenta demisia în cursul zilei de joi, în urma unei diviziuni în cadrul coaliției sale, potrivit unui comunicat al biroului său.

UPDATE:

Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, a respins joi seara demisia premierului Mario Draghi, informează AFP.

Preşedinţia Republicii Italiene a comunicat că "preşedintele republicii nu a acceptat demisia preşedintelui consiliului (de miniştri - n. red.) şi l-a invitat să se prezinte în faţa parlamentului (...) pentru o evaluare a situaţiei.

Criza politică de la Roma a fost declanşată de neparticiparea senatorilor din Mişcarea 5 Stele, parteneră în coaliţia guvernamentală, la votul de încredere solicitat joi de guvern. 

Știrea inițială:

Premierul și-a anunțat cabinetul că își va oferi demisia în cadrul unei întâlniri cu președintele Sergio Mattarella, se arată în comunicat citat de Bloomberg. Draghi, aflat la putere de la începutul anului 2021, era de așteptat să încerce să demisioneze după ce un membru cheie al coaliției sale a boicotat un vot de încredere asupra guvernului.

Nu este clar care va fi următorul pas. Mattarella i-ar putea cere fostului șef al Băncii Centrale Europene să caute sprijinul tuturor aliaților într-un nou vot. O prăbușire a coaliției ar putea provoca alegeri anticipate, posibil în toamnă, dar majoritatea partidelor ar căuta să evite acest lucru.

Efectele demisiei asupra piețelor

Contractele futures pe obligațiuni italiene au coborât la minimul zilei, iar euro a coborât din nou sub paritatea cu dolarul american după aflarea veștii. Contractele futures pe septembrie pentru datoria guvernamentală italiană pe 10 ani au scăzut sub 122, cel mai scăzut nivel din iunie și sub media mobilă de 21 de zile. 

"Acordul de loialitate care a stat la baza guvernului meu a dispărut", a spus Draghi în declarație. "Majoritatea de unitate națională care a susținut acest guvern încă de la înființare nu mai există."

Nu este clar care va fi următorul pas. Mattarella i-ar putea cere fostului șef al Băncii Centrale Europene să caute sprijinul tuturor aliaților în cadrul unui nou vot. O prăbușire a coaliției ar putea provoca alegeri anticipate, posibil în toamnă, dar mai multe partide ar căuta să evite acest lucru.

Turbulențele politice din Italia survin în contextul în care Europa se confruntă cu o criză energetică cauzată de reducerea exporturilor de gaze de către Rusia, pe fondul războiului din Ucraina, ceea ce alimentează temerile privind o recesiune. Uniunea Europeană, ale cărei industrii sunt puternic dependente de gazul rusesc, și-a redus prognoza de creștere pentru 2023 în noile proiecții. 

Ieșirea lui Draghi ar putea pune sub semnul întrebării reformele necesare pentru ca Italia să beneficieze de fondurile de redresare ale UE, poziția proeuropeană fermă a administrației și sprijinul său ferm pentru livrările militare către Ucraina.

Turbulențele politice i-au "îngrijorat și surprins" pe oficialii UE, a declarat comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni. "Stabilitatea este o valoare în sine", a declarat Gentiloni, el însuși un fost premier italian, la Bruxelles, în timp ce descria "apele tulburi" cu care se confruntă blocul comunitar, de la război la inflație ridicată, riscuri energetice și tensiuni geopolitice.

Intenția lui Draghi de a demisiona a fost provocată de decizia fostului premier Giuseppe Conte de a renunța joi la votul de încredere în Senat privind un pachet de ajutor pentru întreprinderile și gospodăriile afectate de prețurile ridicate la energie. 

Rămâne de văzut dacă Mattarella va reuși să repare coaliția largă, dar divizată, a lui Draghi.

Mișcarea Cinci Stele a lui Conte este al doilea grup ca mărime din parlament, dar s-a luptat să recâștige vizibilitate după ce a scăzut în sondaje. Aceasta se plângea de săptămâni întregi că guvernul nu face suficient pentru a proteja familiile de criză.

Matteo Salvini, liderul Ligii, care este cel mai mare partid din coaliție, a cerut un vot anticipat. Toate celelalte partide din alianța lui Draghi, inclusiv Partidul Democrat de centru-stânga, doresc ca premierul să verifice sprijinul pentru coaliție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Registrul Auto Român
Warren Buffett / FOTO: Facebook
Călin Georgescu / Foto: LUCIAN TUDOSE / Agerpres
Casă țărănească din secolul XIX
Nvidia / Foto: Nvidia / Flickr
Bani. Foto: Mihai Ciobanu

Cursul BNR: Euro a crescut, dolarul și aurul au scăzut

Banca Națională a României a calculat valoarea leului...

Grafic bursier
Bani
Baterii. Mașini electrice
Proteste fermieri polonezi / sursa foto: Wikimedia Commons
Tranzacție încheiată
Petroliști Aramco / Foto: Aramco

Prețul petrolului scade, piața este din nou agitată

În prima zi a săptămânii, investitorii au exprimat o...

Conducte de gaze / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com

Germania devine o națiune de cumpărători online

Comerţul online ia amploare în Germania.

Buletin de vot / FOTO: Facebook AEP
Rubla rusească
CEC Bank / Ilustrație: Oana Pavelescu
BCE
Bună dimineața! Să aveți o zi de neuitat!
Investitori la bursă / FOTO: Freepik
Lacătul pe ușă
COP29 BAKU / FOTO: https://cop29.az/en/media-hub/media-gallery/35/album?slide=8
Garage DDD / FOTO: Captură ecran
Toyota
Donald Trump / Foto: Flickr, Casa Albă

Echipa Donald Trump II: Loialitate în slujba unei ambiții

Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...

În laboratoare / FOTO: https://www.leti-cea.fr/cea-tech/leti/Pages/presse/Phototheque.aspx
Mașină electrică / FOTO: Freepik

pixel