Lucian Ovidiu Heiuș a vorbit, printre altele, despre problemele pe care le-a găsit la ANAF, printre acestea numărându-se subfinanțarea instituției cât și faptul că tehnica de calcul este îmbătrânită. Mai mult, vechile problemele pe care instituția le are sunt perpetuate și ”mutate de la un an la altul”.
Șeful ANAF a mai spus că probabil din cauza perioadei în care a fost pandemia de COVID-19 personalul a ajuns într-o stare de letargie din care trebuie neapărat să iasă pentru a putea recupera creanțele.
În ceea ce privește colectarea, Heiuș a spus că a constatat că în primele patru luni ale anului arieratele curente, adică diferența dintre ce s-a declarat de către contribuabili și ceea ce s-a achitat, sunt în jur de 12 miliarde de lei, ceea ce, în opinia șefului ANAF, este enorm.
Ovidiu Heiuș a mai vorbit și despre faptul că trebuie reformat sistemul de licitații al ANAF care este mult rămas în urmă, utilizându-se anunțuri în ziare în loc să se folosească sisteme moderne electronice. Reprezentantul ANAF a accentuat necesitate modernizării sistemului de licitații pentru a putea scoate la vânzare cât mai rapid și eficient bunurile sechestrate.
Președintele fiscului a precizat, întrebat în legătură cu modificărilor preconizatele de taxe și impozite, că se pot aplica la șase luni după modificare Codului fiscal: ”Dacă respectăm acest termen, această predictibilitate a modificării unor impozite, ANAF se poate adapta la orice schimbare legislativă!”.
Citește și: Lucian Ovidiu Heiuș este noul director ANAF
Premierul Nicolae Ciucă l-a numit, joi , pe Lucian Ovidiu Heiuș, președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, cu rang de secretar de stat. Decizia a fost transmisă spre publicare în Monitorul Oficial.
„Am cerut noului președinte al ANAF ca principalul obiectiv să fie creșterea nivelului de colectare pentru a asigura finanțarea măsurilor economice și sociale pentru protejarea cetățenilor și economiei de efectele perioadei dificile pe care o traversăm. Creșterea încasărilor din primul trimestru al acestui an comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut trebuie continuată într-un ritm mai susținut”, a declarat Nicolae Ciucă.
Premierul afirmă că implementarea proiectelor “Radarul mărfurilor” și „E-factura” sunt, de asemenea, în măsură să aducă mai mulți bani la bugetul de stat și să asigure un mediu de business concurențial.
Mirela Călugăreanu, fosta șefă ANAF, a fost numită, marți, de Parlament, în funcția de consilier de conturi în cadrul Curții de Conturi.
Lucian Heiuș a fost consilier superior la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Timișoara, deputat PNL și director general la Uzina Mecanică Orăștie. Până în prezent Heiuș a fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...