Președintele Fed, Jerome Powell, nesigur cu privire la următoarea reducere a dobânzii cheie
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Jerome Powell / Foto: FED / Flickr.com
Jerome Powell / Foto: FED / Flickr.com
Nu este încă clar când Rezerva Federală ar putea să reducă ratele dobânzilor, deși economia americană nu este amenințată de o recesiune, afirmă președintele instituției, Jerome Powell.

Această nesiguranță pornește de la dubiul din jurul progreselor în privința inflației.

"Nu există nicio dovadă și niciun motiv pentru a crede că economia americană se află în recesiune sau că există un fel de risc pe termen scurt de a intra în recesiune", a declarat acesta în fața Comisiei pentru servicii financiare din Camera Reprezentanților, conform Reuters.

Fiind vorba de un an încărcat de alegeri prezidențiale, Powell a evitat să se angajeze cu privire la un calendar pentru reducerea ratelor, recunoscând că există riscuri ca Fed să aștepte prea mult timp pentru a relaxa politica monetară și să dăuneze economiei, dar și că nu dorește să relaxeze condițiile de creditare prea curând și să vadă cum inflația se reaccelerează.

"Ne așteptăm ca inflația să scadă, iar economia să continue să crească", a declarat Powell. "În acest caz, va fi adecvat ca ratele dobânzilor să scadă semnificativ în următorii ani".

Dar progresul continuu în ceea ce privește reducerea inflației "nu este asigurat", a declarat Powell, fapt care îi împiedică pe oficialii Fed să se angajeze în privința unui calendar sau a unui ritm de reducere a ratelor, în condițiile în care presiunile asupra prețurilor sunt considerate în general ca fiind în scădere, dar există și îngrijorarea că procesul de dezinflație ar putea stagna.

"Ne aflăm într-un an politic", a declarat președintele Comisiei pentru servicii financiare din Camera Reprezentanților, Patrick McHenry, un republican, în deschiderea audierii, interogându-l pe Powell cu privire la planurile de reducere a ratelor băncii centrale și menționând că tot ceea ce face Fed va fi văzut prin "lentila" votului prezidențial din noiembrie.

În prezent, investitorii se așteaptă la o primă reducere a ratei dobânzii în iunie. Oficialii Fed au estimat în decembrie trei reduceri de un sfert de punct în cursul anului și vor actualiza această perspectivă în cadrul unei reuniuni care va avea loc peste două săptămâni.

Reducerea ratelor dobânzii cheie "va depinde într-adevăr de evoluția economiei. Ne concentrăm pe ocuparea maximă a forței de muncă și pe stabilitatea prețurilor, precum și pe datele primite, în măsura în care acestea afectează perspectivele, iar acestea sunt lucrurile pe care le vom analiza", a spus Powell. Fed "ar dori să vadă mai multe date care să confirme și să ne facă să fim mai încrezători că inflația se îndreaptă în mod sustenabil spre 2%" înainte de a reduce rata dobânzii de politică monetară, a continuat acesta.

El a remarcat că inflația s-a "atenuat substanțial" de la atingerea maximelor ultimilor 40 de ani în 2022, dar a rămas reticent în a spune când ar putea oficialii Fed să reducă o rată de referință a dobânzii care a fost menținută din iulie în intervalul 5,25%-5,5%, cel mai ridicat din ultimii peste 20 de ani.

O rată ridicată a dobânzii de politică monetară a Fed conduce inevitabil la rate ridicate ale dobânzilor pentru creditele ipotecare pentru locuințe, cardurile de credit și împrumuturile pentru întreprinderile mici, iar toate acestea continuă să îi aducă defavoruri lui Joe Biden în plină campanie electorală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel