Președintele kazah acuză forțe oculte și teroriștii pentru revoltele din țară
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Mai multe persoane țin un banner pe care scrie ”Suntem oameni obișnuiți, nu suntem teroriști”, în orașul Almaty, Kazahstan / Foto: Twitter
Mai multe persoane țin un banner pe care scrie ”Suntem oameni obișnuiți, nu suntem teroriști”, în orașul Almaty, Kazahstan / Foto: Twitter
Președintele Kazahstanului a declarat că autoritățile au restabilit în mare parte ordinea în întreaga țară după o reprimare amplă a protestatarilor de către forțele de securitate, întărite de desfășurarea de trupe rusești în această națiune din Asia Centrală.

Președintele Kassym-Jomart Tokayev a promis vineri că va continua operațiunile împotriva a ceea ce el a numit "teroriști", după ce a declarat la o reuniune a oficialilor de aplicare a legii că forțele de securitate comune ale Rusiei și ale altor foști aliați ex-sovietici au început să sosească în Kazahstan, potrivit unei postări pe site-ul său. 

Zeci de protestatari antiguvernamentali au fost uciși și sute de persoane au fost rănite de forțele de securitate, iar peste 3.000 au fost reținute, după ce Tokayev a promis că va răspunde "dur" pentru a reprima cea mai mare provocare la adresa conducerii Kazahstanului de la independența din 1991. După ce a dat vina pentru proteste pe forțe exterioare nespecificate, acesta a luat măsura fără precedent de a cere Rusiei și altor membri ai Organizației Tratatului de Securitate Colectivă să trimită trupe în Kazahstan pentru a-i susține guvernarea.

În cel mai mare oraș, Almaty, au fost raportate focuri de armă intense, în timp ce trupele se deplasau pentru a elibera Piața Republicii, potrivit Khabar TV. Serviciile de securitate au recâștigat controlul asupra tuturor clădirilor guvernamentale din oraș, inclusiv asupra clădirii administrației locale și a reședinței prezidențiale, a raportat aceasta.

O statuie a lui Lenin, simbol iubit de nostalgicii URSS, a fost distrusă în Almaty / Foto: Twitter

Protestele declanșate inițial de furia provocată de creșterea prețului la carburanți s-au transformat rapid în demonstrații antiguvernamentale la nivel național, pe fondul nemulțumirii populare legate de scăderea nivelului de trai și de corupția generalizată. Mii de persoane au ieșit în stradă și au ocupat clădiri guvernamentale.

Tokayev a impus starea de urgență, iar accesul la internet a fost întrerupt în cea mai mare parte a acestei țări gigantice, care are dimensiunea Europei de Vest și este bogată în energie și minerale.

Cel puțin 26 de persoane au fost ucise în timpul operațiunilor de securitate, a anunțat vineri Ministerul de Interne. Anterior, acesta a declarat că 18 ofițeri de securitate au murit și 748 au fost răniți în confruntările cu protestatarii.

Secretarul de stat american Antony Blinken a îndemnat guvernul să caute o "rezolvare pașnică a crizei, care să respecte drepturile", după o convorbire telefonică joi cu omologul său kazah, Mukhtar Tileuberdi, a precizat Departamentul de Stat într-un comunicat.

Revolta din Kazahstan, înecată în sânge de ”trupele de menținerea păcii”. Președintele anunță că ordinea a fost restabilită

Intervenția dramatică a blocului militar CSTO, condus de Kremlin, de a desfășura ceea ce au numit "forțe de menținere a păcii", a urmat după ce au fost raportate informații potrivit cărora forțele de securitate kazahe s-au predat demonstranților. Alianța dominată de Rusia include, de asemenea, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan.

Prețurile uraniului au crescut pe fondul tulburărilor din cel mai mare furnizor mondial de combustibil nuclear, deși principalul miner din Kazahstan, Kazatomprom, a declarat că va respecta toate termenele de livrare. Nu a existat niciun semn de întrerupere a producției de petrol, cel mai mare export al țării.

În condițiile în care comunicațiile au fost întrerupte, a fost dificil să ne facem o imagine clară a succesului și a amplorii represiunii autorităților în încercarea de a restabili ordinea. 

Nici CSTO, nici guvernul lui Tokayev nu au indicat ce forțe externe au acuzat pentru protestele, care păreau să fi început spontan. 

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat joi că tulburările au fost "o încercare inspirată din exterior de a submina în mod violent securitatea și integritatea statului cu ajutorul unor unități armate organizate și antrenate". 

Acțiunea marchează a doua mișcare majoră a Kremlinului în tot atâția ani pentru a susține un aliat care se confruntă cu tulburări. În 2020, președintele Vladimir Putin a intervenit pentru a susține represiunea liderului belarus Alexander Lukașenko împotriva protestelor populare, care a atras sancțiuni din partea SUA și a aliaților săi. Liderul rus este acum implicat în negocieri cu miză mare cu SUA și Europa în legătură cu un conflict mocnit privind Ucraina. 

Protestele au inclus apeluri pentru ca fostul lider Nursultan Nazarbaiev să renunțe la frâiele puterii. Nazarbaiev, în vârstă de 81 de ani, a predat președinția lui Tokayev în 2019, dar a păstrat o influență substanțială în sistemul politic represiv al țării. El nu a fost văzut în public de la izbucnirea crizei.

Tokayev a acceptat demisia guvernului său și a înlăturat miercuri mai mulți oficiali de top din domeniul securității, în încercarea de a-i liniști pe protestatari. De asemenea, el a declarat că va prelua șefia Consiliului de Securitate de la Nazarbaiev și a promis că va rămâne în capitala Nur-Sultan "orice s-ar întâmpla".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel