Economia între varză și portocale. Mircea Coșea: Se joacă alba-neagra cu România
Profesorul Mircea Coșea trage...
Josep Borrell a lansat luni o mustrare dură la adresa lui Viktor Orban și a autointitulatei sale „misiuni de pace”, în cadrul căreia premierul ungar s-a deplasat la Moscova și s-a întâlnit cu Vladimir Putin pentru a discuta despre posibile modalități de a pune capăt războiului din Ucraina, notează Euronews.
Turneul, care a inclus, de asemenea, o oprire la fel de controversată la Beijing pentru a se întâlni cu Xi Jinping, a avut loc la începutul acestei luni, moment care a coincis cu începutul președinției semestriale a Ungariei la Consiliul UE, și continuă să provoace o undă de șoc în întregul bloc.
„Rusia este agresorul care încalcă Carta Națiunilor Unite, iar Ucraina, victima, își exercită drepturile fundamentale la autoapărare și nu este nimic isteric în această privință, ci doar spune adevărul”, a declarat Borrell după o reuniune a miniștrilor de externe ai UE.
„Orice așa-numită „misiune de pace” care ignoră aceste fundamente de bază este, în cele din urmă, doar în beneficiul lui Putin și nu va aduce pacea”.
Înaltul Reprezentant a insistat asupra faptului că Ungaria, în calitate de stat membru, este legată de articolul 24 alineatul (3) din tratatele UE, care prevede că toate țările trebuie să sprijine politica externă a blocului „în mod activ și fără rezerve, într-un spirit de loialitate și solidaritate reciprocă”.
Articolul, a spus el, nu este nici „decorativ”, nici „cuvinte goale”.
Citește și: Ungaria riscă să-și piardă dreptul la vot în UE
„Fiecare stat membru este suveran în ceea ce privește politica sa externă - adevărat. Dar în măsura în care sunt membre ale acestui club, ele trebuie să se supună (cu) tratatelor”, a spus Borrell. Conformarea cu această obligație „nu este ceva ce poți face sau nu - trebuie să faci”.
Întrebat dacă acțiunile lui Orban reprezintă o încălcare a articolului, el a răspuns: „Pentru mine, este clar că ceea ce s-a întâmplat este dovada unei lipse de cooperare loială”.
După mai multe zile de speculații, Borrell a confirmat că reuniunea informală a miniștrilor de externe, cunoscută sub numele de Gymnich, care era programată inițial să aibă loc la Budapesta la sfârșitul lunii august, va fi găzduită la Bruxelles. Această schimbare se adaugă boicotului deja anunțat de Comisia Europeană, care constă în trimiterea de funcționari publici, mai degrabă decât de comisari, la reuniunile informale din Ungaria.
Borrell a luat în considerare în special afirmațiile făcute public de Orban și de ministrul său de externe, Peter Szijjártó. Ambii s-au plâns în mod repetat de furnizarea continuă de arme și muniții Kievului de către blocul comunitar, denigrând acest lucru ca fiind o „politică pro-război”.
Pe parcursul conferinței de presă de luni seara, Borrell a refuzat să folosească cuvântul „boicot” pentru a-și descrie decizia și a insistat că reprezentantul ungar va fi totuși invitat la reuniunea Gymnich de la Bruxelles.
„Trebuie să trimitem un semnal, chiar dacă este un semnal simbolic, că a fi împotriva politicii externe a Uniunii Europene și a descalifica politica Uniunii Europene ca „partid al războiului” trebuie să aibă consecințe”, a adăugat el, menționând că criticile puternice aduse acțiunilor lui Orban au fost preluate de 25 de state membre, cu «o singură excepție», considerată în general Slovacia, care împărtășește punctul de vedere al Budapestei.
Șeful politicii externe a profitat de ocazie pentru a denunța, încă o dată, veto-ul etern al Ungariei asupra asistenței militare a blocului comunitar pentru Ucraina, care afectează în prezent 6,6 miliarde de euro în rambursări.
„Statele membre au insistat că este ceva inacceptabil și teribil, dar, din nefericire, situația de blocaj rămâne”, a spus el.
Borrell a recunoscut că și-a „pierdut speranța” că Budapesta se va răzgândi în curând și a avertizat că absența rambursărilor ar putea descuraja unele capitale să furnizeze Kievului asistență militară suplimentară.
„Astăzi am spus: acest lucru este rușinos”, a spus el. „Pur și simplu rușinos”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Profesorul Mircea Coșea trage...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...
România intensifică lupta...
Gazprom, pe fondul pierderilor...
Grupaj de știri.