Prețul aurului a stabilit un nou record în Statele Unite

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Aur
Aur
Zilele trecute, experții băncii Morgan Stanley au publicat o prognoză privind evoluția euro/dolar până la sfârșitul anului, anunțând, în contradiție cu confrații lor de la alte prestigioase instituții de profil, că moneda europeană se va prăbuși spre sfârșitul anului. Deocamdată însă dolarul este cel care acuză probleme, propulsând aurul la noi cote valorice.

Pe fondul încetinirii ritmului de creștere a prețurilor de producție din Statele Unite, moneda americană a scăzut joi, determinându-i pe investitorii din piață să profite de un activ concurent dolarului, și anume aurul. În aceste condiții, metalul galben a atins un nou record, urcând la peste 2550 de dolari/uncie. 

În jurul orei 15:35 GMT (17:35 la Paris), moneda americană a căzut în raport cu euro, care a câștigat 0,21% până la 1,1035 dolari, precum și față de lira sterlină, care s-a apreciat cu 0,25% la 1.3077 dolari. Prețurile cu ridicata au crescut, în august, cu 1,7% pe anfață de an, față de 2,1% în iulie, potrivit indicelui prețurilor de producător PPI publicat joi, care măsoară inflația din partea producătorilor.

Aceste date „susțin așteptările privind o reducere a ratelor dobânzilor de către Rezerva Federală (Fed) cu 0,25 puncte procentuale pe 18 septembrie”, a comentat Jason Schenker, analist la Prestige Economics. 

Dolarul a avut de suferit de pe urma perspectivei de relaxare monetară, care, în consecință, a propulsat aurul, un refugiu sigur în competiție cu dolarul. Joi, prețul unei uncie de aur a crescut cu 1,64% la 2.553,10 dolari, la scurt timp după ce atinsese un nou maxim istoric de 2.555,19 dolari, depășind recordul anterior la sfârșitul lunii august.

BCE își reduce ratele

Banca Centrală Europeană (BCE) și-a coborât și joi dobânzile, pentru a doua oară în trei luni, fără ca acest lucru să provoace agitație pe piețele, care anticipaseră în mare măsură această decizie. Dobânda de depozit, care se referă la lichiditatea abundentă furnizată de BCE în anii de criză, a fost redusă cu 25 de puncte de bază pentru a ajunge la 3,50%. La rândul său, moneda elvețiană a pierdut 0,12% față de dolarul american, ajungând la 0,8532 franci elvețieni per dolar.

Francul elvețian „a pierdut din greutate față de dolar și euro după zvonurile conform cărora Banca Națională a Elveției ar putea să proceda la o scădere a dobânzilor de politică monetară cu 0,50 puncte procentuale la următoarea întâlnire” din 26 septembrie, a venit în completare John Plassard, de la Mirabaud. 

Forța monedei elvețiene din ultimele luni față de alte valute se dovedește a fi o adevărată bătaie de cap pentru banca centrală a țării. O monedă puternică face ca exporturile să fie mai scumpe, făcând produsele sale mai scumpe pentru cumpărătorii străini, ceea ce afectează comerțul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Dragos Anastasiu / Foto: gov.ro
Contabilă la calculator / Foto: Freepik

RO e-Factura a devenit obligatorie pentru aceste entități

RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...

Alexandru Nazare
ANAF

ANAF urmează să aibă un nou șef

Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...

Bancnote
Noile telefoane Nothing
Bogdan Ivan și partenerii kazahi
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Stradă din București, noaptea / Foto: Lawrence Krowdeed / Unsplash
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

DGAF
Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
La birou / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Freepik.com

ANAF intră şi în cimitire: Fraudă cu monumente funerare

ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru

pixel