Pe fondul încetinirii ritmului de creștere a prețurilor de producție din Statele Unite, moneda americană a scăzut joi, determinându-i pe investitorii din piață să profite de un activ concurent dolarului, și anume aurul. În aceste condiții, metalul galben a atins un nou record, urcând la peste 2550 de dolari/uncie.
În jurul orei 15:35 GMT (17:35 la Paris), moneda americană a căzut în raport cu euro, care a câștigat 0,21% până la 1,1035 dolari, precum și față de lira sterlină, care s-a apreciat cu 0,25% la 1.3077 dolari. Prețurile cu ridicata au crescut, în august, cu 1,7% pe anfață de an, față de 2,1% în iulie, potrivit indicelui prețurilor de producător PPI publicat joi, care măsoară inflația din partea producătorilor.
Aceste date „susțin așteptările privind o reducere a ratelor dobânzilor de către Rezerva Federală (Fed) cu 0,25 puncte procentuale pe 18 septembrie”, a comentat Jason Schenker, analist la Prestige Economics.
Dolarul a avut de suferit de pe urma perspectivei de relaxare monetară, care, în consecință, a propulsat aurul, un refugiu sigur în competiție cu dolarul. Joi, prețul unei uncie de aur a crescut cu 1,64% la 2.553,10 dolari, la scurt timp după ce atinsese un nou maxim istoric de 2.555,19 dolari, depășind recordul anterior la sfârșitul lunii august.
BCE își reduce ratele
Banca Centrală Europeană (BCE) și-a coborât și joi dobânzile, pentru a doua oară în trei luni, fără ca acest lucru să provoace agitație pe piețele, care anticipaseră în mare măsură această decizie. Dobânda de depozit, care se referă la lichiditatea abundentă furnizată de BCE în anii de criză, a fost redusă cu 25 de puncte de bază pentru a ajunge la 3,50%. La rândul său, moneda elvețiană a pierdut 0,12% față de dolarul american, ajungând la 0,8532 franci elvețieni per dolar.
Francul elvețian „a pierdut din greutate față de dolar și euro după zvonurile conform cărora Banca Națională a Elveției ar putea să proceda la o scădere a dobânzilor de politică monetară cu 0,50 puncte procentuale la următoarea întâlnire” din 26 septembrie, a venit în completare John Plassard, de la Mirabaud.
Forța monedei elvețiene din ultimele luni față de alte valute se dovedește a fi o adevărată bătaie de cap pentru banca centrală a țării. O monedă puternică face ca exporturile să fie mai scumpe, făcând produsele sale mai scumpe pentru cumpărătorii străini, ceea ce afectează comerțul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
Câştigul salarial mediu net...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...