Prețul aurului a stabilit un nou record în Statele Unite
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Aur
Aur
Zilele trecute, experții băncii Morgan Stanley au publicat o prognoză privind evoluția euro/dolar până la sfârșitul anului, anunțând, în contradiție cu confrații lor de la alte prestigioase instituții de profil, că moneda europeană se va prăbuși spre sfârșitul anului. Deocamdată însă dolarul este cel care acuză probleme, propulsând aurul la noi cote valorice.

Pe fondul încetinirii ritmului de creștere a prețurilor de producție din Statele Unite, moneda americană a scăzut joi, determinându-i pe investitorii din piață să profite de un activ concurent dolarului, și anume aurul. În aceste condiții, metalul galben a atins un nou record, urcând la peste 2550 de dolari/uncie. 

În jurul orei 15:35 GMT (17:35 la Paris), moneda americană a căzut în raport cu euro, care a câștigat 0,21% până la 1,1035 dolari, precum și față de lira sterlină, care s-a apreciat cu 0,25% la 1.3077 dolari. Prețurile cu ridicata au crescut, în august, cu 1,7% pe anfață de an, față de 2,1% în iulie, potrivit indicelui prețurilor de producător PPI publicat joi, care măsoară inflația din partea producătorilor.

Aceste date „susțin așteptările privind o reducere a ratelor dobânzilor de către Rezerva Federală (Fed) cu 0,25 puncte procentuale pe 18 septembrie”, a comentat Jason Schenker, analist la Prestige Economics. 

Dolarul a avut de suferit de pe urma perspectivei de relaxare monetară, care, în consecință, a propulsat aurul, un refugiu sigur în competiție cu dolarul. Joi, prețul unei uncie de aur a crescut cu 1,64% la 2.553,10 dolari, la scurt timp după ce atinsese un nou maxim istoric de 2.555,19 dolari, depășind recordul anterior la sfârșitul lunii august.

BCE își reduce ratele

Banca Centrală Europeană (BCE) și-a coborât și joi dobânzile, pentru a doua oară în trei luni, fără ca acest lucru să provoace agitație pe piețele, care anticipaseră în mare măsură această decizie. Dobânda de depozit, care se referă la lichiditatea abundentă furnizată de BCE în anii de criză, a fost redusă cu 25 de puncte de bază pentru a ajunge la 3,50%. La rândul său, moneda elvețiană a pierdut 0,12% față de dolarul american, ajungând la 0,8532 franci elvețieni per dolar.

Francul elvețian „a pierdut din greutate față de dolar și euro după zvonurile conform cărora Banca Națională a Elveției ar putea să proceda la o scădere a dobânzilor de politică monetară cu 0,50 puncte procentuale la următoarea întâlnire” din 26 septembrie, a venit în completare John Plassard, de la Mirabaud. 

Forța monedei elvețiene din ultimele luni față de alte valute se dovedește a fi o adevărată bătaie de cap pentru banca centrală a țării. O monedă puternică face ca exporturile să fie mai scumpe, făcând produsele sale mai scumpe pentru cumpărătorii străini, ceea ce afectează comerțul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Palatul Victoria
Elon Musk / sursa: Wikimedia Commons
TAROM
Facebook / sursa foto: Freepik.com / darkdream
Rezerva Federală / FOTO: Wikipedia

”Tichia de mărgăritar” ca mod de guvernare

Este o foarte cunoscută și înțeleaptă zicală românească...

Dosare de pensie / Foto: Arhivă
Federal Reserve / sursa foto: Wikimedia Commons / Niki Korth
Bursă / sursa foto: Freepik.com
Roxana Mînzatu
Europa / sursa foto: Freepik.com
Victor Vevera / Foto: Angelo Brezoianu / Agerpres
Pompierii nu au putut salva toate ovinele, vacile și păsările prinse de inundații
Comisia Europeana
Thierry Breton / FOTO: Wikipedia
Cafeaua este servită!

O cafea va deveni un lux? Ce se întâmplă cu prețurile

Iubitorii de cafea deja plătesc mai mult pentru o ceașcă...

E.ON / FOTO: Facebook

E.ON a anunţat investiţii de 827 milioane lei

Grupul E.ON a raportat o creștere semnificativă a...

Contor electric
Amazon
Cod galben de intensificări ale vântului
Ochelarii conectați Ray Ban / FOTO: Wikipedia

EssilorLuxottica își extinde parteneriatul cu Meta

EssilorLuxottica și Meta au anunțat marți că și-au...

Pești / FOTO: Unsplash
Unicredit

UniCredit analizează o preluare parțială a Commerzbank

Grupul bancar italian UniCredit SpA plănuiește să ceară...

MUncitări într-o fabrică / Foto: Freepik
Goldman Sachs

Goldman Sachs revine și confirmă: Prețul aurului va crește

În decurs de numai câteva zile, prețul aurului a...


pixel