Demonstrațiile au început la sfârșitul săptămânii în vestul Kazahstanului din cauza creșterii prețurilor la carburanți, dar s-au transformat rapid într-o nemulțumire mai amplă, atrăgând mii de oameni în stradă în întreaga țară. În fosta capitală, Almaty, atât primăria, cât și reședința președintelui au fost incendiate după ce protestatarii au luat cu asalt clădirile miercuri, potrivit Interfax.
"Intenționez să acționez cât mai dur posibil", a declarat Tokayev într-un discurs național.Mai mulți polițiștiâau fost uciși la datorie, a spus el, dând vina pentru proteste pe "conspiratori motivați financiar".
Unii dintre protestatari au cerut ca primul președinte al țării, Nursultan Nazarbaiev, care timp de peste trei decenii a fost principala forță politică a țării, să renunțe la frâiele puterii. El l-a ales pe Tokayev ca succesor în 2019.
Instabilitatea de la granița sudică a Rusiei va fi un test pentru președintele Vladimir Putin, care este implicat în prezent în negocieri cu miză uriașă cu SUA și Europa în legătură cu un conflict mocnit pe tema Ucrainei.
Tokayev, a cărui reședință principală se află în capitala Nur-Sultan, a încercat inițial să îi liniștească pe protestatari prin impunerea unor plafoane de preț la carburanți pentru următoarele șase luni și prin acceptarea demisiei guvernului său. De asemenea, el a declarat starea de urgență în Almaty, Nur-Sultan și în jurul acestora, precum și în regiunea Mangystau, bogată în petrol, însă măsurile nu au reușit să reducă tensiunile.
Departe de a slăbi controlul asupra puterii, Tokayev a anunțat miercuri că va prelua șefia Consiliului de Securitate de la Nazarbaev și a promis că va rămâne în capitală "orice s-ar întâmpla".
Nur Sultan, fostă Astana, capitala Kazahstanului, construită după dorința fostului președinte Nursultan Nazarbaiev
Starea de urgență îi permite lui Tokayev să impună starea de asediu, să interzică protestele și să restricționeze accesul la internet pentru a înăbuși rarele manifestări de disidență în această națiune strict controlată, care este cel mai mare producător de petrol din Asia Centrală.
Miercuri a fost o pană de internet în întreaga țară, după o zi de întreruperi ale internetului mobil și restricții parțiale, potrivit NetBlocks, o agenție de monitorizare cu sediul la Londra.
Democrația în Asia Centrală. Statui de aur și orașe numite după ”părinții națiunii”
Kremlinul a adoptat o poziție neutră în acest conflict, purtătorul de cuvânt al președintelui, Dmitri Peskov, afirmând că este o problemă internă a Kazahstanului.
Salvarea Kazahstanului
Kremlinul a condamnat în mod regulat protestele de stradă din fostele state sovietice, catalogându-le drept încercări ale Occidentului de a folosi "revoluții de culoare" pentru a răsturna guvernele legitime.
Rusia se confruntă cu "instabilitate strategică pe ambele flancuri și nu-și poate permite să se lase distrasă", a scris pe Facebook Alexander Baunov, cercetător senior la Carnegie Moscow Center. "În timp ce Rusia invada Ucraina, brusc apar proteste în tot Kazahstanul, care ar putea avea nevoie de salvare".
Ca și alte țări, Kazahstanul a văzut cum inflația a crescut vertiginos și cum decalajul între bogați și săraci s-a adâncit în timpul pandemiei de coronavirus. Creșterea prețurilor de consum a sărit la 8,7% în noiembrie, depășind ținta de 6% a băncii centrale.
Țara de 19 milioane de locuitori s-a luptat cu creșterea prețurilor și cu aprovizionarea cu combustibil intern, în condițiile în care criza globală de energie a făcut exporturile mai atractive. Kazahstanul produce aproximativ 258.200 de tone de petrol pe zi.
Muncitorii de la întreprinderea petrolieră Tengiz, condusă de Chevron Corp. în regiunea Mangystau, continuă să participe la demonstrații, dar operațiunile nu au fost afectate, a declarat miercuri operatorul proiectului.
Ultima dată când tulburările au dus la instaurarea stării de urgență în Kazahstan a fost în 2011. Acele proteste, care au început, de asemenea, în regiunea Mangystau, au fost legate de salariile muncitorilor din industria petrolieră și s-au soldat cu cel puțin 14 morți.
The president of Kazakhstan has said there'll be a "tough" response to protests across the country. Read more on DW: https://t.co/KVCHsiDAZp pic.twitter.com/5Zmj7nDsYs
— DW News (@dwnews) January 5, 2022
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...