Preţul carburanţilor a EXPLODAT. Benzina a ajuns să se vândă chiar şi cu 8 lei/litru
Autor: Mihai Ciobanu
Data actualizării:
Data publicării:
Pret benzina. Foto: Erik Mclean - Pexels
Pret benzina. Foto: Erik Mclean - Pexels
Războiul din Ucraina a amplificat problemele cu care se confruntau românii: preţurile au crescut şi mai mult.

Declanşarea de către Vladimir Putin a războiului din Ucraina a generat o nouă undă de şoc pe pieţe. Astfel, după ce că preţurile la benzină şi motorină erau la un nivel foarte ridicat, creşterea s-a amplificat pe fondul confruntării militare care a pus pe jar întreaga planetă. 

Iar efectele se văd şi la benzinării. Sunt benzinării în care litrul de benzină superioară/premium a ajuns să se vândă, în Bucureşti, cu nu mai puţin de 8.01 lei, potrivit peco-online.ro.

 

Ce spune profesorul Mircea Coşea despre efectele creşterii preţurilor la carburanţi

 

"Creşterea preţului la carburant este similară cu creşterea preţului la energie. Adică el se propagă pe toată gama de producţie, de la materie primă, până la consumatorul final. Deci va fi şi aici o creştere. Iar un alt lucru care mă îngrijorează este lentoarea, dacă nu chiar blocarea activităţii Guvernului în direcţia rezolvării problemelor PNRR. Aici încă nu se face nimic, se discută încă teoretic dacă e posibilă sau nu o renegociere a lui la un capitol care este important: pensiile.

Dar să nu uităm că PNRR-ul nu este doar pensii, el are o serie întreagă de alte direcţii care merg către cele şapte axe ale mecanismului european de redresare şi rezilienţă care înseamnă economie verde, digitalizare, dezvoltare locală şi aşa mai departe. Aici trebuie pornit imediat procesul, pentru că întârzierea punerii în aplicare a programelor înseamnă şi întârzierea valorificării lor prin colectări mai mari la buget", a explicat, pentru cititori DC Business, profesorul Mircea Coşea.

"Ne putem aştepta ca spre sfârşitul acestui an să ne trezim în aceeaşi situaţie ca la începutul acestui an, poate chiar mai gravă, dacă în momentul de faţă nu se iau măsuri de natură structurală. Nu mai e vorba aici de măsuri care să cosmetizeze anumite lucruri. E nevoie de măsuri structurale; asta înseamnă o nouă gândire în legătură cu producţia şi consumul de energie în România – de la resurse, investiţii, până la facturi – o nouă politică în domeniul agricol, o nouă politică în domeniul atragerii fondurilor europene din PNRR şi mai apare o problemă la care nu pot să vă dau o soluţie pentru că ar fi prea gravă: bugetul pe acest an a fost făcut în aşa fel încât să ducă la o anumită echilibrare, lucru care este de aplaudat", mai spune Mircea Coşea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Spania se confruntă cu o rată a șomajului în creștere

Contractelor temporare, precum și productivitatea...

Informaţia zilei de la Ministerul Muncii

Vestea zilei pentru seniori.

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel