Scădere puternică pe piața petrolului
Cotațiile petrolului au încheiat ziua de marți cu o...
Creșterea puternică a prețurilor cuprului la ShFE, metal esențial pentru vastul sector manufacturier chinez, va atrage mai mult metal către depozitele bursei, făcând improbabilă epuizarea completă a stocurilor, au declarat traderii.
Tensiunea este deja vizibilă în prima de cupru de la Yangshan < SMM-CUYP-CN>, un indicator al apetitului Chinei pentru importurile de cupru. Aceasta s-a situat luni la 93 de dolari pe tonă, cel mai ridicat nivel din decembrie 2023 și în creștere cu peste 40% față de 2 ianuarie.
Stocurile de cupru la ShFE < CU-STX-SGH> au scăzut cu 32% săptămâna trecută, până la 116.753 tone, cea mai puternică depreciere procentuală înregistrată vreodată, întrucât cumpărătorii locali au ridicat livrările contractate la începutul lunii, când prețurile au luat-o la vale.
Anticipări de noi scăderi ale stocurilor
Unul dintre traderi a declarat că stocurile de cupru de la ShFE ar putea scădea cu încă 10.000 de tone când vor fi publicate datele oficiale miercuri, cu două zile mai devreme decât de obicei, din cauza sărbătorilor din China între 1 și 5 mai.
Traderii au redirecționat cuprul către Statele Unite din cauza amenințării taxelor vamale asupra importurilor americane, ceea ce a dus la scăderea stocurilor de la ShFE și la creșterea prețurilor pe COMEX.
Aceasta a determinat o creștere puternică a stocurilor pe COMEX, care au atins marți 137.759 tone metrice < HG-STX-COMEX>, în creștere cu 45% față de 2 ianuarie și la cel mai înalt nivel din decembrie 2018.
Schimbări în fluxurile comerciale
Amenințarea tarifelor vamale asupra importurilor americane a făcut ca prețurile să urce pe COMEX, în timp ce anticiparea unei astfel de creșteri a atras livrările către SUA, ceea ce a contribuit la majorarea stocurilor pe această piață.
Consumatorii se confruntă cu dificultăți în obținerea de aprovizionare într-o piață chineză tensionată, pe fondul tensiunilor comerciale dintre SUA și China, care au redus o sursă importantă de deșeuri metalice – respectiv SUA – conducând la scăderea stocurilor.
În mod obișnuit, prețurile cuprului pe ShFE sunt mai mari decât cele de pe COMEX, din cauza diferențelor dintre cererea și oferta din China și SUA, dar și a altor factori precum costurile de transport și taxele.
Prețurile ar putea reveni la normal
Totuși, din a doua jumătate a lunii martie, prețurile cuprului pe COMEX au fost mai ridicate, ca urmare a unei frenezii de achiziții în așteptarea taxelor vamale.
Traderii se așteaptă ca prețurile să revină la normal, întrucât nevoia de a reface stocurile în China va prevala. Un trader a afirmat că perspectiva unei creșteri a prețurilor la ShFE ar putea atrage, de asemenea, metalul stocat în depozitele vamale din Shanghai.
Stocurile se ridicau la 75.500 tone la data de 24 aprilie, în scădere cu 5% față de săptămâna precedentă, dar de aproape cinci ori mai mari decât nivelul minim atins pe 16 ianuarie (15.200 tone).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Cotațiile petrolului au încheiat ziua de marți cu o...
Nu este singurul care...
Stocurile de cupru de la Bursa...
Ministrul Energiei, Sebastian...
Proiectele de acte normative...
Tichetele de masă, culturale și...
ANAF, anunţ important pentru...
Trump îndulcește impactul...
Autoritățile caută cauza unuia...
Leul s-a menținut stabil față...
Donald Trump Jr. a participat...
Ministerul Finanțelor lansează...
Programul Rabla Auto 2025 vine...
Un raport al Bank of America (BofA) a scos în evidență...
Donald Trump sărbătorește...
Documentul a fost publicat în...
Băncile de pe Wall Street scapă...
General Motors recheamă aproape...
Engie România a anunțat...
Ministerul Investiţiilor şi...
La o solicitare formulată în limbaj obișnuit, ChatGPT...