Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Prețurile din România și Bulgaria sunt cele mai mari dintre țările europene ajungând la 0,101 euro//kWh. Urmează Grecia unde kilowatt-ul costă 0,100 euro.
Pe regiuni, energia electrică cea mai scumpă a zilei este în sudul Italiei, respectiv Sicilia, unde ajunge la 0,104 euro/kWh. În Italia, în afară de Sicilia, prețurile din celelalte regiuni se situează, de asemenea, aproape de primele locuri, toate fiind sub 0,1 euro/kWh.
Cea mai ieftină energie electrică se regăsește în Suedia unde prețul este 0,012 EUR/kWh. Această țară oferă unele dintre cele mai mici prețuri pentru electricitate.
La ora transmiterii acestei știri, energia electrică în România costă 0.130 euro/kWh, conform energyprices.eu.
Conform informațiilopr obținute pe surse de e-nergia.ro, ar exista lucrări în rețeaua unagră care au făcut ca, tehnic, să se diminueze capacitate transfrontalieră, inclusiv pe granița Ungariei cu noi, în anumite condiții de încărcare și de fluxuri de putere în Ungaria. Cu alte cuvinte, practic, în ciuda cuplării comerciale a piețelor, să nu fie practic “loc” pe linie pentru ca energia să curgă din Ungaria spre România. Întra-adevăr, datele JAO (Joint Allocation Office) arată că, în acele ore, capacitatea alocată dupa mecanismul de cuplare pe relația HU-RO este zero. Există totuși capacitate disponibilă pentru tranzacțiile care se vor face inraday, în ziua de 14 mai.
Alte surse spun că este un mix de cauze, una fiind mecanismul de cuplare a piețelor pe bază de flux, care uneori pot conduce la astfel de situații care ne dezavantajează, la care se adaugă și o diminuare a capacității transfrontaliere între Ungaria și Serbia, mai precizează publicația citată mai sus.
Ce se întâmplă cu plafonarea prețurilor în România
Ministerul Energiei propune modificarea Ordonanței de Urgență 27/2022, privind plafonarea prețurilor la energie, având ca obiective stabilirea unui preț corect pentru consumatorii români și pregătirea unei tranziții către o piață mai competitivă. În plus, se propune eliminarea "taxei pe soare", conform unui comunicat al ministerului.
Autoritatea de Reglementare propune o perioadă de tranziție de un an, între 1 aprilie 2025 și 31 martie 2026, pentru ieșirea din schema de sprijin pentru energia electrică și gazele naturale. În această perioadă se va aplica un preț maxim calculat pe baza tranzacțiilor de pe piețele la termen, cu scopul de a asigura un echilibru între costuri și beneficii.
Proiectul prevede, de asemenea, scăderea prețului gazelor naturale livrate de producători către furnizori și operatorii de rețea, reducerea taxei de solidaritate pentru producătorii de energie electrică și alte măsuri pentru stimularea concurenței și reducerea prețurilor pentru consumatori. De asemenea, se propune o reglementare clară pentru aplicarea OUG 27/2022 și abrogarea unor prevederi neclare din legislația privind energia electrică și gazele naturale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...