Prețul energiei electrice în România, printre cele mai mari din UE

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Contor electric / Foto: Arhivă
Contor electric / Foto: Arhivă
Prețul spot al energiei electrice în România, azi, 16 mai, este dintre cele mai mari din Uniunea Europeană.

Prețurile din România și Bulgaria sunt cele mai mari dintre țările europene ajungând la 0,101 euro//kWh. Urmează Grecia unde kilowatt-ul costă 0,100 euro.

Pe regiuni, energia electrică cea mai scumpă a zilei este în sudul Italiei, respectiv Sicilia, unde ajunge la 0,104 euro/kWh. În Italia, în afară de Sicilia, prețurile din celelalte regiuni se situează, de asemenea, aproape de primele locuri, toate fiind sub 0,1 euro/kWh.

Cea mai ieftină energie electrică se regăsește în Suedia unde prețul este 0,012 EUR/kWh. Această țară  oferă unele dintre cele mai mici prețuri pentru electricitate.

La ora transmiterii acestei știri, energia electrică în România costă 0.130 euro/kWh, conform energyprices.eu.

2. -imagine fara descriere- (harta-preturi-energie_87815400.jpg)

Conform informațiilopr obținute pe surse de e-nergia.ro, ar exista lucrări în rețeaua unagră care au făcut ca, tehnic, să se diminueze capacitate transfrontalieră, inclusiv pe granița Ungariei cu noi, în anumite condiții de încărcare și de fluxuri de putere în Ungaria. Cu alte cuvinte, practic, în ciuda cuplării comerciale a piețelor, să nu fie practic “loc” pe linie pentru ca energia să curgă din Ungaria spre România. Întra-adevăr, datele JAO (Joint Allocation Office) arată că, în acele ore, capacitatea alocată dupa mecanismul de cuplare pe relația HU-RO este zero. Există  totuși capacitate disponibilă pentru tranzacțiile care se vor face inraday, în ziua de 14 mai.

Alte surse spun că este un mix de cauze, una fiind mecanismul de cuplare a piețelor pe bază de flux, care uneori pot conduce la astfel de situații care ne dezavantajează, la care se adaugă și o diminuare a capacității transfrontaliere între Ungaria și Serbia, mai precizează publicația citată mai sus.

Ce se întâmplă cu plafonarea prețurilor în România

Ministerul Energiei propune modificarea Ordonanței de Urgență 27/2022, privind plafonarea prețurilor la energie, având ca obiective stabilirea unui preț corect pentru consumatorii români și pregătirea unei tranziții către o piață mai competitivă. În plus, se propune eliminarea "taxei pe soare", conform unui comunicat al ministerului.

Autoritatea de Reglementare propune o perioadă de tranziție de un an, între 1 aprilie 2025 și 31 martie 2026, pentru ieșirea din schema de sprijin pentru energia electrică și gazele naturale. În această perioadă se va aplica un preț maxim calculat pe baza tranzacțiilor de pe piețele la termen, cu scopul de a asigura un echilibru între costuri și beneficii.

Proiectul prevede, de asemenea, scăderea prețului gazelor naturale livrate de producători către furnizori și operatorii de rețea, reducerea taxei de solidaritate pentru producătorii de energie electrică și alte măsuri pentru stimularea concurenței și reducerea prețurilor pentru consumatori. De asemenea, se propune o reglementare clară pentru aplicarea OUG 27/2022 și abrogarea unor prevederi neclare din legislația privind energia electrică și gazele naturale.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contor electric
Factură energie electrică
Protest al angajaților MIPE
Aramco

Surpriză totală, saudiții scumpesc petrolul

Arabia Saudită majorează prețurile la țiței pentru toate...

Cazino
Oameni traversează strada
Membrii SANITAS sunt nemulțumiți
Freepik.com
Ștampilă de vot / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Dumitru Costin, BNS
Medicamente / Foto: Freepik
Bursa de Valori București
Banca Naționala a României
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 17 şi 23 de grade.
Centru de date / Foto: Freepik
Wang Yi
Programul Casa Verde Fotovoltaice
Termocentrala de la Turceni
Miraj, efect cauzat de temeratura ridicată / Foto: Jeffrey Beall

Canicula aduce restricții de trafic în Teleorman

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii...

Un călător se uită la avioanele de pe pista de aterizare / Foto: Freepik
Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
ANAF
Poluare / Foto: Freepik
Energie verde / Foto: Freepik
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
OPEC

pixel