Preţul gazelor, a cincea săptămână de creştere. Negrescu: Bombă cu ceas! Ne va lovi indirect, prin scăderea puterii de cumpărare
Autor: Dana Mihai | 29 aug 2022, 13:01
Unii români vor primi mai mulți bani începând cu 1 martie
Unii români vor primi mai mulți bani începând cu 1 martie
EXCLUSIV
Prețul gazului a atins un nou record! Pe bursa din Amsterdam acesta a depășit 355 de euro pe MWh.  

Este a cincea săptămână consecutivă de creștere a prețului gazelor naturale și asta va duce, automat, la o creștere a facturilor. 

Seceta prelungită și severă din Spania și Portugalia a dus la un nivel scăzut record al producției de energie hidroelectrică, sporind solicitările pentru centralele pe gaze, arată datele Bloomberg.

Analistul economic Adrian Negrescu a explicat, în exclusivitate pentru DCBusiness, ce se va întâmpla cu facturile românilor începând din iarnă.

"Creșterea prețului gazelor este ca o bombă cu ceas. Poate nu ne va afecta direct, prin facturile pe care le plătim – pentru că statul a plafonat prețul pentru populație, însă ne va lovi indirect, prin scăderea puterii de cumpărare.

Creșterea susținută a prețului gazelor lovește din plin industria, firmele, iar acest lucru face ca prețurile a tot ceea ce cumpărăm din magazine, de pe internet, toate serviciile pe care le folosim să se scumpească. Coroborat cu creșterea prețului la energie și, posibil, la carburanți, nu este exclus să ne lovim de un nou val de inflație care să ne afecteze și mai mult.

În plus, în perspectiva iernii, dacă prețul gazelor va continua să crească, nu este exclus ca statul să reducă plafoanele de preț, pentru că nici el nu va mai suporta factura uriașă, de zeci de miliarde de lei, a diferenței de preț dintre prețul plafonat și cel real, din piață. 

Iar dacă plafonul va crește, pentru mulți dintre români plata facturilor la energie și gaze va deveni o adevărată misiune imposibilă. Soluția ar putea fi, ca în cazul ratelor la bancă, instituirea unui moratoriu pentru amânarea plăților. Sper să nu se ajungă în acest scenariu și statul să ia măsuri pentru a proteja populația. 

Cert este că, din prisma consumului, facturile la gaze și energie vor continua să crească, iar mulți dintre români vor plăti dublu față de ce au plătit anul trecut în iarnă pentru încălzire și apă caldă.", a declarat analistul.

 

Citește și: Austria cere UE să decupleze preţul energiei electrice de cel al gazelor

 

Cancelarul austriac Karl Nehammer a cerut duminică Uniunii Europene "să decupleze preţul energiei electrice de cel al gazelor", pentru a scădea facturile la curent, transmite AFP.

Şeful guvernului de la Viena a afirmat că subiectul va fi discutat la o reuniune de urgenţă şi că "preţul electricităţii trebuie să scadă", iar preşedintele rus Vladimir Putin nu trebuie lăsat să decidă zilnic în locul europenilor.

"Trebuie să oprim această nebunie care loveşte în prezent pieţele de energie", a arătat Nehammer într-un comunicat. El a apreciat că paşii în acest sens pot fi făcuţi doar în cadru european, nu la nivel naţional.

Premierul ceh Petr Fiala, a cărui ţară asigură semestrul acesta preşedinţia Uniunii Europene, anunţase vineri că Cehia va convoca o reuniune de urgenţă a miniştrilor energiei.

După şase luni de război în Ucraina, preţul energiei în Europa a atins la sfârşitul acestei săptămâni noi recorduri. Una din cauze este reducerea livrărilor de gaze din Rusia către UE, unde 20% din energia electrică se produce în termocentrale pe gaz. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Controale la companiile din energie ale Inspecției Muncii

Inspecţia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de...

ROBOR, 1 februarie 2023. Indicele bancar a scăzut

Indicele bancar a înregistrat o nouă scădere.

Piaţa unică a împlinit 30 de ani

Comisia Europeană a publicat marţi "Raportul anual privind piaţa unică...

Spania majorează salariul minim cu 8%

Premierul spaniol Pedro Sanchez anunţă o creştere cu 8%...

Profitul net al Grupului TeraPlast a scăzut cu 64% în 2022

Profitul net al Grupului TeraPlast a scăzut cu 64% în...

Prețul uraniului, așteptat să crească în 2023

Probabil că va exista o nouă revenire a prețurilor...

AUR: Cererea mondială a atins cel mai ridicat nivel din 2011

Metalul prețios și-a recâștigat rolul de refugiu...

Crossuri externe