Prețul gazelor a explodat după ce Gazprom a oprit livrările spre Polonia și Bulgaria

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Germanii încep să își facă rezerve de gaze
Germanii încep să își facă rezerve de gaze
Prețul gazelor în Europa a crescut după ce Rusia a oprit fluxurile către Polonia și Bulgaria, intensificând tensiunile regionale și avertizând continentul că este serioasă în privința reducerii livrărilor, pe fondul disputei privind plățile în ruble pentru combustibil. 

Gazprom a suspendat livrările de gaze către Bulgargaz și PGNiG din Polonia din cauza neplății în ruble, a anunțat miercuri producătorul rus de gaze într-un comunicat.

Contractele futures olandeze de referință au urcat cu până la 24%, la 127,50 euro pe megawatt-oră, cel mai ridicat nivel din 1 aprilie. 

De săptămâni întregi, Moscova și Uniunea Europeană se află într-o dispută, președintele Vladimir Putin ordonând plata cumpărătorilor "neprietenoși" în moneda rusă, iar blocul comunitar spunând că această cerere reprezintă o încălcare a sancțiunilor. Polonia a fost deosebit de vocală în criticile sale la adresa Rusiei în legătură cu războiul din Ucraina. 

Mișcarea Rusiei creează o cerere suplimentară, deoarece Polonia și Bulgaria vor trebui să cumpere gaze pentru a înlocui fluxurile, potrivit Jefferies Group LLC. Comenzile pentru gazul care circulă din Germania spre Polonia prin conducta Yamal-Europe au crescut miercuri, arată datele operatorului de rețea Gascade.

Rusia este cel mai mare furnizor de gaze al Europei, iar oprirea livrărilor elimină practic din setul de instrumente al UE opțiunea de a impune sancțiuni asupra combustibilului. De asemenea, indică utilizarea energiei ca armă, în condițiile în care conflictul se propagă dincolo de granițele Ucrainei.

"Orice cumpărător care respinge din start noua procedură de plată riscă în mod real întreruperea livrărilor", a declarat Katja Yafimava, cercetător principal la Oxford Institute for Energy Studies.

Bulgaria a făcut ANUNȚUL! Gazprom îşi va suspenda livrările de gaze

Focus european

Atenția se îndreaptă acum către alte țări europene, în special Germania și Italia, care sunt importanți importatori de gaz rusesc. Nu a existat nicio reacție imediată din partea Berlinului. Guvernul de la Roma monitorizează acum situația, potrivit unei persoane familiare.

Livrările prin gazoductul Nord Stream către Germania au suferit puține modificări, curgând aproximativ la capacitatea maximă a legăturii, arată datele operatorului. Comenzile pentru gazul rusesc prin Ucraina au fost din nou atenuate. 

Tranzitul de gaze naturale către Ungaria curge conform planului, iar țara a găsit o modalitate de a plăti Gazprom pentru aceasta, a declarat ministrul de externe Peter Szijjarto într-un mesaj video pe rețelele de socializare.

În Polonia, contractul cu PGNiG este pentru 10,2 miliarde de metri cubi pe an, echivalentul a 50% din cerere sau 60% din importuri, iar țara nu are în prezent suficientă capacitate pentru a înlocui volumul, a precizat Jefferies.

Plățile pentru livrările de gaze din această lună - care sunt afectate de cererea lui Putin - sunt scadente la sfârșitul lunii aprilie și în mai, iar oficialii și directorii europeni au încercat să găsească cea mai bună modalitate de a răspunde. Săptămâna trecută a existat un indiciu că UE sugera o potențială cale de ieșire din impas. 

Impact modest

Oprirea gazului rusesc către Polonia și Bulgaria ar trebui să aibă "doar un impact fizic modest" asupra balanțelor de gaze din nord-vestul Europei, potrivit analiștilor de la Goldman Sachs Group citați de Bloomberg.

Cu toate acestea, crește miza pentru UE "cu privire la faptul că noul sistem de plată a gazelor ar încălca sancțiunile și, prin urmare, va menține probabil volatilitatea pieței la un nivel ridicat", au adăugat aceștia.

Guvernul Poloniei a declarat marți că are suficient combustibil în depozite pentru a face față întreruperii aprovizionării. Bulgaria și-a asigurat gazul pentru cel puțin o lună, potrivit ministrului său al energiei. 

Sfârșitul sezonului rece în Europa în această lună a redus, de asemenea, nevoia de livrări imediate, deși cumpărătorii încep acum să umple depozitele de stocare pentru iarna viitoare.

Contractele futures europene de referință se tranzacționau cu 11% mai sus, la 115 euro pe megawatt-oră, la ora 8:46 la Amsterdam. Echivalentul din Marea Britanie se tranzacționa cu 6,6% mai sus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel