Atât timp cât pe piață nu apare o ofertă mai mare de gaze care să acopere necesarul de consum, gazele nu se vor ieftini. Pentru a domoli creșterea galopantă a prețurilor sunt necesare investiții în extracția de gaze din Marea Neagră sau putem aduce gaze de oriunde altundeva, inclusiv din import.
Acum, pe bursa Română de Mărfuri, gazele naturale cu livrarea în primul trimestru din 2022 se vând la 580 de lei pe mwh, față de 410 lei pe mwh în urmă cu o lună.
Așadar, într-o singură lună, gazele naturale s-au scumpit pe piața angro la bursă cu 40%.
Prognoza METEO 14 decembrie 2021. De când începe să se răcească
Aceste scumpiri se vor simți în facturile românilor începând din luna aprilie 2022 pentru că, până atunci, prețurile sunt plafonate de stat. Cei mai vulnerabili sunt cei cărora le expiră contractele, dar și cei care au preț variabil.
În luna aprilie a acestui an, românii plăteau un preț mediu de 125 de lei pe mwh, iar în aprilie 2022 prețul ar putea urca chiar și la 630 de lei pe mwh, potrivit prețurilor de pe bursă. Asta ar însemna o scumpire de 400% pentru facturile românilor.
”Consecințele se vor vedea în prețurile consumatorilor finali, dar nu neapărat la factura de gaze, ci la faptul că vor plăti prețuri mai mari pentru produsele care utilizează gazul, pentru că în principal sunt afectați consumatorii industriali, aceia cărora le expiră contractele la sfârșitul acestui an și care vor trebui să facă contracte noi pentru alte prețuri.
Această situație se datorează faptului că există cerere din ce în ce mai mare, este o situație geopolitică destul de complexă, Rusia a declarat că nu va suplimenta cantitățile de gaze și atunci devine o cerere mare pentru o ofertă mică”, a declarat Cătălin Niță, Federația Patronală Petrol și Gaze
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Programele Rabla și Rabla Plus,...
Lucara Diamond Corp. a anunțat...
Președintele Klaus Iohannis a declarat că va chema la...
Premierul Marcel Ciolacu a...
Un jurnalist britanic a șocat...
Administrația Fondului pentru...
Adrian Corbu, vicepreşedinte al Administraţiei Fondului...
Dumitru Nancu, directorul...
Curtea Supremă a SUA a anunțat...
Algeria a fost mereu marea...
Rezerva Federală a SUA (Fed) a...
Acționarii Băncii Transilvania...
În ultima ședință a actualului...
Târg de Crăciun la MADR.
Premierul Ungariei, Viktor...
Danemarca a avertizat că marina...
Grupaj de știri.
Centrala electrică Mintia...