România pe buza prăpastiei. Adrian Negrescu: ”Este ca bomboana pe coliva economică”
Invitat la interviurile DCNews,...
În jurul orei 8:35, la bursa de gaze de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pe piaţa din Europa, cotaţiile futures erau în scădere cu 6,9%, până la 163 de euro pentru un Megawatt-oră, în condiţiile în care săptămâna trecută au înregistrat un avans de 19%.
Decizia autorităţilor canadiene este o veste binevenită în Germania şi întreaga Europă deoarece diminuarea livrărilor de gaze prin conducta Nord Stream 1 ameninţa planurile regiunii de a-şi umple depozitele de gaze înainte de venirea iernii şi a generat temeri că va fi nevoie de raţionalizarea consumului de gaze.
Oficialii de la Kremlin au anunţat luna trecută că livrarea turbinei din Canada va ajuta la majorarea livrărilor de gaze spre Europa. Începând de luna trecută, grupul rus Gazprom a operat conducta Nord Stream la 40% din capacitate după ce turbina a fost trimisă în Canada pentru lucrări de mentenanţă dar nu a mai fost returnată din cauza sancţiunilor internaţionale impuse Rusiei.
Sâmbătă seara, autorităţile de la Ottawa au decis să acorde o excepţie "limitată în timp şi revocabilă" de la sancţiunile internaţionale care vizează industria rusă de petrol şi gaze, citând necesitatea de a ajuta Germania să evite o criză a gazelor.
Cu toate acestea, adevăratul test va veni săptămâna următoare, când ar urma să se finalizeze cele zece zile de lucrări de mentenanţă la conducta Nord Stream 1, lucrări care au început luni. Furnizarea de gaze este programată să fie întreruptă de luni, ora locală 06:00 (04:00 GMT), pentru a fi reluată în cursul dimineţii de 21 iulie.
Diminuarea livrărilor de gaze prin conducta Nord Stream 1 vine într-un moment în care Europa se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din ultimele decenii, care a umflat facturile şi a forţat companiile să caute modalităţi de conservarea a energiei. Analiştii au avertizat că o reducere prelungită a livrărilor de gaze din Rusia, şi cu atât mai mult o oprire completă a livrărilor, ar pune în pericol programul de umplere a depozitelor de gaze înainte de venirea iernii, când consumul atinge nivelul de vârf.
La o conferinţă organizată în week-end în sudul Franţei, ministrul francez al Finanţelor, Bruno Le Maire, le-a spus directorilor de companii prezenţi că ar fi iresponsabil din partea lor să nu se pregătească pentru posibile întreruperi în aprovizionarea cu energie. "Haideţi să ne pregătim pentru oprirea livrărilor de gaze ruseşti. Astăzi, acesta este cel mai probabil scenariu", a spus Bruno Le Maire.
Deficitul comercial al României a explodat în primele cinci luni ale anului 2022
Deficitul comercial al României a crescut la 12,7 miliarde de euro în primele cinci luni ale anului, cu 3,8 miliarde de lei, sau peste 40%, mai mult decât în perioada similară a anului trecut, potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică, remis, luni, Agerpres.
Anul trecut în perioada ianuarie - mai, România a înregistrat un deficit comercial de peste 8,836 miliarde de euro, potrivit datelor INS de la vremea respectivă.
În primele cinci luni din acest an, exporturile au crescut cu 23,5%, până la 36,9 miliarde de euro, iar importurile au crescut cu 28,1%, la 49,6 miliarde de euro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Invitat la interviurile DCNews,...
Banca Națională a României a calculat valoarea leului...
Bursa de la București nu a...
Orizontul pentru producătorii...
Compania a achiziționat...
În prima zi a săptămânii, investitorii au exprimat o...
Analistul economic Adrian...
Comerţul online ia amploare în Germania.
Sunt date publicate de...
Chiar dacă inflația în zona...
Grupaj de știri.
Performanțele variate ale...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...
Un concept surprinzător și...
Înainte de a se lansa în forță...
Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...