Prețul gazelor naturale scade în Europa. Se anunță scumpirea cărbunelui
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Este prognoza experților de la banca americană Goldman Sachs
Este prognoza experților de la banca americană Goldman Sachs
Să fie doar o pauză, liniștea dinaintea unei noi furtuni pe piața gazelor naturale? Prețul carburanului a crescut constant de la începutul anului, accelerându-și ritmul în luna iunie, pentru ca în ultimele trei săptămâni să o ia, pur și simplu la galop. Încă puțin și, miercuri, prețul gazelor naturale ar fi ajuns, la bursa ICE, din Londra, la aproape 1000 de dolari/1000 mc. Dar nu a trecut pragul, pentru că s-a oprit, începând să coboare. În schimb, analiștii băncii de invesatiții Goldman Sachs atrag atenția că se va scumpi cărbunele.

Prețurile gazului în Europa au scăzut la aproximativ 800 dolari/1000 mc, prăbușindu-se după ce au atins niveluri record înregistrate în timpul tranzacționării din 15 septembrie.

Pe timpul zilei de miercuri, costul contractelor futures cu livrare în octombrie la hub-ul olandez TTF s-a apropiat de 970/1000 mc. Joi, gazele naturale au recuperat ceva din pierderea din ajun, dar au rămas la nivelul de 840 de dolari/1000 mc. 

În acest context, analiștii băncii americane de investiții Goldman Sachs au atras atenția că, pe fondul deficitului de gaze naturale, al redresării cererii de energie electrică și pe fondul problemelor din țările în care se află cei mai mari producători de cărbune, prețurile pentru acest tip de combustibil ar putea exploda. 

Astfel, pentru ultimul trimestru al anului, experții americani promit pentru cărbunele termic prețuri de până la 190 de dolari/tonă, mult peste pUSD, adică o creștere de aproape două ori. Previziunile pentru 2022 indică un salt de la 85 de dolari, la 120.

Citește și Facturi energie. Oficial ANRE. Asta înseamnă o compensare de 40-50%

Au fost modificate inclusiv prognozele pentru prețurile la cărbunele de cocsificare, de la 155 dolari/tonă, la 230 dolari în trimetru patru al acestui an, cu o repliere de până la 175 dolari/tonă în 2022.

Pe 15 septembrie, contactele futures la cărbune termic s-a tranzacționat, pe bursa ICE din Londra, 182 dolari/tonă, iar pe bursa chineză Zhengzhou - 198,8 dolari. Din august, prețurile la cărbunele termic la primul amplasament au crescut cu 14%, iar la al doilea cu 40%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...


pixel