Prețul petrolului scade pe fondul relaxării tensiunilor geopolitice

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Petrolişti sondori
Petrolişti sondori
Prețul petrolului a scăzut miercuri și era încă mai scăzut joi dimineață, în timp ce NATO a precizat că racheta care a căzut într-un sat polonez nu provenea din Rusia.

West Texas Intermediate s-a stabilit miercuri la cel mai scăzut nivel din ultimele aproximativ trei săptămâni, potrivit MarketWatch.

NATO și autoritățile poloneze au declarat că racheta a fost probabil lansată de forțele ucrainene ca răspuns la atacurile cu rachete rusești.

Prețul petrolului a sărit la primele informații despre incident, în care și-au pierdut viața două persoane, în condițiile în care primele reacții ale politicienilor sugerau o nouă escaladare între Occident și Rusia.

Ulterior, pe măsură ce faptele au început să iasă la iveală, comentariile s-au schimbat, iar tensiunea a fost efectiv dezamorsată, împingând prețurile mai jos.

"Petrolul brut a scăzut după ce NATO a autorizat atacul cu rachete al Rusiei asupra Poloniei, în timp ce preocupările legate de cerere (revin) în atenția traderilor, pe fondul continuării restricțiilor Covidelor din China și a perspectivelor economice globale sumbre", a declarat pentru Reuters analistul Tina Teng de la CMC Markets.

Reacția SUA la rapoartele privind rachetele căzute asupra Poloniei a atras unele laude rare din partea Rusiei, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, salutând răspunsul "măsurat" și "profesionist".

Un alt vânt potrivnic pentru prețul petrolului este începutul sezonului gripal, care ar putea complica situația pandemiei din China, potrivit unor observatori.

"În condițiile în care cazurile de Covid în China continuă să crească, mai ales pe măsură ce ne îndreptăm spre sezonul gripal, comercianții nu au prea multe opțiuni de recalibrare a pozițiilor, reflectând posibilitatea mai multor blocaje în centrele puternic populate, care afectează cererea de petrol exponențial mai mult decât alte domenii ale economiei", a declarat Stephen Innes de la SPI Asset Management.

Vânturile potrivnice au părut suficient de puternice pentru a compensa o scădere considerabilă a stocurilor de țiței din SUA, de aproximativ 5,4 milioane de barili pentru săptămâna încheiată la 11 noiembrie. Inițial, după ce EIA a raportat cifrele de ieri, prețurile au urcat, pentru ca mai apoi să scadă și să închidă mai jos decât au deschis.

Cu toate acestea, există încă un potențial de creștere în continuare. Pentru început, există viitorul embargo al UE asupra țițeiului rusesc, care prevede și sancțiuni pentru cumpărătorii terți care nu îl respectă.

Există, de asemenea, problema penuriei de motorină, deosebit de pronunțată în Europa și în unele părți ale SUA, care este considerată a contribui la creșterea prețurilor petrolului.

"Având în vedere lipsa severă de motorină pentru încălzire aici, pe coasta de est, și situația care continuă să evolueze în Polonia/Ucraina, considerăm că piețele energetice vor fi conduse de titlurile de presă, iar volatilitatea va rămâne destul de ridicată", a declarat pentru MarketWatch Tariq Zahir, managing partner la Tyche Capital Advisors. "Considerăm că riscul este în creștere pe termen scurt și mediu".

Citește și:

OPEC își reduce previziunile și lansează un avertisment dur

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a avertizat luni că perspectivele piețelor energetice sunt extrem de incerte din cauza unor necunoscute majore, cum ar fi evoluția pandemiei de Covid-19 în China și impactul sancțiunilor occidentale împotriva petrolului rusesc.

În raportul său lunar privind piața petrolieră, Opec s-a referit la o serie de "incertitudini considerabile" care ar putea influența aprovizionarea cu petrol la nivel mondial, inclusiv războiul din Ucraina și planul elaborat de G7 de a limita prețurile petrolului rusesc.

Cartelul petrolului a subliniat în raportul său că riscul unor "perturbări suplimentare ale producției de energie" în Uniunea Europeană (UE), o referire evidentă la embargoul petrolier rusesc care urmează să intre în vigoare la începutul lunii decembrie, ar putea exacerba încetinirea economică a regiunii și ar putea să o împingă în recesiune.

În același timp, OPEC și-a redus prognoza de creștere a cererii globale de petrol cu 100.000 de barili pe zi pentru acest an și pentru 2023, la 2,5 milioane de barili pe zi și, respectiv, 2,3 milioane de barili pe zi.

OPEC și-a modificat ușor prognoza privind oferta de petrol din partea producătorilor din afara cartelului. Aceasta și-a redus prognoza privind creșterea ofertei non-OPEC cu 30.000 de barili pe zi pentru 2022, până la 1,9 milioane de barili pe zi. Pentru 2023, și-a majorat prognoza cu 20.000 de barili pe zi, până la 1,54 milioane de barili pe zi.

OPEC și-a menținut, de asemenea, prognoza privind creșterea economică mondială la 2,7% în acest an și la 2,5% în 2023. Este pentru a cincea oară începând din aprilie, când organizația modifică previziunile sale, evocând drept argumente inflația galopantă și creșterea dobânzilor cheie de către băncile mondiale.  Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel