Prețuri de cazare în 2021. Hotelierii au calculat tarifele medii

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Un studiu bazat pe rezultatele unui sondaj
Un studiu bazat pe rezultatele unui sondaj
Majoritatea proprietarilor de hoteluri estimează un grad mediu de ocupare de 31% pentru anul 2021 şi un tarif mediu de 197 de lei, potrivit rezultatelor unui studiu realizat în noiembrie de Cushman & Wakefield pentru Federaţia Industriei Hoteliere din România (FIHR) şi publicat marţi de organizaţia patronală.

De asemenea, majoritatea respondenţilor au apreciat că hotelurile lor vor atinge un grad de ocupare maxim de 40%. "Conform studiului, deşi rezultatele pentru o astfel de perioadă incertă sunt dificil de cuantificat, hotelierii români anticipează un grad mediu de ocupare anual de 31% pentru 2021. Majoritatea respondenţilor consideră că proprietăţile lor vor atinge un grad de ocupare maxim de aproximativ 40%, în timp ce doar 7% iau în calcul un grad de ocupare de circa 70%", conform comunicatului FIHR.

Proprietarii de hoteluri chestionaţi au apreciat că tariful mediu pentru anul 2021 va fi de 197 de lei.

"În ceea ce priveşte tariful mediu, hotelierii se aşteaptă la o medie de 197 lei în 2021. Aceasta reprezintă o valoare mult mai mică comparativ cu octombrie 2020, şi poate indica faptul că hotelierii se vor concentra pe maximizarea gradului de ocupare în perioada de recuperare, aşa cum a fost evidenţiat în studiul anterior. În plus, întrucât perioada de recuperare va fi dominată de călătorii interne, hotelierii ar putea să realizeze strategii pentru un tarif mediu mai scăzut, pentru a face apel la clienţii locali. (...) Respondenţii ce aparţin unor branduri internaţionale previzionează un tarif mediu mai mare, de 224 lei, în timp ce brandurile naţionale şi hoteluri independente iau în calcul un tarif de 157 lei, respectiv 192 lei", se precizează în comunicatul FIHR.

În octombrie anul curent, industria hotelieră a atins un grad mediu de ocupare de 24% şi un tarif mediu de 293 lei, ceea ce reprezintă o scădere de 72% comparativ cu octombrie 2019, potrivit FIHR.

Conform studiului, 89% dintre hotelieri se aşteaptă ca veniturile generate de restaurante şi săli de conferinţe să fie extrem de importante în performanţa hotelurilor estimată pentru 2021, iar 87% dintre hotelieri consideră că organizarea de evenimente va aduce beneficii financiare importante. Pe locul trei se situează veniturile obţinute din serviciile de Spa şi Wellness, 56% din respondenţi menţionând că acestea sunt importante pentru a susţine venituri sustenabile pentru proprietăţile lor.

Citește și Centrală electrică de milioane de euro pentru Azomureş

În cadrul studiului, 65% dintre respondenţi au declarat că, fără sprijin guvernamental, hotelurile lor nu vor putea supravieţui după luna martie 2021. Doar 7% dintre respondenţi au menţionat că afacerea lor poate supravieţui mai mult de un an fără sprijin guvernamental.

"Prin urmare, supravieţuirea şi redresarea sectorului hotelier românesc vor rămâne dependente de sprijinul guvernamental oferit în 2021", se menţionează în comunicatul FIHR. Un procent de 43 dintre respondenţi au declarat că în 2021 vor menţine hotelurile deschise dacă nu se va instaura din nou carantina, în timp ce 19% dintre hotelieri intenţionează să-şi ţină business-ul deschis în eventualitatea oricărui scenariu, conform rezultatelor studiului.

Pe de altă parte, 20% dintre respondenţi iau în considerare închiderea hotelurilor în timpul extra-sezoanelor din 2021, pentru a salva din costuri pe fondul lipsei cererii, iar 3% dintre hotelieri planifică o schimbare de strategie pentru transformarea modelului de afaceri adaptat pentru sejururi pe termen lung (de peste 6 luni) în 2021. Conform rezultatelor sondajului, piaţa hotelieră din România a înregistrat o scădere medie a profitului cu 73% în luna octombrie 2020, comparativ cu aceeaşi lună din 2019. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bună dimineața!
Congresul SUA
Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
BCE / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Donald Trump
TikTok / sursa foto: Freepik.com / Grinvalds
Brățară dacică / Foto: Captură video Artmark
Bitcoin / FOTO: Freepik
București / Foto: Freepik
Isterie in China
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Stirile diminetii. Foto: Pexels.com
Fotografie de la cottonbro studio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/birou-masa-de-lucru-laptop-barba-i-6803551/
Vladimir Putin și Donald Trump la G20 de la Osaka
Bursă / Sursa foto: Freepik.com
Uniunea Europeana
Rafinărie atacată cu drone / Foto: Captură video

Ucraina a lovit una dintre cele mai mari rafinării din Rusia

Canalele de pe Telegram au publicat videoclipuri...

Precizări făcute de Ministerul Justiției
foto: pexels.com
Eugen Rădulescu
Vladimir Putin și Serghei Șoigu / Foto: kremlin.ru
Un cuplu se uită la documente
Cafeaua de dimineață! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații la începutul zilei

Selecție de știri pentru această dimineață.


pixel