Prețuri mai mici la energie în Molvova, pe piața concurențială

Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Contor electric
Contor electric
Consumatorii casnici în regim reglementat care cumpără energie de la E.ON au la dispoziţie, în piaţa concurenţială, şapte oferte cu preţuri mai mici decât cel plătit până acum, potrivit calculelor realizate de AGERPRES pe baza comparatorului de preţuri de pe site-ul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).

În prezent, E.ON este furnizorul tradiţional al clienţilor în regim reglementat din şase judeţe ale ţării din zona Moldovei: Bacău, Botoşani, Iaşi, Suceava, Vaslui şi Neamţ.

Locuitorii acestor judeţe care, până acum, au plătit preţuri reglementate ar trebui să încheie noi contracte pe piaţa concurenţială, fie cu furnizorul actual, fie cu altul, altfel vor rămâne automat în piaţa de serviciu universal şi vor plăti mai mult cu 14,5% de la 1 ianuarie 2021, odată cu liberalizarea totală a pieţei.

Faţă de alte regiuni ale ţării, aceştia au la dispoziţie şi oferte la preţuri mai mici decât până acum. Un alt aspect care trebuie menţionat în această analiză este că E.ON are acelaşi preţ şi pentru piaţa de serviciu universal, şi pentru piaţa concurenţială.

Schimbarea contractului de energie este un proces relativ simplu şi nu ar trebui să ne ia foarte mult timp, dacă ştim ce avem de făcut. În primul rând, pe site-ul ANRE există o aplicaţie unde consumatorii pot compara ofertele tuturor companiilor de pe piaţă.

Fiecare consumator trebuie să completeze judeţul în care se află, consumul din ultima factură şi valoarea ei, pentru a o putea compara cu noile oferte.

AGERPRES a făcut aceste calcule, utilizând datele pentru un consumator din Bacău, a cărui ultimă factură a avut o valoare de 95,35 lei, la un consum de 141 de kWh.

Pe piaţa de serviciu universal, adică unde vom rămâne automat dacă nu facem nimic, factura acestui consumator va creşte cu 14,5%, deci va plăti în plus 13,8 lei.

Virgil Popescu: Românii afectați de pana de curent vor fi despăgubiți

În ceea ce priveşte piaţa concurenţială, consumatorii pot alege dintre 113 oferte ale companiilor energetice. Şapte dintre acestea au un preţ mai mic decât cel actual, deci factura va scădea. Alte 38 de oferte au preţuri mai mici decât dacă am rămâne în piaţa de serviciu universal.

Astfel, cel mai mic preţ este cel al companiei AIK Energy, cu 3,26% mai mic decât preţul reglementat de până în prezent. Urmează Restar Energy One, Hidroelectrica şi Nova Power and Gas, fiecare cu o ieftinire de 1,81%.

Alte oferte cu preţ mai mic decât cel reglementat până în prezent are Enel Energie, cu o reducere a facturii de 0,22%.

Dacă doresc să rămână la acelaşi furnizor, adică E.ON, consumatorii pot încheia un nou contract pe piaţa concurenţială cu această companie la un preţ mai mare cu 14,5% faţă de ultima factură.

Odată ce se hotărăşte asupra uneia sau mai multor oferte, consumatorul trebuie să trimită un mail la respectiva companie sau companii, pentru a solicita o ofertă nominală. Furnizorii au termen legal 15 zile pentru a trimite un răspuns, însă, de regulă, fac acest lucru în următoarele 2-3 zile.

Contractul trebuie citit cu mare atenţie şi, de asemenea, foarte important este să ne interesăm care sunt modalităţile companiei de comunicare cu clienţii: există site, call-center, aplicaţie mobilă, reprezentanţă sau magazin, unde sunt amplasate fizic acestea, precum şi modul de plată a facturii.

În plus, este bine să căutăm şi un istoric al acelei companii, mai ales dacă nu avem de-a face cu un nume prea cunoscut, pentru a vedea care au fost până acum relaţiile cu clienţii sau dacă au existat amenzi pentru încălcarea legii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de la București / FOTO: Facebook
TikTok / sursa foto: Freepik.com / Grinvalds
Date ROBOR
Blocaj / FOTO: Freepik
Volkswagen

Şefii Volkswagen au acceptat să li se taie din salarii

Luna trecută, conducerea Volkswagen şi sindicatele au...

Gaze naturale / Foto: Freepik
Foto: Suzy Hazelwood - Pexels
Platformă

Germania va primi gaz românesc din proiectul Neptun Deep

Grupul austriac OMV a încheiat un acord cu grupul german...

foto: pixabay.com

De ce este necesară renovarea bucătăriei

Renovarea bucătăriei tale este o necesitate ce vizează...

Delta Dunării / FOTO: Wikipedia
Foto ilustrativ
 Foto: Pexels.com
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Palatul Victoria
Joe Biden / Foto: Departamentul de Stat / Flickr
Știrile dimineții
Romsilva
Copii / Foto: Oana Pavelescu

Banca Mondială: Românii se scufundă în sărăcie

Românii se confruntă cu cele mai mari rate ale sărăciei...

Zeus Solid / Foto: Kratos
Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru

Putin se confruntă cu revolta mediului de afaceri

Vladimir Putin se află sub presiunea mediului de afaceri...

Mark Zuckerberg / Foto: Facebook
Antal Rogan
Un tânăr se urcă într-un autobuz / Foto: Freepik

Transport public gratuit pentru locuitorii Belgradului

Belgradul a introdus transportul public gratuit pentru...

Dogecoin
Conducte de gaze / Foto: Freepik

Spre o creștere continuă a prețurilor gazelor?

O creștere a prețurilor pe termen scurt pare tot mai...

Pompă de benzină / Freepik

Cât costă benzina și motorina astăzi, de Sfântul Ion

Prețurile rămân ridicate în a doua zi a săptămânii. 

Sediul BNR

3 milioane de lei pentru modernizarea arhivei BNR

Banca Naţională a României (BNR) lansează în licitaţie...


pixel