Prețuri ridicate la energie. Burduja: România are partea ei de vină

Autor: Delia Gheață
Data actualizării:
Data publicării:
Energie electrică
Energie electrică
Miniștrii Energiei din România, Bulgaria și Grecia și-au stabilit un termen de 10 zile pentru a elabora un plan preliminar de accelerare a investițiilor în interconexiunile energetice.

Scopul acestui plan este de a permite fluxul de energie din regiunile unde prețurile sunt mai mici către cele cu prețuri ridicate, astfel încât consumatorii să plătească prețuri mai echitabile. Ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat acest proiect ambițios la finalul unei ședințe a Comandamentului energetic național, organizată vineri.

Esențial pentru stabilitatea pieței energetice

În cadrul discuțiilor cu omologii săi din Grecia și Bulgaria, Burduja a subliniat necesitatea de a defini rapid un plan concret de investiții în interconexiunile energetice la nivel european. „Ne-am propus o săptămână, zece zile, să definim un plan preliminar pe care să-l prezentăm în Consiliul de miniștri al Uniunii Europene”, a declarat ministrul, făcând referire la eforturile comune de a echilibra piața energetică europeană. Interconectările eficiente ar permite transferul de energie din regiunile unde aceasta este mai ieftină, spre zonele cu prețuri ridicate, contribuind astfel la uniformizarea costurilor.

Burduja a recunoscut, însă, că problema nu poate fi rezolvată doar prin interconectare și a subliniat responsabilitatea României în contextul crizei energetice. „Zeci de ani nu s-a investit în producție, iar aceasta nu poate acoperi consumul într-un an secetos, cu producție eoliană mică și zile de caniculă”, a explicat oficialul, menționând creșterea consumului pe fondul temperaturilor ridicate.

Solidaritatea energetică

Un alt subiect important dezbătut în cadrul întâlnirii a fost necesitatea solidarității energetice la nivel european. Burduja a punctat că „rolul unei uniuni energetice este să beneficieze toată lumea”, adăugând că diferențele mari de preț între Estul și Vestul Europei sunt inacceptabile într-o piață care ar trebui să fie unică și funcțională. „În estul Europei, prețul la energie este de trei ori mai mare decât în vestul Europei, ceea ce afectează competitivitatea economică”, a declarat ministrul.

Pentru a corecta aceste inechități, România, împreună cu Grecia și Bulgaria, va prezenta un plan Comisiei Europene care să accelereze investițiile în infrastructura energetică, în special în interconexiunile dintre statele membre. Ministrul a dat exemplul Austriei, unde lipsa unor interconexiuni eficiente cu vecinii săi, Ungaria și Slovacia, a creat probleme pe piața energetică central-europeană. Deși România este relativ bine conectată cu Bulgaria, Ungaria, Ucraina și Republica Moldova, Burduja a subliniat că și aceste interconexiuni trebuie îmbunătățite.

România cere compensații și o piață energetică corectă

În cadrul discuțiilor de la Bruxelles, România va susține necesitatea unor compensații pentru diferențele de preț la energie. Ministrul Energiei a precizat că aceste compensații ar putea veni sub forma unor fonduri pentru investiții sau prin amânarea termenelor pentru decarbonizare și închiderea grupurilor pe cărbune. Burduja a sugerat, de asemenea, că o posibilă măsură ar fi prelungirea plafonării prețurilor la energie și în 2025, dacă piața nu va deveni mai echitabilă între timp. „Toate opțiunile trebuie să fie pe masă pentru a corecta această inechitate”, a adăugat el.

În contextul războiului din Ucraina și al solidarității energetice cu Republica Moldova, România se confruntă cu o sarcină suplimentară în a susține cererea de energie din aceste țări. Burduja a menționat că țara noastră se află într-o poziție dificilă: „Susținem cu cea mai mare solidaritate ce se întâmplă în Ucraina și Republica Moldova, dar nu putem să suportăm singuri toate costurile.”

Proiecte energetice amânate și nevoia de acțiune rapidă

Sebastian Burduja a atras atenția că multe proiecte de extindere a interconexiunilor la nivel european, în special în Austria, sunt amânate de aproape 10 ani, iar această întârziere a contribuit la disfuncționalitățile actuale ale pieței energetice. „Este posibil ca, într-un an cu hidraulicitate mare și cu vânt puternic, noi să avem energie mai ieftină și Vestul să nu beneficieze de ea. De aceea, aceste interconexiuni trebuie realizate”, a subliniat ministrul.

Întrebat despre viitorul pieței energetice, Burduja a răspuns că este esențial să se evalueze toate măsurile posibile pentru a asigura o piață energetică unică și funcțională, care să ofere beneficii egale tuturor statelor membre ale Uniunii Europene. În acest sens, prelungirea plafonării prețurilor ar putea fi o soluție temporară, dar discuțiile la nivel european vor trebui să includă toate opțiunile disponibile.

Perspective pentru o piață energetică europeană mai echitabilă

În concluzie, ministrul român al Energiei a evidențiat importanța urgentării proiectelor de interconectare și a corectării inechităților de pe piața energetică europeană. „România își asumă această poziție principială și va colabora cu partenerii săi europeni pentru a obține cel mai bun rezultat în fața Comisiei Europene”, a declarat Burduja, subliniind că obiectivul final este crearea unei piețe energetice unice, funcționale și echitabile.

Pe măsură ce se apropie discuțiile în Consiliul de miniștri al Uniunii Europene, România, Grecia și Bulgaria vor propune măsuri concrete pentru a accelera investițiile în interconexiuni, asigurând astfel un acces echitabil la energie pentru toți cetățenii Uniunii Europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
foto: pexels
Tichete / Foto: DCBusiness

Tichetele scapă de impozitare și contribuții sociale

O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...

Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Vânzările Dacia în Europa au scăzut

Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...

Exploatare minieră
Experții au analizat toate aspectele / FOTO: Freepik
Industrie / Sursa: Freepik.com
Daniel Apostol, Franck Neel și Raluca Covrig / Foto: DCBusiness
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook

Bursa de Valori Bucureşti, în creştere. Cifrele zilei

Bursa de Valori Bucureşti a deschis pe verde şedinţa de...

Joe Biden și Volodimir Zelenski / Foto: Casa Albă / Flickr
Bună dimineața!
Riscă să devină vulnerabil / FOTO: Freepik
Warren Buffett
Disperare!
Sedinta de Guvern
vouchere sociale
Foto: Oana Pavelescu
Fabrică auto / FOTO: Freepik
Fabrică auto

Ford dă afară mii de angajați din Europa

Decizia afectează în mod direct aproximativ 4.000 de...

Conductă gaz

BEI: Împrumut de 200 de milioane de euro pentru Delgaz Grid

Banca Europeană de Investiții (BEI) a anunțat acordarea...

Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Dumitru Chisăliță (AEI)
Oare ce se va întâmpla?

pixel