Stocurile de orice, de la gaze naturale la cărbune și la apa pentru producția de electricitate din Norvegia, sunt în scădere și există foarte puține semne că situația se va îmbunătăți în curând, chiar în momentul în care cererea revine în forță după pandemie. Mulți dintre micii furnizori de energie din Marea Britanie au cedat, iar minerii europeni au avertizat că prețurile fără precedent ar putea perturba renunțarea la combustibilii fosili.
"Echilibrul dintre cerere și ofertă în Europa va rămâne neobișnuit de strâns la începutul iernii, ceea ce va adăuga o presiune suplimentară asupra prețurilor pe o piață aflată deja la niveluri record", au scris analiștii BloombergNEF într-un raport publicat marți.
Contractele futures pe piața olandeză de gaze naturale pe prima lună au crescut cu 12%, în timp ce contractele futures pe carbon au urcat cu 2,2%. Electricitatea germană pentru anul viitor și gazele din Marea Britanie au urcat, de asemenea, la un nou maxim.
Boris Johnson scoate armata ca să asigure aprovizionarea cu combustibil
Cel mai recent avertisment privind răspândirea crizei energetice în Europa vine de la operatorul de rețea norvegian Statnett SF, care a declarat că balanța de energie din sud-vestul țării este "presată" din cauza intrărilor scăzute și a scăderii stocurilor.
Acest lucru ar putea să crizeze exporturile de electricitate către Marea Britanie, Germania și Danemarca prin intermediul cablurilor situate în această parte a țării.
"Există acum o cantitate foarte mică de apă, pentru această perioadă a anului, în multe dintre rezervoarele de aici", a declarat Statnett.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Măsurile fiscale luate în regim...
Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.
Nutella s-ar putea scumpi...
Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.
Proiectele de acte normative...
Randamentele scad după haosul...
Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...
Trump și Putin, discuție fără...
Premierul Ilie Bolojan a...
România se confruntă cu o criză...
UiPath îl numește pe David...
Ministerul Transporturilor și...
Giganții industriali europeni...
Analistul economic Petrișor...
Rovinieta se scumpește din...
Vicepremierul Tanczos Barna a...
Curs valutar BNR, 3 iulie 2025.