Prețurile gazelor fluctuează în Europa. Olanda și Norvegia închid ventilele
Autor: Georgel Simionică
Data actualizării:
Data publicării:
Gaze naturale / Foto: Arhivă
Gaze naturale / Foto: Arhivă
Preţurile de referinţă la gaze pe piaţa din Europa fluctuează, în timp ce livrările din Norvegia ar urma să scadă la cel mai redus nivel din ultimele două luni, iar temperaturile sunt scăzute şi duc la majorarea cererii, transmite Bloomberg.

La hub-ul TTF de la Amsterdam, cotaţiile la gaze naturale cu livrare în luna următoare au scăzut, luni dimineaţă, cu 0,2%, la 66,80 euro pentru un Megawatt-oră, după ce anterior înregistraseră un avans de 3,9%. Vineri, cotaţiile la gaze naturale au urcat cu 10%, prima creştere săptămânală după cinci declinuri săptămânale consecutive.

Capacitatea disponibilă de gaze la câteva facilităţi din Norvegia a fost redusă în urma lucrărilor de mentenanţă şi a scăderii comenzilor. Deşi livrările din statul scandinav sunt cruciale pentru a satisface cererea, depozitele mai mari decât în mod normal din Europa protejează continentul în eventualitatea unor perturbări. Nivelul ridicat de gaze naturale lichefiate (GNL) ajută, de asemenea, la atenuarea temerilor privind aprovizionarea continentului.

În următoarele zile ar putea creşte consumul de gaze din cauza valului de temperaturi scăzute care ar urma să persiste săptămâna aceasta în nord-vestul Europei. Meteorologii previzionează, însă, creşterea temperaturilor în cursul săptămânii viitoare.

Vremea rece a dus la majorarea cererii, după ce o perioadă prelungită de temperaturi ridicate a făcut ca facilităţile de stocare a gazelor să fie pline în proporţie de 78%, faţă de un nivel mediu de 58%, în ultimii cinci ani.

Aceste rezerve au permis Europei să nu înregistreze perturbări semnificative în această iarnă şi au dus la scăderea preţurilor de referinţă la gaze, după ce, în vara anului trecut, se înregistra un nivel record de 345 de euro pentru un Megawatt-oră. 

Citește și:

Germania a pus în serviciu al treilea terminal pentru importul de gaze lichefiate

Germania a inaugurat vineri un nou terminal pentru importul de gaze lichefiate, la Brunsbuttel, pe malul Mării Nordului, acesta fiind al treilea terminal inaugurat în decurs de o lună, în ideea de a compensa oprirea livrărilor de gaze naturale ruseşti, informează AFP.

Nava "Hoegh Gannet" de tip FSRU (Unitate plutitoare offshore pentru stocare şi re-gazeificare ) a fost ancorată vineri dimineaţa de o nouă platforma construită în câteva luni, a precizat compania energetică RWE, care gestionează proiectul.

Acesta este al treilea terminal pentru importul de gaze lichefiate inaugurat în Germania, după cel de la Wilhemshaven, tot pe malul Mării Nordului, şi cel de la Lubmin, pe malul Mării Baltice.

"Este vorba de o noutate importantă pentru a asigura securitatea aprovizionării în Germania", a spus ministrul Economiei, Robert Habeck, într-o conferinţă de presă. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...

ANPC verifică magazinele online Temu și Shein

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Directorul JPMorgan, vești bune despre economia americană

Anul trecut, banca pe care o conduce Jamie Damon, a...

Deturnare de ... aluminiu la Bursa Metalelor de la Londra

Nu a durat mult până când cineva a găsit o modalitate de...

Cum poate achiziționa China cipurile Nvidia interzise

Altfel spus, nimic nu este imposibil.

Curs valutar BNR. Una caldă, alta rece pentru leu

Curs valutar BNR, 23 aprilie 2023.

Șoferii pot achita Rovinieta pentru 10 zile prin SMS

O veste bună vine pentru șoferii care au nevoie de...

Adunarea generală a L’Oréal, „un start-up vechi de un secol”

Numărul unu mondial al produselor de frumusețe a...

Cum cad românii victime ale fraudelor online. Raport Revolut

Revolut prezintă primul său raport global despre...

Google face o nouă investiție majoră într-un centru de date

Google a ales Olanda pentru noul său centru de date în...

Tranzacţie pe piaţa românească de software

Adnumus intermediază cu succes achiziția de către Eleco...


pixel