Prețurile la gaze naturale bat toate RECORDURILE în Europa
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
În decurs de un an, prețurile au crescut de 3,7 ori
În decurs de un an, prețurile au crescut de 3,7 ori
Prețurile la gazul natural pe piața europeană forward la hub-ul TTF (Olanda) au depășit valoarea record de 550 USD dolari/1.000 de metri cubi, arată datele de tranzacționare.

La momentul deschiderii sesiunii de tranzacționare, prețul contractelor futures cu livrare în luna septembrie septembrie era de aproape 540 dolari/1000 metri cubi, pentru ca, pe timpul zile, să se ajungă la 553 de dolari. 

Creșterea bruscă a prețurilor la gaze pe piața forward a început cu exact un an în urmă, când prețul mediu zilnic la termen a fost de aproximativ 150,6 dolari, sau 127,6 euro, la 1.000 de metri cubi.

Ceea ce înseamnă că, în interval de 12 luni, prețul gazului natural a crescut de 3,6 ori. De precizat că de la începutul lunii iunie 2021, când prețul futures a fost de aproximativ 316,8 dolari sau 268,5 euro pentru mia de metri cubi, prețurile au crescut de 1,7 ori.

Citește și Ministrul Energiei, veşti proaste pentru români: Vor fi scumpiri, dar NU se vor dubla facturile

Prețurile spot cresc și ele. Valoarea contractului „pentru ziua următoare” a ajuns marți la 517 dolari, adică 438 de euro/1.000 de metri cubi. Prețul mediu spot în luna august a acestui an este de 511 USD față de media de 89 USD în luna august a anului trecut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...


pixel