Prețurile ne ustură la buzunare, deși materiile prime s-au ieftinit. Bogdan Mugescu explică de ce

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Analistul economic Bogdan Mugescu
Analistul economic Bogdan Mugescu
EXCLUSIV
Analistul economic Bogdan Mugescu a vorbit la emisiunea D`ECONOMIC NEWS, despre inflație, despre evoluția prețurilor din România. 

În România viața continuă să rămână foarte scumpă. Prețurile urcă, deși, potrivit ultimelor date ale agenției pentru alimente a ONU, FAO, alimentele s-au ieftinit, la nivel mondial, cu peste 20%. Care este misterul? 

Nu dă semne de încetinire

”Este, oarecum, interesant că inflația nu dă semne de încetinire. Dacă la sfârșitul anului trecut ne gândeam că doar în prima jumătate de an vom avea o inflație ridicată, atât în România, cât și la nivel european, se pare însă că această tendință va continua să crească, deși avem o scădere foarte mare pe toate planurile a tot ceea ce înseamnă materii prime: de la cereale, la oțel, lemn, PVC”, a spus invitatul lui Alex Vlădescu.

Scădere foarte mare

Analistul a precizat că, în ultima vreme a discutat ”cu foarte mulți producători care cumpără din ce în ce mai ieftin materie primă și prețurile lor au scăzut la poarta fabricii, așa cum se spune. Lactatele, spre exemplu. În urmă cu jumătate de an laptele ajunsese la aproape 3 lei/litru la colectarea de la ferma de lapte. Acum este la 1,60-1,70 de lei, ceea ce este o scădere foarte mare, pe când în supermarketuri nu vedem aceste ieftiniri.

Acum este invers

Eu cred că unul dintre motivele pentru care acum prețurile, cel puțin la produsele de bază, alimentare, la produsele de larg consum, nu scad este și din cauza retailerilor, care, anul trecut, la momentul în care producătorii au ridicat prețurile, ei nu au putut să le transfere automat pe toate la raft și nu au făcut marjele pe care și le doreau, acum este invers. Ei forțează și, automat, producătorii vând mai ieftin către retaileri, dar retailerii nu au redus prețurile pentru a-și păstra o marjă consistentă. Cred că anul acesta va fi unul foarte profitabil pentru marii retaileri. Eu cred că acesta este unul dintre motivele pentru care, apropo de masa de Paști, o să vedem prețuri mai mari la raft”, a subliniat Bogdan Mugescu.

Porcul se crește scump

Pe de altă parte, a continuat el, ”carnea este foarte scumpă acum, este mult mai scumpă decât anul trecut. Este chiar o dublare la importurile de carne, mai ales pe zona de porc, pentru că am avut consumuri de energie foarte mari pe zona de Vest, iar porcul este un tip de carne care se crește scump și care are nevoie de foarte multe costuri care toate au fost impactate pe parcursul anului trecut: cerealele, energia și așa mai departe”. 

De aceea inflația rămâne foarte ridicată 

Deci, a concluzionat analistul, ”avem domenii unde vedem la producători prețuri mai mici decât vedeam anul trecut sau spre finalul anului la poarta fabricii și avem industrii unde prețurile sunt mult mai mari decât erau anul trecut și de aceea inflația rămâne foarte ridicată. Dacă ne uităm și la elementele de bază - energie, carburanți, petrol - acolo prețurile sunt în continuare sus, nu au dat în spate, am avut și avem noroc cu acea politică de plafonare a energiei, care a funcționat. A funcționat o bună bucată de vreme și sprijinul la carburanți, cu cei 50 de bani care s-au dat pe litrul de carburant. Ne așteptăm ca inflația să continue. Dacă ne aducem aminte că la începutul anului, guvernatorul Mugur Isărescu a ieșit și a spus că o sa avem o inflație de o cifră începând cu trimestrul trei, din iunie încolo, eu nu mă aștept să avem o inflație de o cifră mai devreme de toamna acestui an”, a concluzionat analistul economic.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel