Prețurile ne ustură la buzunare, deși materiile prime s-au ieftinit. Bogdan Mugescu explică de ce
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Analistul economic Bogdan Mugescu
Analistul economic Bogdan Mugescu
EXCLUSIV
Analistul economic Bogdan Mugescu a vorbit la emisiunea D`ECONOMIC NEWS, despre inflație, despre evoluția prețurilor din România. 

În România viața continuă să rămână foarte scumpă. Prețurile urcă, deși, potrivit ultimelor date ale agenției pentru alimente a ONU, FAO, alimentele s-au ieftinit, la nivel mondial, cu peste 20%. Care este misterul? 

Nu dă semne de încetinire

”Este, oarecum, interesant că inflația nu dă semne de încetinire. Dacă la sfârșitul anului trecut ne gândeam că doar în prima jumătate de an vom avea o inflație ridicată, atât în România, cât și la nivel european, se pare însă că această tendință va continua să crească, deși avem o scădere foarte mare pe toate planurile a tot ceea ce înseamnă materii prime: de la cereale, la oțel, lemn, PVC”, a spus invitatul lui Alex Vlădescu.

Scădere foarte mare

Analistul a precizat că, în ultima vreme a discutat ”cu foarte mulți producători care cumpără din ce în ce mai ieftin materie primă și prețurile lor au scăzut la poarta fabricii, așa cum se spune. Lactatele, spre exemplu. În urmă cu jumătate de an laptele ajunsese la aproape 3 lei/litru la colectarea de la ferma de lapte. Acum este la 1,60-1,70 de lei, ceea ce este o scădere foarte mare, pe când în supermarketuri nu vedem aceste ieftiniri.

Acum este invers

Eu cred că unul dintre motivele pentru care acum prețurile, cel puțin la produsele de bază, alimentare, la produsele de larg consum, nu scad este și din cauza retailerilor, care, anul trecut, la momentul în care producătorii au ridicat prețurile, ei nu au putut să le transfere automat pe toate la raft și nu au făcut marjele pe care și le doreau, acum este invers. Ei forțează și, automat, producătorii vând mai ieftin către retaileri, dar retailerii nu au redus prețurile pentru a-și păstra o marjă consistentă. Cred că anul acesta va fi unul foarte profitabil pentru marii retaileri. Eu cred că acesta este unul dintre motivele pentru care, apropo de masa de Paști, o să vedem prețuri mai mari la raft”, a subliniat Bogdan Mugescu.

Porcul se crește scump

Pe de altă parte, a continuat el, ”carnea este foarte scumpă acum, este mult mai scumpă decât anul trecut. Este chiar o dublare la importurile de carne, mai ales pe zona de porc, pentru că am avut consumuri de energie foarte mari pe zona de Vest, iar porcul este un tip de carne care se crește scump și care are nevoie de foarte multe costuri care toate au fost impactate pe parcursul anului trecut: cerealele, energia și așa mai departe”. 

De aceea inflația rămâne foarte ridicată 

Deci, a concluzionat analistul, ”avem domenii unde vedem la producători prețuri mai mici decât vedeam anul trecut sau spre finalul anului la poarta fabricii și avem industrii unde prețurile sunt mult mai mari decât erau anul trecut și de aceea inflația rămâne foarte ridicată. Dacă ne uităm și la elementele de bază - energie, carburanți, petrol - acolo prețurile sunt în continuare sus, nu au dat în spate, am avut și avem noroc cu acea politică de plafonare a energiei, care a funcționat. A funcționat o bună bucată de vreme și sprijinul la carburanți, cu cei 50 de bani care s-au dat pe litrul de carburant. Ne așteptăm ca inflația să continue. Dacă ne aducem aminte că la începutul anului, guvernatorul Mugur Isărescu a ieșit și a spus că o sa avem o inflație de o cifră începând cu trimestrul trei, din iunie încolo, eu nu mă aștept să avem o inflație de o cifră mai devreme de toamna acestui an”, a concluzionat analistul economic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Lucrările la magistrala de metrou M6 avansează - Video

Lucrările la Magistrala 6 de metrou, care va face...

Cursul BNR. Leul a scăzut față de euro, aurul s-a scumpit

Banca Națională a României a calculat valoarea leului...

România importă mai multe gaze ca anul trecut

România a început anul cu un import mai mare de gaze...

Economia Japoniei s-a contractat în primul trimestru

Economia Japoniei a scăzut în primul trimestru iar yenul...

Cum va fi eliminată plafonarea prețurilor la energie

Ministerul Energiei a lansat în dezbatere publică...

După 55 de activitate, Chevron părăsește Marea Nordului

Chevron urmează să lanseze operațiunea de vânzare...

Sony prezintă două noi smartphone-uri Xperia

Sony își reînnoiește gama Xperia cu două smartphone-uri...

Ce este Project Astra de la Google

Inteligența artificială și realitatea augmentată vor...

Pentru JO 2024, armele pentru scrimă sunt fabricate manual

„O meserie atipică, cu oameni atipici”: la Blaise...

Maldive se aruncă în brațele Chinei

Noul președinte al arhipelagului intenționează să se...


pixel