Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
"Conform experţilor noştri, Omicron şi-a atins vârful fără a aduce o schimbare semnificativă sau alarmantă cu privire la numărul de spitalizări", a comentat vineri Mondli Gungubele, ministrul din guvernul sud-african responsabil de Departamentul de planificare, Monitorizare şi Evaluare, ce este numit direct de preşedintele acestui stat. Oficialul sud-african a mai asigurat că guvernul continuă să monitorizeze cu vigilenţă evoluţia situaţiei pandemice.
Restricţiile privind circulaţia pe timp de noapte, în vigoare de 21 de luni, care vizau perioada cuprinsă între orele 0:00 şi 04:00, sunt în sfârşit ridicate cu ocazia sărbătorilor de sfârşit în an.
"Speranţa noastră este că aceste restricţii vor rămâne ridicate", a mai susţinut ministrul într-o conferinţă de presă desfăşurată online. "Încercăm să găsim un echilibru între vieţile oamenilor, mijloacele lor de subzistenţă şi obiectivul de a salva vieţi", a adăugat el, amintind că economia sud-africană este puternic afectată de pandemie.
Prin menţinerea purtării măştilor sanitare, a distanţării şi prin accelerarea procesului de vaccinare, care rămâne un obiectiv în condiţiile în care doar 15,6 milioane de sud-africani au fost inoculaţi cu schema completă la o populaţie de 59 de milioane, ministrul a declarat că speră să nu se mai revină niciodată la restricţiile pe timp de noapte.
Joi seară, preşedinţia sud-africană a anunţat că "toţi indicatorii sugerează că ţara a depăşit vârful celui de-al patrulea val" pandemic şi că s-a înregistrat doar "o creştere marginală a numărului de decese".
Numărul de infecţii, spitalizări şi decese va continua să fie "monitorizat oră de oră şi dacă vom observa diferenţe" în evoluţia lor "vom acţiona imediat", a adăugat ministrul Gungubele.
Numărul contaminărilor a scăzut cu aproape 30% în cursul săptămânii trecute (89.781), prin raport cu săptămâna precedentă (127.753). Iar internările în spitale s-au diminuat în 8 provincii sud-africane din 9: "Deşi varianta Omicron este foarte transmisibilă, rata spitalizărilor a fost mai scăzută decât în valurile precedente", a subliniat preşedinţia.
Varianta Omicron, care prezintă un număr mare de mutaţii care ridică îngrijorări cu privire la rezistenţa la vaccin, a fost identificată pentru prima dată în Botswana şi în Africa de Sud la sfârşitul lunii noiembrie. Această variantă a devenit rapid dominantă în Africa de Sud, ceea ce a făcut ca numărul de infecţii să crească exponenţial la peste 26.000 de cazuri zilnice la jumătatea lunii decembrie, potrivit statisticilor oficiale.
Această variantă se răspândeşte în prezent în aproximativ 100 de ţări, potrivit OMS. Extrem de contagioasă, afectează atât persoanele care au fost vaccinate, cât şi cele care au fost deja infectate cu noul coronavirus, menţionează AFP.
Citește și COVID-19. A PATRA doză de vaccin se administrează în Israel
Ţara africană care este în mod oficial cea mai afectată de pandemie, Africa de Sud a înregistrat peste 3,4 milioane de cazuri şi 91.000 de decese. Mai puţin de 13.000 de cazuri au fost detectate în ultimele 24 de ore.
"Viteza cu care a crescut, a atins un vârf şi apoi s-a prăbuşit valul provocat de varianta Omicron a fost uluitoare. Un vârf atins în patru săptămâni şi apoi declinul precipitat în doar două săptămâni", a comentat pe Twitter Fareed Abdullah din cadrul Consiliului sud-african de cercetări medicale (SAMRC).
În timp ce numeroase ţări lovite de Omicron anunţă noi restricţii şi numere record de infectări zilnice, guvernul sud-african a ridicat restricţiile de pe timpul nopţii iar localurile de noapte îşi pot relua activitatea normală.
Portul măştii sanitare rămâne însă obligatoriu în spaţiile publice iar adunările de persoane sunt încă limitate la un maxim de 1.000 de persoane în interior şi respectiv 2.000 la exterior.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...