Prima țară UE ce interzice ţigările electronice de unică folosinţă

Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
Țigară electronică / Foto: Freepik
Țigară electronică / Foto: Freepik
Această măsură face parte dintr-un program național anti-tabac și are scopul de a proteja tineretul de riscurile asociate cu utilizarea acestor dispozitive, care au devenit extrem de populare în rândul tinerilor din întreaga lume.

Într-o mișcare fără precedent, Belgia va deveni prima țară din Uniunea Europeană care interzice ţigările electronice de unică folosinţă, începând cu 1 ianuarie 2025. 

Decizia autorităților belgiene vine ca parte a unei inițiative mai largi a Uniunii Europene, care are drept obiectiv reducerea numărului de fumători în blocul comunitar la mai puțin de 5% din populație până în 2024. În prezent, aproximativ 25% din cetățenii Uniunii Europene fumează, iar mai multe state membre au anunțat că vor încerca să atingă acest obiectiv înainte de termenul fixat.

În acest context, Belgia a ales să interzică ţigările electronice de unică folosinţă, un tip de dispozitiv care a câștigat rapid teren în rândul tinerilor, datorită gamelor largi de arome disponibile și a promovării lor ca alternative mai puțin dăunătoare față de produsele tradiționale din tutun.

Riscurile asociate cu acest tip de țigări 

Ţigările electronice sunt adesea prezentate drept mai puţin dăunătoare decât produsele din tutun convenţionale, însă conțin în continuare nicotină, o substanță extrem de dependentă. În plus, dispozitivele de vapat sunt atrăgătoare pentru tineri datorită designului lor colorat și a aromei care maschează mirosul neplăcut al țigărilor tradiționale.

Criticii acestora, inclusiv reprezentanții Alianței pentru o societate fără tutun din Belgia, subliniază faptul că mulți tineri nu sunt conștienți de riscurile la care se expun. „Tinerii încep să folosească aceste dispozitive fără să știe care este conținutul lor de nicotină, iar acest lucru duce la dependență. Avem cazuri de tineri care se trezesc noaptea pentru a trage un puff. Este extrem de îngrijorător”, a declarat Nora Melard, purtătoarea de cuvânt a organizației.

Reacție rapidă 

Ţigările electronice de unică folosinţă au apărut pe piaţa belgiană acum cinci ani și au câștigat rapid popularitate, în special în rândul tinerilor. Reacția guvernului belgian a fost promptă: autoritățile federale au trimis propunerea pentru interzicerea acestor dispozitive către Comisia Europeană. În martie 2024, Comisia Europeană a dat undă verde interdicției, ceea ce a permis autorităților din Belgia să inițieze un proiect de lege națională care va intra în vigoare la începutul anului 2025.

Franţa urmează exemplul Belgiei

După aprobarea Comisiei Europene a interdicției belgiene, Franţa a obținut în septembrie 2024 aprobarea pentru o măsură similară. Astfel, în viitorul apropiat, fabricarea, vânzarea sau oferirea gratuită de ţigări electronice de unică folosinţă va fi interzisă și în Franţa. Oricine va încălca această reglementare va risca o amendă semnificativă, de până la 100.000 de euro.

Impactul asupra pieței și protejarea tinerilor

Măsura adoptată de Belgia și Franţa subliniază preocuparea autorităților pentru protejarea tinerelor generații de efectele negative ale vapatului. Deși multe dintre ţigările electronice sunt promovate ca fiind o alternativă mai sigură la fumatul clasic, riscurile pe termen lung ale utilizării acestora, în special în rândul tinerilor, sunt încă insuficient cercetate. Protejarea sănătății publice și reducerea consumului de nicotină sunt priorități clare pentru autoritățile belgiene și europene.

În acest context, interzicerea ţigărilor electronice de unică folosinţă reprezintă o măsură importantă în lupta împotriva dependenței de nicotină și a promovării unui stil de viață mai sănătos. Rămâne de văzut cum vor răspunde și alte state membre ale Uniunii Europene acestei reglementări și dacă vor adopta măsuri similare în viitor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

ANAF pornește controalele / Foto: Freepik
Energia, călcâiul lui Ahile al Europei / Foto: Freepik
X

Platforma X a lui Elon Musk, dată în judecată în Germania

Reţeaua socială X, fostă "Twitter", a fost dată în...

Inquam Photos / Octav Ganea
Rubla / sursa foto: Freepik.com / alexkich
Sondă / FOTO: Freepik
Nordis Group
Fotografie de la cottonbro studio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/birou-masa-de-lucru-laptop-barba-i-6803551/

Noi obligaţii pentru angajatori, în relaţia cu salariaţii

Hărțuirea la locul de muncă, noi modificări legislative:...

Bani
Sediu al ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Aplicația Temu / sursa foto: Flickr.com / @Focal Foto
foto: pexels.com
Plată online / Foto: Freepik
Inteligența Artificială / sursa foto: Freepik.com

8 utilizări ale inteligenței artificiale interzise în Europa

Comisia Europeană a anunțat lista sistemelor de...

Diamant / FOTO: Alrosa
Site de cumpărături / Foto: Freepik
Diamant / Foto: De Beers

Piața diamantelor în fața unei crize majore?

Ultima rundă de vânzări organizată de belgienii de la De...

Benzinărie / FOTO: Freepik
Cercetători într-un laborator Novo Nordisk / Foto: Novo Nordisk
Fermieri / Foto: Freepik
China / FOTO: Freepik

China se ceartă cu SUA, dar vrea să câștige prietenia UE

Ce a declarat un reprezentant al diplomației de la...

Cupru

Cuprul, barometrul economiei globale, crește amenințător

În schimb, aluminiul a scăzut din cauza prăbușirii...

Grafic / FOTO: Freepik

S-a schimbat regimul fiscal al microîntreprinderilor

Modificări care se regăsesc în celebra ordonanță-trenuleț.

Sfeclă de zahăr

Piața mondială a zahărului va deveni excedentară

Experții au analizat evoluțiile ulterioare ale acestei...

Angajările la stat au explodat
Probă de apă / FOTO: Freepik

Apa rămâne mult prea poluată în Europa

Un nou raport alarmant al Comisiei Europene.

Benjamin Netanyahu și Donald Trump / Foto: Casa Albă / Flickr
Dolari și aur / Foto: Freepik
Mașină sport / FOTO: Freepik

pixel