Primăria Capitalei împrumută 185 de milioane de lei. Pentru ce vor fi folosiți acesști bani
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Primăria a primit aprobare pentru un împrumut
Primăria a primit aprobare pentru un împrumut
Comisia de Autorizare a Împrumuturilor Locale a avizat favorabil contractarea de către Municipiul Bucureşti a unei finanţări rambursabile în valoare de 185 de milioane de lei, bani care urmează să fie folosiţi inclusiv pentru reabilitarea sistemului de termoficare.

Consilierii generali ai Capitalei s-au întrunit vineri în şedinţă de îndată, pentru a aproba modificările aferente în cadrul bugetului.

Conform raportului de specialitate, Comisia de Autorizare a Împrumuturilor Locale a avizat favorabil, pe 8 septembrie, contractarea de către Municipiul Bucureşti a unor finanţări rambursabile în valoare totală de 185 de milioane de lei şi tragerea integrală a acestor finanţări în anul 2022.

Totodată, conform articolul 61 din Legea nr. 273/2006 a finanţelor publice locale, "cheltuielile finanţate din împrumuturile contractate de unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale se reflectă în bugetul împrumuturilor externe sau interne al acestora numai după aprobarea contractării împrumuturilor, prin rectificare, bugetară locală în condiţiile legii, în limita tragerilor anuale autorizate aferente împrumuturilor".

Astfel, au fost iniţiate demersurile pentru rectificarea bugetului, în vederea respectării destinaţiei creditului aprobat prin HCGMB nr. 286/2022.

Pe data de 2 iunie, Consiliul General al Capitalei a aprobat o hotărâre privind contractarea unui împrumut în valoare de până la 185 de milioane de lei, cu o perioadă de maturitate de până la zece ani.

Din această sumă, până la 150 de milioane de lei vor fi alocaţi pentru realizarea investiţiilor publice de interes local. Este vorba despre:

- reabilitarea sistemului de termoficare (şapte obiective însumând 31,6 km) - 50 de milioane de lei;

- reabilitarea sistemului rutier şi a liniilor de tramvai (Şoseaua Pantelimon, între Şos. Iancului şi limita administrativă) - 40 de milioane de lei;

- modernizarea unor artere de penetraţie, străpungeri, supralărgiri şi pasaje rutiere şi pietonale (Penetraţie Splaiul Independenţei

- Ciurel - Autostrada Bucureşti-Piteşti) - 30 de milioane de lei;

- consolidarea, reabilitarea, extinderea şi restaurarea faţadei imobilului B-dul Regina Elisabeta nr. 29-31 - 10 milioane de lei;

- Penetraţie Prelungirea Ghencea - Domneşti şi Supralărgire Bulevardul Ghencea, între str. Braşov şi terminal tramvai 41 - 10 milioane de lei;

- modernizarea sistemului rutier şi liniei de tramvai (B-dul Aerogării între Şos. Bucureşti-Ploieşti şi str. Alexandru Şerbănescu) - 5 milioane de lei;

- străpungere B-dul Nicolae Grigorescu - Splai Dudescu - 5 milioane de lei.

Alte 35,9 milioane lei sunt necesari pentru refinanţarea datoriei publice locale provenită din ratele de capital scadente în semestrul II al acestui an aferente finanţărilor rambursabile contractate direct de Municipiul Bucureşti.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...

China își flexează mușchii și testează al treilea portavion

Presa de stat chineză a anunțat că primul portavion de...

De Sărbători, românii riscă amenzi de până la 5000 de lei

Sunt prevederi legislative pe care românii fie nu le...

Record de mortalitate în fermele de somon din Norvegia

Aproape 63 de milioane de somoni au murit prematur anul...

Schimbare la vârful Tuborg România

Tuborg România anunță o schimbare în managementul organizației, prin...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel