Potrivit unui comunicat transmis vineri Agerpres, primăriile, consiliile judeţene, instituţii, autorităţi, avocaţi şi alte entităţi care îndeplinesc servicii publice vor avea acces gratuit permanent la informaţii din cărţile funciare existente în eTerra.
"Dreptul de acces la baza de date a ANCPI va fi nominal şi va fi acordat exclusiv pentru îndeplinirea unor activităţi punctuale. Totodată, persoanele desemnate în acest sens au obligaţia de a nu furniza informaţiile colectate unei terţe persoane fizice sau juridice, instituţie sau autoritate publică, în lipsa acordului explicit şi formal al ANCPI. Respectarea acestor condiţii va fi monitorizată şi analizată de o comisie de specialişti instituită la nivelul ANCPI. Extinderea accesului în eTerra pentru noi categorii de parteneri reprezintă un pas important către interconectarea bazelor de date ale instituţiilor statului român, care va eficientiza activitatea administraţiei centrale şi locale", a explicat Hajnalka Ildiko Vig, preşedinte-director general al ANCPI, citată în comunicat.
Noile reglementări vor intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial a Ordinului nr. 813/14.07.2022 al directorului general al ANCPI privind aprobarea condiţiilor de acces la datele şi informaţiile din sistemul informatic de cadastru şi carte funciară.
În prezent, ANCPI acordă acces online gratuit în eTerra notarilor publici, executorilor judecătoreşti, experţilor judiciari şi persoanelor fizice şi juridice autorizate să efectueze lucrări de cadastru, geodezie şi cartografie.
Citește și: ANPC, amendă record pentru o companie aeriană din cauza anulării zborurilor
Operatorul economic Blue Air a fost amendat de ANPC cu 2 milioane de lei după ce, într-un an, a anulat peste 11.000 de zboruri, acestora corespunzându-le aproape 180.000 rezervări, pentru care s-au efectuat plăți în valoare toatală de peste 66 de milioane de lei.
"În urma sesizărilor depuse de consumatori şi ca urmare a reacţiilor din media Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a realizat, în cursul lunii iunie 2022, o acţiune de control la operatorul economic Blue Air Aviation SA. Mai exact, în perioada 30.04.2021 - 30.04.2022, operatorul economic a anulat 11.289 de zboruri, acestora corespunzându-le 178.405 rezervări, pentru care s-au efectuat plăţi în valoare toatală de 66.585.967,68 lei, de către consumatori din 20 de state membre ale Uniunii Europene, în care compania aeriană supusă verificărilor operează, cu regularitate, zboruri", precizează ANPC.
În conformitate cu prevederile transpunerii în legislaţia naţională a Directivei europene Omnibus, în urma publicării în Monitorul Oficial a Ordinului preşedintelui ANPC, care preciza procedura de urmat în acest caz, a fost constituită o comisie specială, la nivelul Autorităţii, pentru stabilirea sancţiunilor care se impun. Aceasta a studiat atent rezultatele controalelor şi a deliberat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Deficitul bugetar al României...
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Prețurile petrolului au fost...
BNR a publicat cursul valutar...
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...
Sindicatul inginerilor de la...
Un studiu publicat de Banca...
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.